20 tot 30% van de spoedinterventies efficiënter door slimme bril

"Investeer in slimme technologie om maatschappelijke veiligheid te verbeteren", zegt Vias institute

(Onderaan vindt u ook een nieuwsvideo.)

Twintig tot dertig procent van de spoedinterventies verloopt succesvoller wanneer het urgentieteam gebruik maakt van slimme brillen. Daarmee kan de urgentie-verpleger in realtime beelden delen met de artsen in het ziekenhuis. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het ziekenhuis André Renard in Herstal, het eerste Belgische ziekenhuis dat de slimme bril tijdens de interventies gebruikt. Volgens Vias institute kan deze innoverende technologie ook in andere sectoren de veiligheid van mensen bevorderen.

Het Vias institute buigt zich niet alleen over verkeersveiligheid maar onderzoekt ook hoe de maatschappelijke veiligheid verbeterd kan worden. Daarbij gelooft Vias institute heel erg in de meerwaarde van slimme technologie. Het project met de slimme brillen in het ziekenhuis André Renard in Herstal volgt ze dan ook op de voet.

Wanneer het urgentieteam van het ziekenhuis in Herstal ter plaatse komt bij een ongeval draagt een van de hulpverleners sinds april een slimme bril. Die is met een smartphone verbonden, vanwaar de beelden via 3G/4G of Wifi worden verstuurd naar het ziekenhuis. De bril filmt alles wat de brildrager ziet. Alle data worden in real time via de bril versleuteld verzonden.

Een arts in het ziekenhuis kan via een scherm meekijken en meteen feedback geven. Omdat de urgentie-verpleger op het terrein de handen vrij heeft, kan die de aanwijzingen van de arts in het ziekenhuis gericht opvolgen en via de bril de beelden maken die de dokter nodig heeft om een eerste diagnose vast te stellen. De dokter kan langs zijn kant de gespecialiseerde verpleger bijsturen indien nodig. En het ziekenhuis is bovendien nog beter voorbereid op de komst van de patiënt. Resultaat: een efficiënter gecoördineerd urgentieteam kan de patiënt beter behandelen. 

Deze technologie zorgt er bovendien voor dat men nog sneller kan handelen in noodsituaties. Vroeger werd een arts soms opgebeld om advies te geven over de eerste hulpverlening. De urgentie-verpleger moest in dat geval de situatie zo nauwkeurig mogelijk beschrijven. Nu heeft de arts rechtstreeks zicht op de verwondingen, waardoor hij zijn advies preciezer kan formuleren.

Tot dertig procent van de interventies efficiënter 

In Frankrijk experimenteren enkele ziekenhuizen al langer met de technologie. In ons land is het dokter Benoît Cardos, spoedarts van het ziekenhuis in Herstal, die de primeur binnenhaalt. Hij en zijn team gebruiken de bril al ruim een half jaar. Daardoor verloopt twintig tot dertig procent van de dringende interventies efficiënter.

"De specialist in het ziekenhuis kan meekijken en meer informatie vragen of geven, en de urgentie-verpleger ter plaatse begeleiden bij zijn tussenkomst. Voor gespecialiseerde verplegers is het niet altijd eenvoudig om de oorzaak van bijvoorbeeld ademhalingsproblemen te achterhalen. Via de bril krijgt een dokter vanop afstand een beter zicht op de situatie en kan hij zich een beter beeld vormen van de toestand van de patiënt. Omdat we gerichter kunnen werken, verlopen onze interventies nu in bijna een derde van de gevallen een stuk efficiënter en succesvoller."
Benoît Cardos, hoofd urgentiedienst van het ziekenhuis André Renard


Ook in andere sectoren

Naast de medische sector kunnen ook andere sectoren met deze slimme brillen efficiënter werken. Dat zegt ook AMA, het Franse bedrijf dat achter de technologie van deze slimme brillen zit. Zij hebben projecten waarbij ondernemingen de slimme brillen gebruiken voor opleiding en interventies op afstand.      

Bovendien geloven de veiligheidsexperten van Vias institute in de meerwaarde van deze brillen in heel uiteenlopende situaties waarin de veiligheid van burgers in gedrang komt. 

"Onze politie en brandweer zouden deze bril ook kunnen benutten. Experten van het crisiscentrum krijgen via een agent ter plaatse meteen zicht op de gebeurtenissen tijdens een massabetoging. Of een brandweerman kan via de bril een grondplan opvragen van een brandend huis. Hoe sneller je kan ingrijpen, hoe meer mensenlevens je kan redden of gevaarlijke situaties snel onder controle kan krijgen. In die omstandigheden zijn de slimme brillen waardevolle instrumenten."
Tine Vandecasteele, woordvoerster Vias Institute

Volgens Vias institute zou het gebruik van de slimme bril ook interessant zijn voor trainingen van bijvoorbeeld agenten en hulpverleners, waardoor men hen nog beter kan opleiden. 

Op vijf december /vandaag organiseert Vias institute in Antwerpen een studiedag over het inzetten van innoverende technologie voor onze veiligheid. Zo probeert het expertisecentrum via seminaries stakeholders met elkaar in contact te brengen om innovatief te blijven in de zoektocht naar oplossingen voor veiligheidsvraagstukken.

Tine Vandecasteele

Woordvoerster - porte parole, Vias institute

Jochem Goovaerts

Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be