2.000 Waalse schoolkinderen leren over gelijkheid en armoede met musical ‘Les Misérables en concert’

BDO België geeft kinderen uit alle lagen van de bevolking toegang tot cultuur ​ samen met Live Entertainment Foundation en ngo Plan International België

Op vrijdag 22 maart wonen 2.000 schoolkinderen uit 35 Waalse scholen de eerste schoolvoorstelling van de musical ‘Les Misérables en concert’ bij in Vorst Nationaal. De gratis voorstelling maakt de leerlingen, uit alle lagen van onze maatschappij, bewust van de impact van armoede en ongelijkheid in de wereld. Het initiatief van advieskantoor BDO België, Live Entertainment Foundation en Plan International België wil alle jongeren toegang tot cultuur geven. Het Parlement van de Federatie Wallonië-Brussel ondersteunde de oproep en droeg bij tot het groot succes: ruim 8.000 leerlingen wilden naar de musical.

Na een geslaagde eerste editie in 2017, waarbij 1.000 Nederlandstalige schoolkinderen de kans kregen om ‘Charlie Chaplin the Musical’ te bezoeken, besloot BDO België om in 2019 een nieuw project op te zetten. Deze keer voor Waalse en Brusselse leerlingen. Samen met Plan International België en Live Entertainment Foundation is het advieskantoor van mening dat iedereen recht heeft op cultuur.

“Sociaal engagement leeft sterk bij BDO. In ons bedrijf staan de mens en zijn talenten centraal. Onze jongeren vandaag zijn de talenten van morgen. Door die jongeren een stukje cultuurbeleving mee te geven, gekoppeld aan een boeiend educatief programma, bouwen we mee aan de toekomst.”
Hans Wilmots, CEO van BDO België

Cultuur, een basisrecht voor kinderen

Cultuur helpt armoede en sociale uitsluiting voorkomen. De voorstelling ‘Les Misérables en concert’ en het bijhorende educatieve programma wijzen de jongeren op de impact van armoede in onze maatschappij en de rest van de wereld.

“Armoede is niet alleen een kwestie van inkomen, maar van een geheel van uitsluitingen.  En armoede raakt iedereen, ook jongeren. Wie onvoldoende financiële middelen heeft, komt sneller in een sociaal isolement terecht.  MHF en haar partners helpen mensen om te kunnen genieten van al het moois dat cultuur te bieden heeft. Op die manier maken we de jongeren een stukje weerbaarder in de maatschappij.”
Geert Allaert, CEO van Live Entertainment Foundation

Armoede en de link met kinderrechten vormen de rode draad in de educatieve brochure die bij de voorstelling hoort. De jongeren kunnen beroep doen op hun creativiteit en verbeelding om aan te tonen hoe ze dingen kunnen veranderen en hoe ze gehoord kunnen worden. Het recht om zich uit te drukken, maar ook het recht om ‘anders’ te zijn (diversiteit), worden ook meegenomen in het leerprogramma.

“Respect voor kinderrechten zijn heel actueel in België. Zelfs in België kan de leefwereld van kinderen en jongeren nog sterk worden verbeterd. Thema’s als (verborgen) armoede, diversiteit of gelijkheid tussen jongens en meisjes moeten blijvend op de agenda worden geplaatst.”
Fiona Ang, Director Policy & Social Change bij Plan International België

Over BDO
BDO is een internationaal opererende adviesorganisatie, met een solide reputatie in financiële dienstverlening (Audit, Corporate Finance, Accounting, Tax & Legal) en ander gespecialiseerd advies, waaronder Strategy & Organisation, People, Interim Management, Digital en Risk.  Het advieskantoor begeleidt een brede klanten-basis van grote, internationale bedrijven, (familiale) KMO’s tot privépersonen.

De BDO aanpak is integer, hands-on en pragmatisch, resultaats-gericht én met een juiste focus op de noden van de klant.  Ondernemingen hebben steeds één direct aanspreekpunt, en BDO's kantoor bevindt zich in de directe nabijheid.

In België heeft BDO 700 Partners en medewerkers verspreid over het hele land. BDO werkt vanuit 11 vestigingen in Antwerpen, Brussel Airport, Brussel Centrum (2),  Gent, Hasselt, La Hulpe, Liège, Mechelen, Namur-Charleroi en Roeselare.

BDO maakt deel uit van een sterk internationaal netwerk dat met een ploeg van meer dan 75.000 Partners en medewerkers actief is in 162 landen.

www.bdo.be

Over Live Entertainment Foundation

Music Hall wil met zijn foundation mensen ondersteunen die zonder extra hulp niet/moeilijk van cultuur kunnen genieten.  Want iedereen heeft recht op cultuur, en cultuurparticipatie kan worden ingezet als strijdpunt tegen armoede en sociale uitsluiting.

Over Plan International België

Plan International België is een onafhankelijke Belgische ngo, lid van Plan International, die kinderrechten en gelijkheid voor meisjes verdedigt in meer dan 70 landen, waaronder de armste landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. De organisatie werkt in de meest kwetsbare landen en op plaatsen waar conflicten zijn of waar zich natuurrampen voordeden. Sinds 1983 helpt ze kinderen en jongeren om zelfstandiger in het leven te staan. Ze geeft hen de mogelijkheid hun toekomst te veranderen en zorgt ervoor dat meisjes van bij de geboorte tot ze volwassen zijn dezelfde kansen krijgen als jongens: naar school gaan of een opleiding volgen, een degelijk beroep uitoefenen, inspraak hebben en verandering brengen in hun maatschappij, zelf beslissen over hun leven en hun lichaam en zich vrij van geweld te ontplooien.

Bert Bouserie

PR Consultant , Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be