1 op de 5 werknemers is niet alert genoeg op de werkvloer

Tool CogniReact geeft bedrijven voor het eerst nieuwe inzichten om arbeidsongevallen te verminderen

1 op de 5 werknemers is onvoldoende alert op de werkvloer en verhoogt daardoor het risico op arbeidsongevallen.. Dat blijkt uit een onderzoek van Ascento, onderdeel van HR-dienstverlener Agilitas Group. “Met onze tool CogniReact kunnen we bedrijven voor het eerst gedetailleerde inzichten bezorgen over het perceptievermogen, de reactiesnelheid ​ en alertheid van hun personeel. Op die manier kan men gericht preventief een belangrijke oorzaak van arbeidsongevallen aanpakken”, zegt Ann Sterckx, directeur bij Ascento. Na zeven maanden testen rolt Ascento het bewustwordingsproject verder uit.

In 2021 – de cijfers van vorig jaar zijn nog niet bekend, red. - werden iedere dag gemiddeld 403 arbeidsongevallen aangegeven bij Fedris, het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s. De statistieken tonen aan dat het aantal incidenten op de werkvloer en van en naar het werk sinds 2015 weer in een stijgende lijn gaat, als we even geen rekening houden met het coronajaar 2019. Een verminderde alertheid door bijvoorbeeld vermoeidheid, stress of routine is een van de hoofdoorzaken voor arbeidsongevallen.

Met Agilitas als veiligste uitzendbedrijf in België, wil Agilitas Group deze negatieve trend doorbreken via haar merk Ascento. Sinds het najaar van 2022 gaat Ascento langs bij bedrijven, waar CogniReact workshops en Safety Days worden gegeven. Op die manier vergroot het veiligheidsbewustzijn van medewerkers op een ongedwongen en speelse manier.

Politierechtbank

Bedrijven krijgen het meeste inzicht in de alertheid van hun personeel dankzij de tool CogniReact. Met een wetenschappelijk onderbouwde testconsole worden onder meer de reactiesnelheid en de alertheid van de medewerkers gemeten via oog-hand-(voet)coördinatietesten. Het mengpaneel, bestaande uit een joystick, verschillende gekleurde knoppen en pedalen, wordt al langer gebruikt door IPMT (Instituut voor Psychomedische Testing) om de rijgeschiktheid in het verkeer te beoordelen bij herstelonderzoeken. Nadat een politierechter een rijverbod heeft uitgesproken, moet in sommige gevallen de bestuurder psychologische en/of medische testen afleggen om opnieuw een wagen te mogen besturen. De test ondersteunt dan het psychologisch onderzoek, maar het blijft de psycholoog – eventueel samen met een arts – die een chauffeur al dan niet rijgeschikt verklaart.

Niet alert aan het werk

De voorbije zeven maanden hebben 338 medewerkers uit 12 verschillende sectoren de test afgelegd. Deelnemers kregen de vraag hoe ze denken dat de test is verlopen. Voor velen waren de resultaten in het rapport een wake-up call. Liefst 17,75 ​ procent gaf volgens de test geen alerte indruk. 18,34 procent scoorde slecht op het vlak van waarneming.

Ascento begeleidt na de workshop bedrijven intensief, zodat ze met een doelgericht plan de problematiek kunnen aanpakken en zo een belangrijke oorzaak van arbeidsongevallen meer kunnen uitsluiten. Routine bijvoorbeeld weegt fel door op de alertheid. Medewerkers worden aangezet tot veiliger gedrag en bedrijven denken na over procedures en handvaten. Soms zijn kleine interventies, zoals het plaatsen van een spiegel in de kleedkamer, al een goede stap naar een veiligere werkomgeving. ​

“Onze CogniReact-testen zijn wetenschappelijk onderbouwd en geven bedrijven een goed inzicht over het perceptievermogen, de reactiesnelheid en de alertheid van hun personeel. Hiermee kunnen ze doelgericht aan de slag gaan om preventief arbeidsongevallen aan te pakken. De bedrijfswereld doet al veel om het aantal arbeidsongevallen te laten dalen. Belangrijk is om het bewustzijn te verhogen en veilig gedrag te stimuleren. Dat is dankzij CogniReact mogelijk. CogniReact levert een belangrijke bijdrage in de logistieke sector, waar men met vorkheftrucks, vrachtwagens of ander zwaar vervoer rijdt, maar is even waardevol voor alle bedrijven die streven naar een veilige werkomgeving en zero arbeidsongevallen . Niet alleen voor de veiligheid van de medewerker zelf, maar ook voor anderen.” - Ann Sterckx, directeur Ascento

De testfase van CogniReact toonde duidelijk aan dat heel wat werknemers niet of onvoldoende alert aan het werk zijn. Daarom wil Ascento de tool nu verder uitrollen in heel ons land.

Ann Sterckx, directeur Ascento
Ann Sterckx, directeur Ascento

Contactinfo:

Cedric Van Uffel

communicatie, Agilitas Group

Jürgen Eeckhout

PR consultant, Bepublic

 

 

 

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be