38 miljoen euro voor Belgische Indigo Diabetes om beloftevolle multi-biomarkersensor te ontwikkelen

Onzichtbare sensor voor mensen met diabetes start klinische onderzoeksfase

Het Belgische Indigo Diabetes dat medische toepassingen ontwikkelt, heeft afgelopen week 38 miljoen euro opgehaald in een Series B-kapitaalronde. Het bedrijf zal deze financiering gebruiken om zijn toepassing verder te ontwikkelen en de volgende onderzoeksfase te ondersteunen. De onzichtbare sensorchip maakt gebruik van grensverleggende fotonicatechnologie en heeft als doel mensen met diabetes een aanzienlijk betere levenskwaliteit te bieden. Tegelijkertijd is de sensor ontworpen om niet alleen continu glucose te kunnen meten, maar ook ketonen bij mensen met diabetes. Dit laatste is een wereldwijde primeur en zal zowel de gebruikers als hun zorgverleners in staat stellen om sneller levensbedreigende situaties op te sporen.

  • Baanbrekende multi-biomarkersensor in ontwikkeling die tot 2 jaar lang meerdere metabolieten zal monitoren in mensen met diabetes

  • Financiering moet leiden tot goedkeuring sensor voor Europese en Amerikaanse markt tegen eind 2023
     

“Het is onze ambitie om mensen met diabetes terug de controle over hun leven te geven. Door gebruik te maken van nanofotonica - eigenlijk een spectrometer in miniatuurvorm - zal onze sensor toelaten om bijzonder accuraat continu glucose en andere biomarkers zoals ketonen te meten. In tegenstelling tot de Continue Glucose Monitors (CGM’s) die vandaag op de markt zijn, zal onze sensor onzichtbaar zijn. De sensor zal onder en niet op de huid zitten. Diabetes zal niet langer zichtbaar hoeven te zijn.”
CEO Danaë Delbeke

Indigo Diabetes werd eind 2016 door Danaë Delbeke en haar team opgericht als een spin-off van de Universiteit Gent en imec, een internationaal onderzoeks- en ontwikkelingscentrum dat actief is op het gebied van nano-elektronica en digitale technologieën. Indigo sloot toen een Series A-kapitaalronde af van 7,1 miljoen euro onder leiding van Thuja Capital, Sensinnovat en PMV. Het internationale team van Delbeke heeft een revolutionaire sensor ontwikkeld met de ambitie om het leven van talloze mensen met diabetes te verbeteren. Artsen zullen de kleine sensor onderhuids kunnen inbrengen bij patiënten met het doel twee metabolieten - glucose en ketonen - continu in vivo te meten en monitoren, gedurende een periode tot 2 jaar.

Fund+ investeert samen met Ackermans & van Haaren, Titan Baratto, imec.xpand, Capricorn Digital Growth Fund en QBICII
Indigo Diabetes heeft nu met succes een Series B-kapitaalronde ter waarde van 38 miljoen euro afgerond. Het bedrijf voor medische toepassingen, dat inmiddels zijn team heeft uitgebreid tot ongeveer vijfentwintig mensen, kan nu de volgende studiefasen voorbereiden en opstarten. Indigo Diabetes werkt hiervoor samen met onder andere professor dr. Christophe De Block, diensthoofd Endocrinologie, Diabetologie en Metabole Aandoeningen, Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). 

“Voor mensen met diabetes type 1, maar ook mensen met diabetes type 2 die insulinebehandeling nodig hebben, zal deze toepassing een veel beter inzicht geven op de correcte insulinedosissen en behandelingsmomenten die nodig zijn om de suikerspiegel stabiel te houden. Wanneer we dit op langere termijn zouden kunnen koppelen aan een insulinepomp creëer je als het ware een automatische piloot waardoor mensen met diabetes op geen enkel ogenblik zelf nog moeten ingrijpen of bijsturen.”
professor dr. Christophe De Block

In een latere ontwikkelingsfase zullen meer klinische studies op mensen met diabetes in zowel Europa als de Verenigde Staten worden uitgevoerd om goedkeuring te bekomen voor de Europese en Amerikaanse markt tegen eind 2023.

Tijdens de Series B-kapitaalronde heeft Indigo vijf nieuwe investeerders kunnen aantrekken: Fund+, Ackermans & van Haaren, Capricorn Digital Growth Fund, imec.xpand en Titan Baratto.

"We zijn onder de indruk van Indigo's team van wereldklasse en hun innovatieve aanpak. Ze hebben baanbrekende fotonicatechnologieën op miniatuurschaal toegepast om een innovatief product te ontwikkelen voor mensen met diabetes over de hele wereld. Dit product heeft het potentieel om gemakkelijker en continu te monitoren en miljoenen mensen een betere levenskwaliteit te bieden.”
Jan Van den Bossche, Partner bij Fund+

"We zijn verheugd om als langetermijninvesteerder deel uit te maken van de verdere groei en ontwikkeling van Indigo Diabetes. Het bedrijf kan bogen op een uitstekend managementteam dat gegroeid is uit een uniek ecosysteem dat de fotonica-expertise van UGent combineert met de nano-elektronica-expertise van imec. Wij geloven in het wezenlijk verschil dat Indigo’s sensor kan betekenen voor mensen met diabetes en zien op termijn ook een breder applicatiepotentieel voor deze minispectrometer."
An Herremans, investeringsmanager bij Ackermans & van Haaren


Het bedrijf kreeg ook opnieuw de steun van de investeerders van de Series A-kapitaalronde, geleid door Thuja Capital Healthcare Fund II met de participatie van Sensinnovat, PMV, Powergraph, Qbic Arkiv Fund, Fidimec, Manuardeo en Capricorn Partners. Allen hebben een bijkomende investering gedaan tijdens de Series B-kapitaalronde.

"Klinisch bewijs heeft aangetoond dat CGM's effectieve hulpmiddelen zijn voor patiënten met diabetes om de glycemische controle te verbeteren. Wij zijn ervan overtuigd dat de onzichtbare sensor van Indigo de volgende stap is voor mensen met diabetes. Niet alleen zal hun aandoening beter worden gecontroleerd en behandeld, maar de psychologische impact van het voortdurend pijnlijke vingerprikken of het dagelijks moeten leven met zichtbare sensoren zal dankzij deze sensor van Indigo Diabetes tot het verleden behoren."
Dr. Harrold van Barlingen van Thuja Capital


 

Over Indigo Diabetes nv
Indigo Diabetes nv (Indigo) is een jong hightech bedrijf voor medische toepassingen, opgericht door Danaë Delbeke en haar team eind 2016. Indigo ontwikkelt 's werelds eerste onzichtbare sensor voor mensen met diabetes om tegemoet te komen aan hun behoefte aan een nauwkeurige glucosemonitor met een gestroomlijnde gebruikerservaring. Indigo maakt gebruik van baanbrekende fotonicatechnologie die de afgelopen decennia een revolutie teweeg heeft gebracht voor het internet en die nu een revolutie teweeg zal brengen in het beheer van diabetes. Indigo Diabetes is gevestigd in Gent, België.
www.indigomed.com
 

Over Fund+
Fund+ is een Belgisch risicokapitaalbedrijf dat investeert in innovatieve Europese Life Sciences bedrijven die geneesmiddelen, medische hulpmiddelen en diagnostiek ontwikkelen, met een sterke focus op patiëntgerichte benaderingen en grote onvervulde medische behoeften. Met meer dan €200M aan beheerd vermogen heeft Fund+ sinds 2015 een sterk track record opgebouwd door te investeren in 13 portefeuillebedrijven met twee grote exits. Het fonds wordt beheerd door een gespecialiseerd team van doorgewinterde life sciences professionals met ervaring in de gezondheidszorg, bedrijfsfinanciering en strategieconsultancy, en ondersteunt bedrijven gedurende hun hele groeicyclus. Het bedrijf streeft ernaar een leidende positie in de Life Sciences sector te behouden, door duurzame waarde te creëren voor zijn aandeelhouders en een tastbare impact op de maatschappij.
www.fundplus.be

Over Ackermans & van Haaren
Ackermans & van Haaren is een gediversifieerde groep actief in 4 kernsectoren: Marine Engineering & Contracting (DEME, één van de grootste baggerbedrijven ter wereld - CFE, een bouwgroep met hoofdkantoor in België), Private Banking (Delen Private Bank, één van de grootste onafhankelijke privé-vermogensbeheerders in België, en vermogensbeheerder JM Finn in het VK - Bank J.Van Breda & C°, niche-bank voor de ondernemer en de vrije beroepen in België), Real Estate & Senior Care (Leasinvest Real Estate, een genoteerde vastgoedvennootschap - Extensa, een belangrijke gronden- en vastgoedontwikkelaar met zwaartepunt in België en Luxemburg) en Energy & Resources (SIPEF, een agro-industriële groep in tropische landbouw).

De AvH-groep vertegenwoordigde in 2019 op economisch vlak, via haar aandeel in de participaties, een omzet van 5,6 miljard euro en stelt 21.522 mensen tewerk. De groep concentreert zich op een beperkt aantal strategische participaties met een belangrijk groeipotentieel. AvH is genoteerd op Euronext Brussel en is opgenomen in de BEL20-index, de Private Equity NXT-index en in de Europese DJ Stoxx 600. 
www.avh.be

Over imec.xpand
Imec.xpand is een early stage- en groeifonds met een spelveranderende aanpak om hardwaregedreven nanotechnologie-innovatie om te zetten in succesvolle wereldwijde bedrijven. Het fonds wordt onafhankelijk beheerd door een team van ondernemers, doorgewinterde durfkapitalisten en bedrijfsexperts en richt zich op ambitieuze technologische starters die aan alle criteria voldoen om een succesvolle, schaalbare onderneming te worden met het potentieel om de wereld te veranderen en waar imec-kennis, -expertise en -infrastructuur een bepalende rol kunnen spelen in hun succes.
www.imecxpand.com

Over Capricorn Partners NV
Capricorn Partners is een onafhankelijke pan-Europese manager van durfkapitaalfondsen die zich toeleggen op investeringen in groeibedrijven met technologie als competitief voordeel. Capricorn's toegewijde investeringsteams zijn samengesteld uit ervaren investeringsprofessionals met deskundige technologische kennis en grondige industriële ervaring. Capricorn beheert het Capricorn Digital Growth Fund, het Capricorn Sustainable Chemistry Fund, de Capricorn ICT Arkiv, het Capricorn Health-tech Fund en het Capricorn Cleantech Fund. Capricorn is ook beheervennootschap van Quest for Growth, genoteerd op NYSE Euronext Brussel, en investeringsmanager van het Quest Cleantech Fund en Quest+, compartimenten van de Quest Management SICAV, geregistreerd in Luxemburg.
www.capricorn.be

Over Qbic
Qbic is een seed en early-stage venture capital bedrijf dat investeert in spin-offs en jonge innoverende bedrijven die een technologische link hebben met Qbic's partneruniversiteiten en onderzoeksinstellingen. Qbic wordt beheerd door een onafhankelijk team van doorgewinterde investerings- en bedrijfsspecialisten.  Het eerste Qbic-fonds - Qbic I - werd opgericht in 2012 met een kapitaal van € 40,7 miljoen en heeft geïnvesteerd in 18 bedrijven.  Qbic I richt zich momenteel op vervolginvesteringen en exits. Het tweede Qbic-fonds - Qbic II - startte in december 2016 en heeft een kapitaal van € 58,9 miljoen.  Met een beheerd vermogen van bijna 100 miljoen euro is Qbic een van de grootste interuniversitaire durfkapitaalbedrijven in Europa.
www.qbic.be

Over Thuja Capital
Thuja Capital Management (Thuja) beheert verschillende durfkapitaalfondsen gericht op het bouwen en opschalen van bedrijven op het gebied van (bio)farmacie, medtech en digital health. Thuja verschaft (start)kapitaal aan ondernemers met baanbrekende productconcepten en  selecteert haar investeringen op basis van financieel rendement en het positief beinvloeden van de gezondheid en welzijn van patiënten. Het investeringsteam van Thuja bestaat uit gedreven investeerders en ondernemers met een bewezen staat van dienst. Het team presteert consistent in het top segment en heeft aan de start gestaan van een aantal unicorns, bijvoorbeeld als eerste investeerder in Galapagos, Argenx en Nightbalance.
www.thujacapital.com 

Over PMV
PMV is een investeringsmaatschappij die de economische toekomst van Vlaanderen vormgeeft door veelbelovende bedrijven te financieren, van de vroege start tot de verdere groei en internationalisatie. Met meer dan 1 miljard euro in beheer, onder leiding van ervaren professionals, biedt PMV financiële oplossingen zoals durfkapitaal, leningen en waarborgen op maat van ondernemers met een degelijk businessplan en een sterk managementteam. 
www.pmv.eu

 

Noot voor de redactie:

Diabetes: Diabetes mellitus (ook wel "suikerdiabetes" genoemd) is een aandoening die optreedt wanneer het lichaam glucose (een soort suiker) niet normaal kan gebruiken. Glucose is de belangrijkste energiebron voor de lichaamscellen. Het glucosegehalte in het bloed wordt gecontroleerd door een hormoon dat insuline wordt genoemd en dat door de alvleesklier wordt aangemaakt.

Continu glucosecontrolesysteem/CGM: Een continu glucosecontrolesysteem, kortweg CGM, is een compact medisch systeem dat uw bloedsuikerspiegel continu bewaakt. Om een CGM te gebruiken, plaatst u een kleine sensor op uw buik of bovenarm die een kleine canule bevat die in de huid dringt. Een zelfklevende pleister houdt de sensor op zijn plaats, zodat deze de hele dag en nacht door glucosemetingen in interstitiële vloeistof (de vloeistof die de cellen in het lichaam omringt) kan uitvoeren. Over het algemeen moeten de sensoren om de 10 tot 14 dagen worden vervangen. Met een kleine zender die op de sensor is aangesloten, kan het systeem draadloos real-time meetwaarden naar een monitorapparaat sturen dat uw bloedglucosegegevens weergeeft.

Alle investeerders tijdens de Series A-kapitaalronde:
Thuja Capital Healthcare Fund II, Sensinnovat, PMV, Powergraph, Qbic Arkiv Fund, Fidimec, Manuardeo en Capricorn Partners.

Extra investeerders tijdens de Series B-kapitaalronde:
Fund+, Ackermans & van Haaren, imec.xpand, Capricorn Digital Growth Fund, QBICII en Titan Baratto

Ken Standaert

PR Consultant Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be