18-jarigen kiezen massaal voor job in veiligheidssector

Securitas werft dit jaar drie keer zoveel zevendejaarsstudenten aan

  • Aantal studenten in veiligheidsopleidingen verdubbelde sinds 2010

Securitas werft dit jaar honderd 18-jarigen aan voor een job als bewakingsagent, dat is maar liefst drie keer zoveel als vorig jaar. De jongeren hebben allemaal een zevende jaar veiligheid gevolgd in het secundair onderwijs. Vorig schooljaar studeerden bijna 1100 leerlingen af in zo’n veiligheidsopleiding, wat een verdubbeling is ten opzichte van in 2010. Dit toont aan dat veiligheidsopleidingen steeds meer in trek zijn. 

Securitas voert deze krokusvakantie meerdere sollicitatiegesprekken met 18-jarigen die bewakingsagent willen worden. Van de 800 nieuwe medewerkers die Securitas dit jaar wil aanwerven, komen er een honderdtal rechtstreeks van de schoolbanken. Ze hebben allemaal een opleiding Integrale Veiligheid (TSO, Se-N-Se) of Veiligheidsberoepen (7de jaar BSO) gevolgd en willen bewakingsagent worden. Verleden jaar gaf Securitas 30 afgestudeerden uit deze richtingen een contract. Dit aantal wordt verdrievoudigd, dankzij de erg positieve ervaringen. 

Securitas werkt samen met een twintigtal scholen uit het secundair onderwijs die deze zevendejaarsopleidingen aanbieden. Experten van Securitas geven ook les in deze opleidingen. 

De opleidingen Integrale Veiligheid (TSO, Se-N-Se) en Veiligheidsberoepen (7de jaar BSO) richten zich op leerlingen die belangstelling hebben voor een job in de private veiligheids- en bewakingssector, of bij politie, defensie, douane en justitie. De lespakketten in deze specialisatiejaren bestaan uit agressiebeheersing, stressbestendigheid, omgaan met (psychologische) conflictsituaties, maar ook talenkennis, veiligheidstechnieken en de wetgeving staan centraal in de opleiding. 

In 2016 studeerden 766 leerlingen af in de richting ‘Integrale veiligheid’, en 320 in de richting ‘Veiligheidsberoepen’. De toename ten opzichte van vijf jaar geleden is opvallend, en deze trend lijkt aan te houden. Tijdens de krokusvakantie organiseert Securitas sollicitatiegesprekken met deze jongeren, want het bedrijf heeft voor 100 van hen een job.

“Leerlingen die dergelijke zevendejaarsopleiding afwerken zijn uitstekend geschoold om om te gaan met veiligheidsvraagstukken en crisissituaties. Ze kennen de sector, zijn vertrouwd met de procedures, en weten van aanpakken.” 
Rekruteringsmanager Ilse Pauwels van Securitas.

Intussen vraagt Securitas dat de zevendejaarsstudenten in de toekomst nog tijdens hun opleiding stage kunnen lopen, wat vandaag niet kan. Het biedt de jongeren nochtans een kans om in de praktijk te proeven van de toekomstige job.

 

Over Securitas

Securitas is wereldwijd vooruitstrevend in kennis over veiligheid. Securitas combineert kennis, technologie en mensen om op maat van de klant efficiënte veiligheidsoplossingen te leveren. Meer dan 330.000 werknemers maken een verschil in zowel de residentiële sector, bij kmo’s, grote ondernemingen als in de publieke sector. In België telt Securitas meer dan 6000 werknemers.

Koen Colpaert

woordvoerder, Securitas

Jochem Goovaerts

Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be