Grote Belgische transporteur ziet ongevallen en boetes in jaar tijd met 11% dalen

Van Moer Logistics krijgt Truck Safety Award dankzij rijstijl-coaching DrivOlution

De vrachtwagenchauffeurs van Van Moer Logistics hebben op een jaar tijd 11 procent minder ongevallen en boetes gehad. Het transportbedrijf uit Zwijndrecht won daarvoor gisteravond de Truck Safety Award. Van Moer Logistics schakelde een jaar geleden de hulp van de Leuvense organisatie DrivOlution in, dat bedrijven begeleidt om hun personeel veiliger en zuiniger te laten rijden. Het is al het derde jaar op rij dat de Truck Safety Award naar een transportfirma gaat die DrivOlution begeleidt.

Dit jaar neemt Van Moer Logistics uit Zwijndrecht, bekend van de felblauwe trucks, de award voor veiligheid mee naar huis. Een twaalfkoppige jury van Transport & Logistics bekroont elk jaar een bedrijf dat een actieve veiligheidspolitiek hanteert rond de opleiding van het personeel. Daarbij kijken de juryleden niet alleen naar chauffeurs, maar ook naar administratief personeel, de uitrusting van de voertuigen en een totaal bewustzijn van verkeersveiligheid bij de directie.

11 procent minder ongevallen en boetes
Van Moer Logistics werd opgericht in 1990 en telt vandaag in totaal 1.200 werknemers waarvan 500 chauffeurs. Met een vloot van zo’n 420 trucks behoren ze tot de grootste Belgische transportfirma’s. Het bedrijf heeft zijn hoofdkwartier in de Antwerpse haven en houdt zich vooral bezig met logistiek, expeditie, opslag en transport via truck en binnenvaart.

Uitzonderlijk vervoer, havenlogistiek en transport voor supermarktketens of bouwwerven doen de kans op schadegevallen wel stijgen. Iets meer dan een jaar geleden begon het bedrijf daarom aan een veiligheidstraject bij DrivOlution. Het Leuvense opleidingscentrum hielp de data die al voorhanden was te structureren om de chauffeurs beter te kunnen coachen en monitoren. Er zijn ook maandelijkse veiligheidsmeetings ingevoerd en interne driver supervisors en mentoren aangesteld om de veiligheid van de chauffeurs op te volgen.

Op een jaar tijd hebben ze het aantal ongevallen zo met 11 procent zien dalen (van 343 naar 304). De schadelast daalde met liefst 44%. Dankzij de coaching ging ook het aantal boetes van 558 naar 497 en dus met 11 procent achteruit.

“Door onze verschillende activiteiten en onze grote vloot ligt het aantal ongevallen, met meestal manoeuvreer- en blikschade, redelijk hoog. Daar wilden we natuurlijk verandering in brengen. Het afgelopen jaar hebben onze inspanningen zoals nieuwe safety meetings, de controlemarathons, het aanstellen van preventiemedewerkers en het opleiden en bijsturen van chauffeurs op basis van maandelijkse rijstijlrapporten, duidelijk geloond. We hebben ons tot doel gesteld om het aantal ongevallen tegen 2020 met 35% terug te dringen, maar ook om het brandstofverbruik nog verder te laten dalen.

Jo Van Moer, zaakvoerder Van Moer Logistics

“Bewonderenswaardig”
Transportbedrijven kiezen steeds vaker om het rijgedrag van hun chauffeurs te monitoren en hen persoonlijk te laten coachen, merkt DrivOlution. De Leuvense organisatie, die elk jaar voor verschillende bedrijven zo’n vijfduizend chauffeurs coacht en het rijgedrag ook permanent monitort, krijgt elk jaar een kwart meer vragen. De ondersteuning loont ook, want voor het derde jaar op rij winst een transportfirma die een traject bij DrivOlution volgde de Truck Safety Award.

“We merken de laatste jaren een duidelijke gedragsverandering: transportbedrijven zijn zich meer en meer bewust van de impact die ongevallen hebben op de omgeving en op het bedrijf.  Met onze aanpak proberen we de veiligheidscultuur van het hele bedrijf te veranderen: van directie tot vrachtwagenchauffeur. We analyseren de rijstijldata en benaderen alle chauffeurs individueel, waarbij we hen helpen om zowel goed als minder goed rijgedrag te leren vaststellen bij zichzelf. Maar we vragen ook concrete maatregelen van het management. Het is bewonderenswaardig dat steeds meer transportbedrijven die verandering aandurven, want eenvoudig is het zeker niet.”

Jan De Strooper, zaakvoerder DrivOlution

Jan De Strooper

Bestuurder, DrivOlution

Yves Hebb

HR Director, Van Moer Logistics

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be