100 miljoen compostwormen komen naar Vlaanderen

Grootste Europese wormencompostproducent PUR VER doet productie maal vier en lanceert webshop voor Vlaamse tuinliefhebbers

PUR VER, een spin-off van de Landbouwuniversiteit van Gembloux, verviervoudigt zijn productie van biologische wormencompost. Dat betekent dat voortaan 100 miljoen compostwormen maar liefst 1.000 ton aan het natuurlijk bodemproduct zullen produceren. Daarbij lanceert het bedrijf bovendien een revolutionair concept: een vloeibare biostimulant geproduceerd op basis van zijn wormencompost. Met deze extra productie wil PUR VER zijn groei in Vlaanderen versnellen. De webshop die het bedrijf uit de grond stampte, moet de wormencompost in deze coronatijd tot bij de Vlaming krijgen.

Tuinieren wint jaar na jaar aan populariteit in België. Uit cijfers van Comeos blijkt dat 80% van de Belgische bevolking over een tuin of terras beschikt en 42% een moestuin onderhoudt. Daarbij is het fundamenteel om de bodem goed te voeden, met behulp van zogenoemde “bodemverbeteraars”. Maar die verschillen zeer sterk in kwaliteit. Het Waalse bedrijf PUR VER, dat zijn productiesite tussen Doornik en Kortrijk heeft, bedacht daar een oplossing voor door gebruik te maken van wormen. Die produceren extra micro-organismen en betere voedingsstoffen voor de bodem. Het bedrijf ontwikkelde zo een speciale vorm van compost: wormencompost, een concept dat al snel aansloeg, zowel bij professionals als bij hobby-tuiniers.

“Om aan de marktvraag te kunnen voldoen, hebben we onze productie-oppervlakte stevig uitgebreid tot 100 miljoen Eisenia fetida wormen. Die zullen dit jaar 1.000 ton wormencompost produceren, ofwel vier keer zoveel als in 2019. Op die manier hopen we met onze duurzame wormencompost na Wallonië ook Vlaanderen te kunnen inpalmen.”

Alexandre Meire, stichter van PUR VER

Revolutionair product 

PUR VER investeert niet alleen in het aantal wormen. Samen met enkele wetenschappelijke partners ontwikkelde het bedrijf een bioreactor waarmee ze ook een vloeibare variant van hun wormencompost ontwikkelden. Een uniek concept in de wereld, dat duurzamer blijkt dan de klassieke meststoffen. De biostimulant “PURlife” bevordert de groei van de planten, niet zozeer door ze voedingsstoffen te geven, maar wel door ze veel beter de voeding in de bodem te laten opnemen. Het product versterkt bovendien daardoor het weerstandsvermogen van de planten.

“De vruchtbaarheid van een bodem die regelmatig besproeid wordt met klassieke meststoffen daalt na verloop van tijd. Dat komt omdat de klassieke meststoffen enkel voedingsstoffen rechtstreeks aan de plant geven. Onze biostimulant PURlife vermenigvuldigt daareentegen de micro-organismen in de bodem, wat de wortel- en plantengroei aanzienlijk bevordert. Onze “vloeibare wormencompost” is daardoor een duurzamer alternatief voor klassieke meststoffen. Al kan je de twee ook naast elkaar gebruiken: de biostimulant zal dan de efficiëntie van de meststoffen verhogen.”

Alexandre Meire, stichter van PUR VER

Webshop om wormencompost in coronacrisis bij Vlaming te krijgen

De lancering van het nieuwe product werd in gevaar gebracht door de coronacrisis. De producten van PUR VER worden immers nooit rechtstreeks verkocht, maar wel via verschillende tuincentra. Maar die tuincentra moesten tot voor kort door de coronacrisis hun deuren sluiten. PUR VER richtte daarom in sneltempo een webshop op. Zo kunnen tuinliefhebbers die vandaag veel tijd hebben om in hun tuin te werken toch nog (vloeibare) wormencompost kopen.

Contacteer ons
Alexandre Meire CEO & stichter, PUR VER
Sander Vanlouwe PR Consultant, Bepublic
Alexandre Meire CEO & stichter, PUR VER
Sander Vanlouwe PR Consultant, Bepublic
Over Bepublic