Opnieuw grotere interesse in lerarenopleiding aan KdG

Voor het eerst in drie jaar starten er weer meer studenten aan de lerarenopleiding van Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen. 505 eerstejaars hebben zich vandaag al ingeschreven, of liefst 9,3 procent meer dan vorig academiejaar. “Wij zijn heel blij dat deze jongeren het lerarentekort mee willen helpen oplossen door zelf les te geven”, zegt algemeen directeur bij KdG, Veerle Hendrickx.

De voorbije twee maanden hebben 3.828 nieuwe studenten zich ingeschreven aan Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen. Dat is een stijging van 9,1 procent tegenover vorig academiejaar en het hoogste inschrijvingscijfer van de afgelopen vijf jaar. Waar ze op afklokken is nog af te wachten. Het academiejaar start immers pas op 16 september. Doorgaans komen er de laatste weken nog heel wat heroriënteerders en last-minutebeslissers bij.

Na 2 weken al op stage

Voor het eerst in drie jaar tijd ziet de Antwerpse hogeschool de interesse in de lerarenopleiding weer sterk toenemen. Liefst 505 studenten schreven zich in voor het eerste jaar, of 9,3 procent meer dan vorig academiejaar. Zowel de bachelor voor Lager Onderwijs, Secundair Onderwijs als Kleuteronderwijs ging erop vooruit. Die stijging is welgekomen, zo blijkt uit de meest recente cijfers van de VDAB. Eind augustus stonden in heel Vlaanderen net geen 5.000 leerkrachtenvacatures open. Voor de stad Antwerpen alleen al zijn het er 484. Algemeen directeur Veerle Hendrickx ziet verschillende verklaringen voor die sterke toename.

“We zetten met onze lerarenopleiding sterk in op praktijkervaring, waarbij we onze studenten van heel nabij begeleiden. Dat begint al van meet af aan, want na amper twee weken kunnen ze al eens proeven van lesgeven en staan ze voor de klas tijdens een eerste stage. Dat spreekt heel wat eerstejaars aan. We geloven sterk in individuele groeikansen van elke student. Studenten die klaar zijn voor extra uitdaging kunnen bijvoorbeeld werkplekleren en hun laatste jaar zo goed als helemaal voor de klas staan, mét onze begeleiding uiteraard.” – Veerle Hendrickx, algemeen directeur Karel de Grote Hogeschool.

Synergie met werkveld

Ook de opleiding Management en IT doet het erg goed bij Karel de Grote Hogeschool. Zo starten er dit academiejaar voorlopig 1.674 nieuwe studenten, of 15,7 procent meer dan in september 2023. De richting Toegepaste Informatica springt het meest in het oog, met 16,5 procent meer inschrijvingen dan vorig jaar. Maar ook de verschillende bachelors binnen de richting Bedrijfsmanagement doen het opvallend goed, met een stijging van 15,3 procent.

“De sterke synergie met het werkveld is een belangrijk kenmerk van onze hogeschool. Onze studenten lopen stages, werken aan praktijkcases en hebben gastdocenten uit die praktijk. Zo leren ze van en met hun toekomstige collega’s.” – Veerle Hendrickx, algemeen directeur Karel de Grote Hogeschool.

Verder noteerde Karel de Grote Hogeschool nog opvallende stijgingen in de bachelor Sociaal Werk (+23,8 procent) en de bachelors binnen Wetenschappen en Technologie (+10 procent). Ook de gloednieuwe bachelor Medische Beeldvorming trekt heel wat nieuwe studenten aan, met al 53 inschrijvingen.

Perscontact

Anna Lauwaerts

PR Consultant, Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be