50% meer ouders zoeken kinderopvang met beurtrol na opschorten lessen door corona

Ouders en gemeenten doen beroep op coöperatieve Cokido om via buurtbewoners kinderen op te vangen

Cokido, de organisatie die in heel Vlaanderen kinderopvang door beurtrol faciliteert, krijgt sinds donderdagavond de helft meer bezorgde mama’s en papa’s aan de lijn. Ze zijn allemaal dringend op zoek naar oplossingen om vanaf maandag hun kroost op te vangen tijdens de werkuren nu de lessen op school de volgende vijf weken niet doorgaan als gevolg van het coronavirus. Ook lokale besturen contacteren Cokido om oplossingen te voorzien voor hun gemeente. Cokido roept buurtbewoners op om solidair te zijn met elkaar en samen de kinderopvang te organiseren. 

De Nationale Veiligheidsraad kondigde donderdagavond 12 maart verstrengde veiligheidsmaatregelen aan voor het hele land. De lessen op school zullen vanaf maandag 16 maart tot en met de paasvakantie niet meer doorgaan. Daardoor zitten veel ouders met de handen in het haar, want waar vinden ze nog snel kinderopvang? Afzetten bij de grootouders is geen optie meer, want zij behoren tot de risicogroep. Voor veel ouders wordt het de komende weken dus een zeer moeilijke puzzel om te leggen. Dat merkt Cokido, de organisatie die participatieve kinderopvang in Vlaanderen faciliteert. 

“Deze coronacrisis doet ons allemaal nadenken over hoe we nu en in de toekomst als gemeenschap onze kinderopvang solidair kunnen organiseren. Niet alleen ouders, maar ook lokale besturen contacteren ons hiervoor. Het is dan ook belangrijk dat buren er zijn voor elkaar, ook om elkaars kinderen op te vangen. Elk om de beurt. Zeker voor alleenstaande ouders en gezinnen zonder sterk sociaal netwerk."

Eefje Cottenier, oprichtster van Cokido

Beurtrol rond kinderopvang en app

Tot op heden hebben zich maar liefst 1.600 gezinnen aangemeld bij het netwerk. Vorige zomervakantie telde Cokido een record van 5.780 opvangdagen. Maar dat is een cijfer dat uiteraard dateert van voor de verstrengde veiligheidsmaatregelen van afgelopen donderdag. Buitenschoolse opvang krijgt in deze coronatijden een andere invulling. Ouders moeten voor het eerst onvoorbereid op zoek naar kinderopvang buiten de traditionele vakanties.

“Normaal gezien faciliteren we bij Cokido enkel opvang van kinderen tijdens schoolvakanties. We brengen ouders uit de buurt samen en begeleiden hen zodat ze beurtelings voor de opvang van een groep kinderen uit de buurt kunnen zorgen. Door af te wisselen met andere ouders (elk neemt bv. per week 1 dag op zich), kan een lange vakantieperiode makkelijk worden overbrugd. De vele extra aanvragen die we nu krijgen, komen wat onverwacht, maar onze organisatie is klaar om verbindingen tussen ouders ook de komende weken te faciliteren." Eefje Cottenier

 

Solidariteit is het codewoord

Het concept van Cokido is eenvoudig. Alles draait om een participatief opvangsysteem tussen ouders uit de buurt. Dat betekent dat de buitenschoolse opvang gebaseerd is op een beurtrolsysteem. De organisatie verenigt ouders in groepjes van maximum tien, waarbij twee ouders telkens de opvang en zorg van het groepje kinderen op zich nemen gedurende één dag in de week. De andere vier dagen van die week wordt dan opvang voorzien door de andere ouders. Zo moeten de ouders maar één dag per week vakantie voorzien. Het uitgangspunt van Cokido is solidariteit. 

“Cokido is in de eerste plaats ontstaan voor kwetsbare gezinnen, die nood hadden aan een solidair buurtnetwerk voor de opvang van hun kinderen. Ouders betalen slechts €30 aansluitingsgeld per jaar. In die kost zit ook de verzekering die zowel de kinderen, ouders, vrijwilligers als de gebouwen verzekert. Maar de laatste tijd is ons concept uitgebreid en geëvolueerd. Alle ouders die buitenschoolse opvangoplossingen zoeken voor hun kinderen, kunnen bij ons terecht. In die zin kan deze coronacrisis ook als een wake-up call dienen. Hoe kunnen we niet alleen nu, maar ook later, zorgen voor een solidair (buurt)systeem om onze kinderen op te vangen?” Eefje Cottenier

 

Ouders kunnen zich via de website of app van Cokido  opgeven om binnen een groep aan te sluiten. Cokido verbindt hen met andere ouders en begeleidt de groepen met tips en tricks om voor de kinderen de beste zorg te bieden en activiteiten te voorzien.

Meer info: www.cokido.org

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be