1 op de 3 kinderen drinkt te weinig water tijdens schooljaar

Gezond alternatief voor drinkbus van start-up WaWaah Water en diëtist moet kleuters en peuters meer doen drinken op school

1 op de 3 kinderen drinkt te weinig water. En als ze dan drinken, is het meestal ongezonde frisdrank. Dat blijkt uit een onderzoek van start-up WaWaah Water bij 300 gezinnen met kinderen tussen 2 en 17 jaar. Vooral bij jonge kinderen ontstaan zo gezondheidsproblemen. Daarom roept diëtiste Wendy De Munter aan de start van het nieuwe schooljaar ouders op om meer bewust om te gaan met wat en hoeveel hun kinderen drinken: “Het dorstgevoel bij de allerkleinsten is nog onvoldoende ontwikkeld. Ouders moeten hun kinderen meer stimuleren om voldoende vocht op te nemen.” 

Vanaf woensdag is het weer zover: duizenden kleuters en peuters trekken opnieuw naar school. En dus hollen heel wat ouders weer naar de winkel om lunchpakketjes en vieruurtjes samen te stellen. Toch weet volgens het onderzoek van WaWaah Water de helft van de ouders niet hoeveel hun kinderen overdag effectief drinken. In 1 op de 5 gevallen zouden dat drie frisdranken per dag zijn. Maar dat is niet het juiste antwoord om het hydratatietekort van kinderen tegen te gaan, legt diëtiste Wendy De Munter uit:

“Het is belangrijk dat kinderen voldoende drinken. Dat zorgt ervoor dat het lichaam de voedingsstoffen goed opneemt en dat het de afvalstoffen goed afgeeft. Frisdranken creëren daarentegen net meer afvalstoffen. De vele frisdrankconsumpties zorgen er bovendien voor dat 20% van de 2 tot 17-jarigen in België kampt met overgewicht en 10% zelfs met zeer ernstige obesitas.”

Opnieuw water leren drinken

Onze scholen hebben de voorbije jaren al veel inspanningen geleverd om frisdrank op de speelplaats en tijdens de lunch te bannen. Veel scholen vragen bijvoorbeeld om enkel een drinkbus mee te nemen naar school. Maar al te vaak keert die dan bijna vol weer terug naar huis. Drie jonge papa’s uit Kontich stootten lange tijd op hetzelfde probleem. Daarom zochten ze naar een manier om water ‘lekkerder’ te maken voor hun kleuters. Het resulteerde in WaWaah Water. Volgens diëtiste Wendy De Munter kan het een goede manier zijn om jonge kinderen opnieuw water te leren drinken.

“Kinderen zijn het zo gewoon geworden om allerlei drankjes met smaak te drinken. Dan is het uiteraard moeilijk om dat opeens allemaal los te laten. Water drinken mag ook geen straf zijn. Ik ben dan ook blij dat er alternatieven worden gecreëerd om water opnieuw aantrekkelijk te maken voor kinderen. Een lekker drankje in de drinkbus – dat toch geen frisdrank is – kan volgens mij zeker werken om ervoor te zorgen dat kinderen hun drinkbus het komende schooljaar ook effectief leegdrinken. ”

Philippe Deben

mede-oprichter, WahWaah Water

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be