1 op 10 Vlaamse huiseigenaars wil dit jaar nog zonnepanelen

iChoosr past groepsaankoop aan: direct voorstel met 35% korting en installatie in 2020

De helft van de Vlaamse huiseigenaars overweegt zonnepanelen te installeren.  1 op 10 wil dit nog in 2020. Eens beslist, willen ze ze snel op hun dak. Dat blijkt uit een onderzoek van Ipsos bij 1.750 Vlamingen. Daarom vernieuwt marktleider iChoosr haar aanpak voor de groepsaankopen zonnepanelen. Inwoners van Vlaams-Brabant die deelnemen krijgen onmiddellijk een prijsvoorstel met een gemiddelde korting van 35% op de actuele marktprijs en een installatie in 2020, zodat ze nog kunnen genieten van het voordeel van de terugdraaiende teller.

Zonnepanelen zijn steeds populairder in Vlaanderen: in 2019 werden in Vlaanderen de helft meer zonnepanelen geplaatst dan in 2018. Bovendien blijkt de helft (51%) van de Vlaamse woningeigenaren die nog geen zonnepanelen heeft, dit in de toekomst wel te overwegen, met als belangrijkste reden de besparing op energiekosten. 1 op 10 geeft nu al aan dit nog dit jaar te willen doen. Voor tweederde heeft de wijziging in de regelgeving door de slimme meter hier een invloed op. Zo blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Ipsos in opdracht van iChoosr, onafhankelijke organisator van groepsaankopen. 

Nieuwe aanpak groepsaankoop voor snellere plaatsing 
Wie zonnepanelen overweegt, gaat vooral online zoeken naar prijzen (56%). Bijna de helft overweegt een groepsaankoop, voornamelijk omwille van de prijs/kwaliteitsverhouding, de begeleiding doorheen het volledige aankoopproces en het gemak van een all-in pakket. Eenmaal beslist om zonnepanelen aan te kopen, wil de Vlaamse huiseigenaar deze zo snel mogelijk op zijn dak, zo blijkt ook uit het onderzoek. iChoosr heeft daarom besloten om het groepsaankoop-model aan te passen zodat het aankoopproces sneller kan verlopen. 

“Naast het bieden van een combinatie van een interessante prijs en kwaliteit, willen wij met onze groepsaankopen vooral ook inspelen op de verwachtingen van de Vlaming. We hebben daarom een nieuw concept uitgewerkt dat beter aansluit op het tempo van onze klanten, zonder in te boeten op onze sterktes. Op basis van onze ervaring en kennis van vorige groepsaankopen kunnen we de veiling onder de deelnemende leveranciers op voorhand laten plaatsvinden, zodat we deelnemers direct een prijsvoorstel kunnen doen. Daarmee wordt het proces aanzienlijk verkort.”
Frédéric Dumalin van iChoosr

Direct aanbod met gemiddeld 35% korting 
iChoosr zorgde er via groepsaankopen de voorbije 5 jaar voor dat Vlaanderen bijna 29.000 zonnepaneleninstallaties extra plaatste. In Vlaams-Brabant heeft iChoosr sinds 2015 al 2 groepsaankopen voor zonnepanelen georganiseerd. Ruim 5.000 inwoners van Vlaams-Brabant schreven zich in met als eindresultaat een installatie van bijna 15.000 zonnepanelen, goed voor 3.400 MWh stroom en een CO2-​ reductie van 744 ton. 

De veiling tussen de gekwalificeerde leveranciers heeft ondertussen plaatsgevonden en de winnende leverancier in Vlaams-Brabant is G&D Energy. Deelnemers krijgen, na inschrijving, direct een prijsvoorstel waarbij ze gemiddeld 35% op de aankoop van een compleet zonnepanelensysteem besparen. Een standaard installatie voor een gezin van 4 personen (4.000 kWh) kost zo 3.805 euro (incl 6% btw). Dit brengt de gemiddelde terugverdientijd op minder dan 6,5 jaar.

Frédéric Dumalin: “We hopen dat we met dit interessante aanbod nog meer inwoners van Vlaams-Brabant kunnen motiveren om te kiezen voor een duurzame energieoplossing in de vorm van zonnepanelen

Plaatsing in 2020: voordeel van de terugdraaiende teller 
Sinds vorige zomer krijgt iedereen die zonnepanelen laat installeren, automatisch een digitale meter. Wie voor 2021 zonnepanelen plaatst, kan nog vijftien jaar genieten van het voordeel van de terugdraaiende teller, waarbij de stroom die je op het net zet tegen hetzelfde tarief wordt vergoed als de stroom die je van het net afneemt, het zogenaamde prosumententarief. Bij plaatsing na 2020 valt deze mogelijkheid weg en worden de distributietarieven per definitie aangerekend op basis van de bruto afname van stroom.

“2020 wordt door velen gezien als een kanteljaar door de wijzigingen met de terugdraaiende teller. Met deze nieuwe aanpak voor groepsaankopen zonnepanelen willen we zoveel mogelijk mensen bereiken en hen de mogelijkheid geven om nog in 2020, aan een zeer voordelig tarief, zonnepanelen te installeren. Vorig jaar zijn we gestart met het zelfstandig aanbieden van groepsaankopen onder eigen naam. We gaan met deze vernieuwde groepsaankopen verder op deze ingeslagen weg en willen deelnemers blijven ontzorgen door middel van groepsaankopen.” 
Frédéric Dumalin

Praktische informatie:

  • Inschrijven kan ​tot en met 29 mei 2020 ​gratis en vrijblijvend via www.ichoosr.be/zonnepanelen of via de gratis infolijn 0800 26 658. Er zijn ook lokale info-avonden voor meer informatie en een kennismaking met de leverancier.
  • Na inschrijving ontvangt iedereen een persoonlijk voorstel op maat, met een indicatie van het rendement en de terugverdientijd. Wie het aanbod interessant vindt, gaat erop in. 
  • Het voorstel accepteren kan tot en met 29 mei 2020. 
  • D​e winnende leverancier G&D Energy ontvangt daarna de gegevens, en neemt contact op met iedereen om een bezoek aan huis en een installatie dag af te spreken. 
  • V​oor oktober 2020 worden alle installaties geplaatst. 

Momenteel organiseert iChoosr een groepsaankoop zonnepanelen in Vlaams-Brabant en Limburg. Later dit jaar organiseert iChoosr ook groepsaankopen zonnepanelen in andere Vlaamse provincies. 

Over het onderzoek
Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van iChoosr tussen 7 en 16 januari 2020 bij 1.750 Vlaamse huiseigenaren, representatief op geslacht, leeftijd en diploma.

Over iChoosr
iChoosr is een onafhankelijke organisator van groepsaankopen en gespecialiseerd in onder andere  groene energiecontracten en zonnepanelen. Bij elke groepsaankoop wordt de inkoopkracht van vele consumenten gebundeld om een scherp geprijsd en transparant aanbod te verkrijgen. iChoosr neemt de deelnemers het uitzoekwerk uit handen en zorgt voor gegarandeerde kwaliteit van producten en werkzaamheden. De organisatie is opgericht in 2008 en inmiddels actief in onder andere België, Nederland, Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Japan. 

Wilma Schippers

PR Consultant

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be