1 op de 10 kijkt meer dan drie uur per dag YouTube

  • We kijken maar liefst zes uur per week naar online tv-series, programma’s en films

  • 1 op de 10 kijkt meer dan drie uur per dag YouTube

  • 61% gebruikt zijn smartphone om naar zijn favoriete programma’s te kijken

  • Binge-viewing is in opmars: 87% van de streaming-abonnees kijken minstens één keer per week naar meerdere afleveringen achter elkaar

We kijken maar liefst zes uur per week online naar tv-series, programma’s en films via on-demand streamingdiensten zoals Netflix of HBO. Een verdubbeling in vergelijking met 2011. Dat blijkt uit het TV & Media rapport van Ericsson, een onderzoek in meer dan twintig landen. Ook YouTube wint terrein: van de 680 miljoen geanalyseerde mensen kijkt  één op de tien zelfs meer dan drie uur per dag via het populaire videoplatform.

Uit het onderzoek blijkt dat websites als YouTube goed zijn voor een steeds belangrijker deel van onze video- en tv-ervaringen. Ongeveer één op de tien kijkt meer dan drie uur per dag video's op ‘user generated content’-platforms (UGC) , en één op de drie vindt het erg belangrijk om deze platformen ook thuis op de televisie te kunnen bekijken.

De groeiende bekenheid van YouTube en co lokt ook steeds meer mensen die op zoek gaan naar manieren om problemen op te lossen én om bij te leren. Zo kijken we gemiddeld 73 minuten per week naar educatieve en instructievideo’s.

We merken dat steeds meer mensen de voordelen van een digitale wereld leren kennen. Problemen oplossen of cursussen volgen via het internet zijn voordelen die voor iedereen nuttig zijn.

 Saskia Van Uffelen, CEO  Ericsson Belux
 

Mobiel tv kijken groeit

We gebruiken onze smartphone en tablet steeds vaker om naar onze favoriete programma’s te kijken.

61 procent gebruikt hier tegenwoordig zijn smartphone voor. Dat is een stijging van 71 procent in vergelijking met 2012.

Saskia Van Uffelen

En bij tieners is het nog straffer: zij gebruiken twee derde van hun kijktijd een mobiel apparaat om video’s en tv te kijken.

Marathon series en live-tv boomen

Meerdere aflevering van een tv-serie achter elkaar kijken, het zogenaamde ‘binge-viewing’, is in hoog tempo uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van onze tv- en video-ervaring. Dit is vooral te zien bij abonnees van diensten als Netflix, Amazon Prime en HBO. 87 procent van deze abonnees ‘binge-viewen’ minstens één keer per week.

Opvallend is ook dat ondanks de successen van streamingsdiensten zoals Netflix en Youtube, de populariteit van lineaire tv erg groot blijft. Dit is vooral te danken aan de kwaliteitsvolle en live content waar de operatoren voor zorgen. Denk maar aan live-uitzendingen van belangrijke sportwedstrijden.

We zitten momenteel in overgangsfase waar zowel onze digitale als traditionele kanalen belangrijk zijn. Het digitale biedt ongekende mogelijkheden, maar lineaire tv heeft dan weer een grote sociale functie, het kan gezien worden als het kampvuur van de huiskamer. Iets wat de familie bij elkaar brengt en zorgt voor quality time met elkaar.

Saskia Van Uffelen

 

Over het rapport

Het rapport is gebaseerd op interviews met meer dan 22.500 mensen in 20 landen, in de leeftijdscategorie van 16 tot 69 jaar.

 

Over Ericsson

Ericsson is ‘s werelds grootste leverancier van communicatietechnologie en -diensten. De lange-termijn relaties met alle grote telecom operators ter wereld stelt mensen, bedrijven en samenlevingen in staat het potentieel te ontwikkelen en een duurzamere toekomst te creëren. Ericsson’s diensten, software en infrastructuur - vooral in mobiliteit, breedband en de cloud – stellen de telecom industrie en andere sectoren in staat beter zaken te doen, de efficiëntie te verhogen, de gebruikerservaring te verbeteren en nieuwe kansen te benutten.

Het bedrijf is met meer dan 115.000 medewerkers actief in meer dan 180 landen. Vandaag de dag gaat meer dan 40 procent van het wereldwijde mobiele verkeer over Ericsson netwerken en ondersteunt Ericsson netwerken die meer dan 2,5 miljard abonnees bedienen. Ericsson’s investeringen in research & development zorgen ervoor dat hun oplossingen en klanten voorop blijven lopen.

De netto verkoop in 2014 bedroeg SEK 228 miljard (EUR 33,1 miljard). Ericsson is opgericht in 1876, heeft zijn hoofdkantoor in Stockholm en is genoteerd aan de NASDAQ OMX, Stockholm en de NASDAQ New York.

 

 

Goele Lemmens

Bepublic

Saskia Van Uffelen

CEO Ericsson Belux, Ericsson

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be