Persbericht Sint Lucas Antwerpen: ‘GRADUATE TOUR’ lanceert nieuwe generatie kunstenaars en fotografen

Van 19 tot 26 juni organiseert Sint Lucas Antwerpen (School of Arts KdG) ‘GRADUATE TOUR’, een reeks van vijf gratis exposities die het werk van de nieuwste generatie kunstenaars, designers en fotografen samenbrengt. Het hart van de expo’s bevindt zich in de Van Schoonbekestraat 143, Antwerpen (19-23 juni). Hier kunnen bezoekers kennismaken met nooit eerder getoond werk van afstuderende fotografen en kunstenaars.

Dit jaar is er bijzondere aandacht voor digitale media en technologie, met onder andere kunst met een smartwatch en levensgrote gipsen kunstwerken waarin technologie is geïntegreerd. Ook illustratie en sieraden nemen een prominente plek in binnen de expo’s, van een graphic novel vol zwarte Gen Z humor tot sieraden specifiek ontworpen om te dragen op zwarte kleren.

In het fotografie gedeelte van de GRADUATE TOUR valt het thema grenzen op. Bezoekers kunnen zich verdiepen in een fotoreeks over missionarissen in India en een indringende reportage over de ontvoerde Ana in Argentinië.

Digitale kunst komt op: van ‘kunst maken in je slaap’ tot levensgrote technologische gipsbeelden

Beginnende beeldende kunstenaars krijgen tijdens de GRADUATE TOUR de kans om voluit te experimenteren. Dit maakt hun werk vaak eigenwijzer en gewaagder dan dat van gevestigde namen. Chloë Kamali onderzoekt bijvoorbeeld hoe we architectuur kunnen verbeteren en ecologischer maken met basiskennis over Afrikaanse klei-architectuur. Nastia Krasinskaia maakte een essayfilm over haar relatie met haar moederland Rusland, waarbij haar familie nu verspreid over de wereld woont. Alec Geluykens ontwierp een fietsinstallatie met negen wielen en airbags als satire op de Antwerpse fietsinfrastructuur.

In een tijd waarin AI en robots steeds meer invloed hebben, vindt deze technologische realiteit ook zijn weg in de kunstwereld. Binnen de expo van de afstuderende masters is er dit jaar bijzonder veel aandacht voor digitale media en technologie, met meer dan twintig werken die experimenteren met of reflecteren op digitale media. Arthur Saint-Remy maakte een digitaal kunstwerk gebaseerd op de slaappatronen die zijn smartwatch registreerde, en Iris Plu laat ons nadenken over de objectivering van vrouwen in openbare ruimtes met monumentale gipsen beelden gecombineerd met moderne technologieën.

In een wereld waarin iedereen gefocust is op zijn telefoon en oogcontact zeldzaam is, probeert Kaat Clinckemaillie dit essentiële element van menselijke interactie terug te brengen met behulp van technologie. Kaat Van den Bossche maakt in haar digitale werk oogbewegingen zichtbaar, terwijl Victor Borgions digitale monsters creëert, Kika Lathouwers digitaal boekdesign onderzoekt en Fien Dierckx zich verdiept in geluiden uit onze kindertijd.

Fotografie zonder grenzen

Fotografie vertelt verhalen zonder woorden. In de fotografie-expo van de ‘GRADUATE TOUR’ maak je kennis met het diverse werk van de afstuderende professionele bachelors fotografie van Sint Lucas Antwerpen.

Het werk van de 25 afstuderende fotografen is bijzonder gevarieerd. Wout Vloeberghs speelt in zijn modefotografie met de genderstereotypen van mannelijkheid. Mandy Molenbroek brengt het aangrijpende verhaal van Ana Libertad, slachtoffer van de 'Vuile Oorlog' in Argentinië, die op 36-jarige leeftijd ontdekte dat haar ouders niet haar biologische ouders waren. ​ Emiel Viellefont belicht het intieme dagelijkse leven van een christelijke gemeenschap missionarissen in India.

Anna Tamara Bagoly verhuisde voor Erasmus vanuit Hongarije naar België. Ze toont het emotionele traject van het creëren van een thuisgevoel in een vreemd land. Ze volgt ook Maruf en Trá, die respectievelijk uit Bangladesh naar Nederland en uit Vietnam naar België verhuisden. Siham Miloudi verkent het verlangen naar de Marokkaanse cultuur en vervaagde herinneringen door op te groeien in België. Siham brengt in haar huis verleden en heden samen. Linde van Beek laat zich dan weer inspireren door de geologische geschiedenis van onze aarde. De zeebodems van miljoenen jaren geleden, zijn nu de landvormen waarop we lopen.

Sieraden en de ‘graphic novel’ als volwaardige kunstvormen

Sint Lucas Antwerpen, bekend om zijn sterke illustratie-opleiding, benadrukt in de afstudeerexpo ook het werk van diverse illustratoren. Illustrator Patrycja Kosinska presenteert met ‘Fishboy’ een graphic novel over mentaal welzijn, doorspekt met zwarte Gen Z humor. Het verhaal volgt Bo, die op het punt staat van een brug te springen, maar wordt tegengehouden door een ontmoeting met een dakloze. Hij verplaatst zijn zelfmoordpoging naar één week later...

Emma Rosa Verguts verkent in ‘Rotte bananen’ de eigentijdse wereld van daten en datingapps. Haar werk is een verhaal over zelfliefde en zelfontdekking door de ogen van anderen. Fien Van Aert onderzoekt smeltende permafrostlandschappen in haar illustraties, waarbij dieren en objecten die in het ijs bewaard liggen, een eigen wereld onthullen. Anneli Vermeulen maakte een graphic novel over de Soviet Night Witches, een groep vrouwelijke gevechtspiloten die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de Russische zijde vochten.

In de bachelor-expo krijgt het sieraad als kunstvorm bijzondere aandacht. Selma Dooremalen kleedt zich uitsluitend in het zwart. Wat voor velen eentonig lijkt, vormt voor haar een veelzijdige wereld van materiaal en silhouetten. Daarom ontwerpt ze sieraden als decoratieve 'tools' die de variaties in haar - op het eerste gezicht saaie - kledingkeuze laten zien. Alix Spooren, opgegroeid op het platteland, voelt zich al haar hele leven aangetrokken tot de natuur. Ze hecht veel waarde aan onze band met de aarde en tussen mensen, en probeert dit in haar werk te visualiseren.

Kunst is voor iedereen anders

Of je nu houdt van ingetogen werk of juist op zoek bent naar het meest experimentele, de GRADUATE TOUR van Sint Lucas Antwerpen biedt voor ieder wat wils. Van 19 tot 26 juni presenteert de expo een brede variatie aan kunst en design, waaronder installaties, performances, fotografie, sieraden, digitaal werk, illustraties, grafisch ontwerp en socio-politieke projecten. Ontdek het diverse en innovatieve werk van de nieuwste generatie kunstenaars en ontwerpers.

GRADUATE TOUR Sint Lucas Antwerpen // ​ Bachelor Fotografie, Master & Bachelor Beeldende Kunsten: 19-23.06.23

Vernissage Wo: 19/6: 18 – 22u ​ // Nocturne: Do: 20/6 13u – 22u ​ // Dagelijks geopend: Vrij – zo 21-23/6: ​ 13u – 17u

Locatie: Sint Lucas Antwerpen, Van Schoonbekestraat 143 // Gratis inkom

Daarnaast zijn er nog een aanvullende expo Vrije Kunst in de Blikfabriek (Krugerstraat 232, Antwerpen) en een onderzoeksexpo in Het Bos (Ankerrui 5/7, Antwerpen).

Contact

Communicatie Sint Lucas AntwerpenNicolas Van Herck, nicolas.vanherck@kdg.be, 0485 31 62 92

Hoofd master Sint Lucas Antwerpen: Reg Herygers, reg.herygers@kdg.be, 0477 78 51 26

Hoofd bachelor en fotografie Sint Lucas Antwerpen: Mie De Backer, mie.debacker@KdG.be, 0475 31 50 60

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be