1 kind op de 25 groeit op zonder warm nest

SOS Kinderdorpen wil kwetsbare kinderen extra steunen tijdens corona

In België groeit 1 op de 25 kinderen nog altijd op zonder een warm nest, zonder liefde of voldoende zorg van ouders of familie. Schrijnende cijfers die door de lockdown in maart niet zijn verbeterd. De centra voor leerlingenbegeleiding (CLB) zagen hun tussenkomsten bij gezinsproblemen toen stijgen met 27%. SOS Kinderdorpen trekt opnieuw aan de alarmbel en vraagt iedereen om kwetsbare gezinnen te ondersteunen. “Kinderen vallen nu volledig terug op hun eigen bubbel. Maar wat als die bubbel shit is en hen niet geeft waar ze nood aan hebben?”, vraagt Hilde Boeykens, directrice van SOS Kinderdorpen, zich af.

Tot 16 november kunnen kinderen niet meer terecht bij hun vriendjes op school of bij hun leerkracht. SOS Kinderdorpen hoopt dat de scholen nadien terug open gaan en open blijven. Kinderen die opgroeien in een moeilijke familiesituatie verliezen anders een heel belangrijk netwerk aan steun.

“Alle kinderen vallen nu voor een tweede keer volledig terug op hun eigen bubbel. Maar wat als die bubbel shit is? Na de lockdown in maart ontvingen we veel meldingen van gezinnen die aan de alarmbel trokken. Meestal waren dat families waarin het voor de lockdown al moeilijk liep. Sommige ouders vielen zonder werk en alle problemen kwamen nog sneller naar boven door de extra stress. Dit had veel gevolgen voor de kinderen. Sinds augustus vangen we zowel in Vlaanderen als in Wallonië kinderen op van families waar het gewoon niet meer lukte.”

Hilde Boeykens, directrice SOS Kinderdorpen België

Onderzoek van het Kinderrechtencommissariaat tijdens de vorige lockdown bevestigt die trend: twee kinderen op de drie die soms te maken hebben met geweld gaven aan dat ze tijdens de lockdown extra geconfronteerd werden met agressie binnen het gezin. Ook de CLB’s zagen hun tussenkomsten bij gezinsproblemen met 27% stijgen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

SOS Kinderdorpen vraagt steun

Daarom vraagt SOS Kinderdorpen vanaf vandaag in een nieuwe campagne om meer aandacht te geven aan deze kwetsbare kinderen. De organisatie krijgt daarbij de steun van de Vilvoordse comédienne Serine Ayari: “Opgroeien is voor ieder kind een uitdaging. Je moet zoveel vaardigheden leren, emoties doorstaan, nieuwe werelden ontdekken. Niet alle kinderen krijgen daarbij evenveel steun van hun familie. Sommige kinderen worden overal aanvaard, anderen moeten vechten om gezien te worden. Als je dan kan terugvallen op een warme thuis, met ouders die je steunen, dan heb je tenminste dat als basis. Maar wat als het ook daar misloopt? Het is voor de kinderen in die situatie dat ik me met deze campagne inzet.”

SOS Kinderdorpen vraagt daarom om de komende maanden met z’n allen extra aandacht te hebben voor kwetsbare gezinnen rondom ons. Door maandelijks een bijdrage te doneren aan SOS Kinderdorpen, kunnen mensen Belgische projecten van de organisatie steunen, zoals de Simbahuizen in Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Daar worden kinderen opgevangen die even niet terecht kunnen bij hun biologische ouders.

Een overzicht van de projecten van SOS Kinderdorpen staat hier: https://www.sos- kinderdorpen.be/projecten.

Tiffany Mestdagh

PR Consultant

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be