2019 Global Talent Competitiveness Index: Ondernemingszin aanwakkeren is sleutel tot talent-competitiviteit van landen en steden

  • Stimuleren van ondernemingszin belangrijke motor voor aantrekken van talent

  • Talent wordt nog steeds aangetrokken tot ontwikkelde hoge-inkomenslanden en de Verenigde Staten

  • Washington leidt de stedenranglijst

  • Vijfjaaranalyse toont dat talentkloof groeit tussen ongelijke economieën

 

De Global Talent Competitiveness Index (GTCI) van 2019 toont aan dat Zwitserland, Singapore en de Verenigde Staten nog steeds bovenaan staan op het vlak van talent-competitiviteit. Landen in Azië, Latijns-Amerika en Afrika zien hun talenten vooral wegvloeien. België zakt een plaatsje in de ranglijst, voornamelijk als gevolg van de politieke instabiliteit. Ook Nederland, Duitsland, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk scoren beter dan België.

In de jaarlijkse GTCI-index stond België vorig jaar nog op de 16de plaats, op een totaal van 125 landen. Maar wie in de cijfers duikt, ziet een ander plaatje: de relatie tussen de Belgische overheden en de bedrijfswereld is hier slechter dan in de meeste andere landen (86ste plaats). En qua politieke instabiliteit staan we op de 41ste plaats. Factoren die ervoor zorgen dat ons land globaal genomen slechter scoort dan in 2018.

België scoort wél erg goed op het vlak van sociale zekerheid (5de plaats). Het aantal wetenschappers en ingenieurs in ons land is dan weer een pijnpunt: in die ranking staan we pas op de 40ste plaats. Ook de kloof tussen wat mannen en vrouwen verdienen is groot (46ste plaats).

Uit de globale index blijkt dat het vooral landen in Azië, Latijns-Amerika en Afrika zijn die hun talenten zien wegvloeien naar het buitenland. Omdat talent een belangrijke factor is voor groei en welvaart, is het tekort eraan in die regio’s een belangrijke bezorgdheid voor bedrijven, landen en steden.

De onderzoekers concluderen dat het wereldwijd vooral ondernemingszin is dat het verschil maakt. De manier waarop overheden dat aanmoedigen heeft invloed op de competitiviteit met andere landen. Volgens de onderzoekers zijn innovatie van onderen uit en de ondersteuning van werknemers daarbij de sleutel. Vooral steden, en al helemaal de slimme steden, zijn daarbij het ecosysteem dat talenten aantrekt. Washington blijkt de meest aantrekkelijke stad ter wereld, Brussel landt op de 18de plaats, na een 10de plaats vorig jaar.

Vijfjaaranalyse

Voor het eerst toont het GTCI ook een analyse over langere termijn, gebaseerd op alle edities sinds 2013. De voornaamste conclusie daarbij is dat de kloof tussen de talentkampioenen en de rest van de wereld gegroeid is. In de landen waar de talentcompetitiviteit sowieso al sterk was, groeit die nog verder. En waar hij zwakker is, is hij relatief verzwakt.

Hieronder vindt u het volledige persbericht over de wereldwijde conclusies en het volledige rapport (Engelstalig). De cijfers over België staan op pagina 100.

Koen Baumers

Bepublic - Bereal

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be