Limburgse gezinnen stoten meer dan 735.000 kilo minder CO2 uit via groepsaankopen

iChoosr start tweede groepsaankoop zonnepanelen in de provincie

Limburgse gezinnen kunnen opnieuw intekenen voor een groepsaankoop van zonnepanelen. Het gaat om een initiatief van iChoosr - onafhankelijke marktleider van groepsaankopen - en Het Belang van Limburg, dat dit jaar voor de tweede keer georganiseerd wordt. De provincie Limburg zal de groepsaankoop mee bekend maken. Vorig jaar namen maar liefst 5.500 Limburgers deel. Ruim 15.000 zonnepanelen werden ondertussen in Limburg geplaatst, goed voor een CO2-reductie van bijna 740 ton.

De cijfers van de groepsaankopen die iChoosr over heel Vlaanderen organiseert, liegen er niet om. De voorbije jaren werden er in ons land meer dan 15.700 installaties (bijna 260.000 zonnepanelen of een totale oppervlakte van bijna 65 voetbalvelden) in groep aangekocht. Samen zorgen ze ervoor dat er maar liefst 12.820 ton CO2 minder uitgestoten wordt. De zonne-energie opgewekt door deze installaties is goed om meer dan 17.000 gezinnen met een gemiddeld verbruik een jaar lang van stroom te voorzien.

16 panelen per Limburgs dak

En ook in Limburg was de eerste groepsaankoop van zonnepanelen begin 2017 een succes: in totaal schreven 5.500 gezinnen zich in voor gemiddeld 16 zonnepanelen per deelnemend dak. In totaal werden er 14.863 zonnepanelen geplaatst, goed voor een CO2-reductie van  739.093 miljoen kilo of bijna 740 ton.

Het percentage inwoners dat dankzij de groepsaankoop van 2017 koos voor zonnepanelen, ligt het hoogst in Alken: 2.28% van de gezinnen nam er deel aan de groepsaankoop, in vergelijking met gemiddeld 1.3% over de hele provincie. Ook in Overpelt, Hechtel-Eksel, Kortessem en Diepenbeek was de actie een succes. In absolute cijfers spannen Hasselt, Genk, Beringen, Bilzen en Sint-Truiden dan weer de kroon.

Er valt nog veel winst te behalen met zonnepanelen in Limburg. De provincie staat dan ook achter deze nieuwe groepsaankoop, die zonnepanelen toegankelijker maakt voor iedereen en er tegelijk over waakt dat de prijs zo scherp mogelijk blijft. Bovendien sluit de groepsaankoop perfect aan bij onze doelstelling om tegen 2050 een klimaatneutrale regio te worden.” 
Gedeputeerde van Leefmilieu Ludwig Vandenhove

De groepsaankoop zonnepanelen zet mensen aan het denken.

Daarom maken we als provincie dit initiatief mee bekend. De coöperatieve gedachte is belangrijk. Het idee ‘mijn buur doet het ook’ zet aan tot actie. Zo wordt voor alle Limburgers, net zoals voor de inwoners van de andere provincies, investeren in zonne-energie een haalbare kaart." 
Gedeputeerde van Leefmilieu Ludwig Vandenhove

Jaarlijkse besparing op energiekosten tot ruim 600 euro

De jaarlijkse besparing op de energiefactuur loopt al gauw op tot ruim 600 euro. Een gezin dat 14 zonnepanelen plaatst, wekt jaarlijks ongeveer 3500 kWh op. Dit gezin bespaart hierdoor jaarlijks tot 610 euro op energiekosten. Zonder groepskorting hebben zij na ongeveer 8 jaar hun investering terugverdiend. Met een groepsaankoop zelfs sneller. Daarna profiteren ze 17 jaar of langer van (bijna) gratis stroom.

Tot een kwart goedkoper

Een groepsaankoop heeft bovendien zo zijn voordelen voor de consument: wie zich langs deze weg zonnepanelen aanschaft, betaalt gemiddeld 20% tot een kwart minder voor zijn installatie, zo blijkt uit de cijfers van iChoosr.

Dat komt doordat de vaste kosten over een groter aantal klanten verdeeld kunnen worden, en er efficiënter gewerkt kan wordenDoor de afspraken die iChoosr met de leveranciers maakt, blijft de kwaliteit en de dienst na verkoop gegarandeerd.” 
Frédéric Dumalin van iChoosr

Hoe meer Limburgers deelnemen aan de nieuwe groepsaankoop, hoe meer interesse leveranciers hebben om een scherp voorstel te doen. Ter vergelijking: onlangs nog schreven bijna 4.000 gezinnen zich in op een groepsaankoop in West-Vlaanderen. Zij zullen uiteindelijk ruim 30% minder betalen dan de gemiddelde marktprijs.

Gemak en gewaarborgde kwaliteit

Dat maakt dan ook dat zonnepanelen plaatsen via een groepsaankoop nooit eerder zo populair was. Toch is de lagere aankoopprijs voor de veel gezinnen niet steeds de voornaamste reden om deel te nemen aan een groepsaankoop. Volgens Dumalin heeft het ook te maken met het grotere gemak voor de consument.

Je hoeft geen uren te zoeken naar de juiste producten, kwaliteit en leveranciers, en dat levert een grote tijdswinst op. Daarnaast is de inschrijving eenvoudig én vrijblijvend, en krijgen geïnteresseerden in ruil wel een duidelijk, compleet en scherp voorstel.”
Dumalin

Praktisch: inschrijven

  1. Inschrijven kan tot en met 20 februari gratis en vrijblijvend via www.limburgkiest.be.

  2. Leveranciers die op kwaliteit zijn geselecteerd, nemen deel aan de veiling 21 februari en  bieden hun scherpste prijs.

  3. Vanaf 12 maart ontvangt iedereen een persoonlijk voorstel op maat, met een indicatie van het rendement en de terugverdientijd.

  4. Wie het aanbod interessant vindt, gaat erop in.

  5. De winnende leverancier ontvangt daarna de gegevens en neemt contact op met iedereen om een inspectie- en een installatiedag af te spreken.

Over iChoosr

iChoosr is een onafhankelijke organisator van groepsaankopen voor energiecontracten en zonnepanelen. Bij elke groepsaankoop wordt de inkoopkracht van vele consumenten gebundeld om een scherp geprijsd aanbod te verkrijgen. iChoosr neemt de deelnemers het uitzoekwerk uit handen en zorgt voor goede kwaliteit van producten en werkzaamheden. De organisatie is opgericht in 2008 en inmiddels actief in vier landen: België, Nederland, Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk.

Frédéric Dumalin

woordvoerder iChoosr

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be