2000 euro voor handelaars bij werkzaamheden

Vanaf 1 juli keert Vlaamse overheid hinderpremie automatisch uit

Handelaars die vanaf 1 juli te maken krijgen met ernstige hinder door werkzaamheden, krijgen automatisch een hinderpremie van 2000 euro. Vlaams minister van Economie Philippe Muyters maakt hiermee komaf met de administratieve rompslomp die er vroeger was als handelaars een vergoeding wilden ontvangen.

Vandaag hebben veel handelaars te maken met inkomensverlies door werkzaamheden. Als ze een compensatievergoeding van de overheid willen, moeten ze door een administratieve mallemolen gaan.  

Vlaams minister van Economie Philippe Muyters draait de regels nu om door de administratieve last bij de overheid te leggen en niet meer bij de handelaar.

Als de overheid hinder veroorzaakt door bijvoorbeeld openbare werken, moeten we handelaars helpen om die moeilijke periode te overbruggen. We doen dat door voortaan automatisch én voorafgaand aan de werkzaamheden een premie van 2000 euro toe te kennen aan de handelaars. Zo kunnen ze zich met dat geld goed voorbereiden op de werkzaamheden en maatregelen nemen om hun zaak toch open te houden voor hun klanten."
Phillipe Muyters, Vlaams minister van Economie

De Vlaamse overheid trekt zes miljoen euro per jaar uit voor de nieuwe hinderpremie.

Voorwaarden

De hinderpremie van 2000 euro is bedoeld voor kleine ondernemingen die vanaf 1 juli te maken krijgen met hinder door werkzaamheden. Het gaat om ondernemingen die maximaal negen werknemers in dienst hebben en die rechtstreeks in contact komen met hun klanten, zoals bakkers, slagers, broodjeszaken, apothekers …

Ze moeten ook “ernstige” hinder ondervinden. Dat betekent:

  • dat de werkzaamheden minstens dertig dagen na mekaar duren
  • de rijbaan volledig (geheel) of gedeeltelijk afgesloten is
  • de werfzone meer dan 50m2 inneemt

Automatische selectie via overheidsdatabanken

Agentschap Innoveren & Ondernemen keert de hinderpremie uit. Dit gebeurt maximaal één keer per jaar en één keer per hinderperiode. Om te weten welke handelaars daar recht op hebben, werkt het agentschap met verschillende databanken (zoals GIPOD, Kruispuntbank voor Ondernemingen, ...).


Steden, gemeenten en nutsbedrijven moeten sinds dit jaar hun openbare werken aanmelden in de GIPOD-databank. Daardoor kunnen we de handelaars selecteren die in een hinderzone liggen en voor de hinderpremie in aanmerking komen. Daarna krijgen ze automatisch een brief die hen op de hoogte brengt van de geplande werkzaamheden. De handelaar moet dan enkel nog via de website vlaio.be zich registreren en zijn gegevens invullen om het geld gestort te zien op zijn rekening."
Elke Tiebout, Agentschap Innoveren & Ondernemen

Tot vier keer meer toekenningen verwacht

Volgens de overheid zullen nu naar schatting drie à vier keer meer handelaars een hinderpremie krijgen doordat het vele papierwerk wegvalt en omdat de overheid nu zelf detecteert welke handelaars in aanmerking komen. Jaarlijks zullen naar schatting tussen de 2500 en 4000 handelaars hier recht op hebben.

Zelfstandigenorganisatie Unizo pleitte al langer voor een nieuwe regeling. Ze is dan ook tevreden dat die vanaf 1 juli van kracht wordt.

“Ondernemers die getroffen worden door hinder bij werkzaamheden hebben zo al meer dan genoeg zorgen aan hun hoofd. Nog meer administratieve rompslomp kunnen ze daarbij missen. Daarom is de quasi automatische toekenning van de hinderpremie een goede zaak. Dankzij die vereenvoudiging zullen veel meer ondernemers op deze voor hen belangrijke vergoeding kunnen rekenen."
Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder Unizo

Premie bij winkel sluiten?

Als handelaars uiteindelijk toch moeten sluiten, omdat hun straat helemaal niet meer bereikbaar is, kunnen ze nog een compensatie ontvangen. Deze zogenaamde sluitingspremie bedraagt 80 euro per sluitingsdag. Meer info over de hinderpremie: www.vlaio.be/hinderpremie

Infographic Hinderpremie

PDF - 835 Kb

Persbericht Hinderpremie

DOCX - 389 Kb

Thomas Pollet

woordvoerder van minister Philippe Muyters

Karolien Goossens

Agentschap Innoveren & Ondernemen

Filip Horemans

Persverantwoordelijke Unizo

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be