40 procent meer aansluitingen bij alarmcentrales

Meeste particulieren en bedrijven sluiten alarmsysteem in vakantieperiodes aan op meldkamer

  • Aantal aansluitingen op alarmcentrales steeg op vijf jaar tijd met 40 procent

  • In eindejaarsperiode stijging van 16 procent, tijdens zomermaanden 6 procent

  • 57 procent van alle alarmsystemen is aangesloten op meldkamer

Het aantal bedrijven en particulieren dat hun alarmsysteem aansluit op een meldkamer, is op vijf jaar tijd gestegen met 40 procent. De Belgen willen ondanks het gestegen aantal woninginbraken met een gerust hart op vakantie te vertrekken. Want volgens bewakingsfirma Securitas België, die via haar meldkamer 55.000 alarmsystemen controleert en daarmee de grootste van België is, stijgt het aantal aansluitingen vooral in de zomermaanden en de eindejaarsperiode. Toch is nog altijd maar de helft van alle alarmsystemen verbonden met een meldkamer.

                                                  ***

Jaarlijks worden er gemiddeld zevenduizend nieuwe alarmsystemen aangesloten op de alarmcentrale van Securitas België, de grootste speler in de Belgische bewakingssector. Dat is 40 procent meer dan vijf jaar geleden. Volgens Securitas ligt de verklaring voor die stijging in het toegenomen aantal woninginbraken de laatste jaren, wat zorgt voor een verhoogd gevoel van onveiligheid.

In juni en juli ligt het aantal aansluitingen 6 procent hoger dan in een gemiddelde maand.

"Dat is logisch, aangezien de vakantiemaanden meer risico op inbraken met zich meebrengen. Veel mensen nemen dan de beslissing om hun alarmsysteem te verbinden met de meldkamer."

Danny Hauwelaert, Control Room Manager bij Securitas

57 procent

Toch is in ons land nog altijd maar 57 procent van de alarmsystemen aangesloten op een alarmcentrale.

"We merken dat veel klanten zich veilig genoeg voelen met een alarmsysteem op zich. Pas als er een vergroot risico is op inbraken of als het systeem eens gefaald heeft, beslissen ze om het systeem aan te sluiten op een meldkamer."

Danny Hauwelaert

De meldkamer van Securitas controleert momenteel 55.000 alarmsystemen. In meer dan de helft van de gevallen gaat het om systemen van huizen en ongeveer een derde van de aansluitingen zijn bedrijven. De overige aansluitingen zijn niet gekoppeld aan gebouwen, maar aan voertuigen en camera’s. Ook personenalarmen worden vaak aangesloten. Dat zijn toestellen waarmee de drager alarm kan slaan als er thuis of onderweg iets gebeurt.

24/7

Als een alarmsysteem dat aangesloten is op een meldkamer in werking treedt, geeft het automatisch een signaal door aan de alarmcentrale. De medewerkers van de centrale proberen onmiddellijk om de vooraf aangewezen contactpersoon te bereiken. En is er op de plek van het alarm niemand aanwezig? Dan stuurt Securitas een bewakingsagent ter plaatse, of het schakelt in geval van nood de  politie in.

Een aangesloten alarmsysteem heeft onder meer als voordeel dat er binnen een tijdsspanne van tien seconden gereageerd wordt op het alarmsignaal, en dat 24 uur per dag.

"De bewakingsagenten en politiediensten die ingeschakeld worden, zijn het ook gewend om te handelen in gevaarsituaties. Ze zijn hiervoor opgeleid en weten wat ze moeten doen, in tegenstelling tot particulieren die opgebeld worden omdat hun alarm geactiveerd werd. De meldkamer kan bovendien gebruik maken van bewakingscamera’s, waarbij de situatie snel gecontroleerd kan worden en er nog sneller gehandeld wordt."

Danny Hauwelaert

 

About Securitas

Securitas is a global knowledge leader in security. From a broad range of services of specialized guarding, technology solutions and consulting and training, we customize offerings that are suited to the individual customer’s needs, in order to deliver the most effective security solutions. Everywhere from small stores to airports, our 320,000 employees are making a difference.

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be