500 leerlingen nemen het tegen elkaar op in Brugse Swimrun

LAGO, Movement en stad Brugge organiseren zwem-loopwedstrijd in Jan Breydelstadion en zwembad

Liefst 500 leerlingen van tien lagere scholen nemen het vandaag tegen elkaar op tijdens de allereerste editie van de LAGO Swimrun in Brugge. De sportievelingen lopen onder meer door het Jan Breydelstadion, zwemmen 150 meter in LAGO Brugge Olympia en moeten dan nog een obstakelparcours bedwingen. “Met deze plezante wedstrijd hopen we zo veel mogelijk leerlingen aan te zetten tot bewegen”, zegt centrummanager Bart Dupon van LAGO Brugge Olympia.

Onze jeugd beweegt te weinig. Uit de meest recente Europese studie blijkt dat maar liefst 71 procent van de kinderen niet komt aan de aanbevolen 60 minuten beweging per dag. Daardoor ​ kampen ieder jaar meer en meer kinderen ​ met overgewicht. Bij Belgische kinderen is dat19 procent, ​ 6 procent daarvan is zelfs op jonge leeftijd reeds obees. Geen goed nieuws, aangezien kinderen ​ met overgewicht meer risico lopen op latere hart – en vaatziekten, diabetes of andere aandoeningen.

“Binnen ons beleidsplan sport zetten we in op verschillende speerpunten van sportpromotie: evenementen, ondersteuning, doelgroepen en algemeen sportbeleid. Binnen het gegeven doelgroepen mikken we uiteraard heel vaak op kinderen en jongeren. Het is belangrijk dat jongeren sporten en actief zijn. Het versterkt niet alleen hun lichaam en geest, maar verlegt ook hun grenzen en persoonlijke groei. We moeten hen dan ook zo veel mogelijk motiveren en aanzetten om dagelijks voldoende te bewegen. In 2022 vierden we nog 50 jaar Scholencross, we zetten recent een Ronde van Vlaanderen voor kinderen op én samen met Howest zetten we nu volop in op fietslessen voor lagere schoolkinderen. Als stad juichen we deze zwem-loop dan ook toe. Ze combineert verschillende sporten op een dynamische en originele manier. Met 500 deelnemers kunnen we alvast spreken van een succes! ” – Franky Demon, schepen van Sport Brugge

Lopen, zwemmen en balanceren

LAGO Brugge Olympia en de directies van 10 Brugse scholen willen die zorgwekkende tendens in de kiem smoren. Daarom organiseert het zwemparadijs samen met de Oostendse sportvzw ‘Movement’ en de Stad Brugge op 25 mei de eerste editie van de Swimrun, een duatlon waarbij het fietsonderdeel is vervangen door zwemmen en een obstakelparcours op het water. Maar liefst 500 Brugse leerlingen uit de derde graad van het lager onderwijs nemen het per klas tegen elkaar op.

In totaal leggen de sportievelingen een loopparcours van 1 kilometer af, waarbij ze onder meer naar en door het Jan Breydelstadion lopen. Een rode loper leidt hen vervolgens naar het LAGO-zwembad, waar ze zo snel mogelijk drie baantjes moeten zwemmen. De zwaarste loodjes volgen echter op het laatst, want dan moeten de leerlingen nog de ‘wibit’ overwinnen: een uitdagend obstakelparcours over het water, bekend van onder meer het tv-programma Wipeout. Tijdens de wedstrijd staan de deelnemers er gelukkig niet alleen voor. Niemand minder dan Matthieu Bonne, de LAGO-redder die wereldfaam vergaarde met enkele wereldrecords in het ultrasporten, en triatleet Andrew Van Lierde – de zoon van levende legende Luc – moedigen de jongeren aan.

De snelste klas wint met hun sportieve prestatie een klassikaal feest in LAGO Brugge Olympia: een dag zwemplezier en pannenkoeken. Ook voorziet de organisatie prijzen voor de klas die de leukste foto maakt met mascotte Beire.

“Met dit sportevenement willen we leerlingen activeren om meer te bewegen. De steun en enthousiaste deelname van de Brugse scholen is dan ook een extra stimulator om het initiatief de komende jaren verder te zetten. Volgend jaar plannen we een grotere wedstrijd, waaraan ook de eerste en tweede graad kan deelnemen.” Bart Dupon, centrummanager LAGO Brugge

Bewegende beelden te verkrijgen via volgende link: https://wetransfer.com/downloads/c0077a69df5993d17436e1c0ade4b68e20230525081151/b7b608e8f97d9bec3c203f7a42a9ef5e20230525081207/35fd2d

Perscontact:

Bart Dupon

Centrummanager, LAGO

Jürgen Eeckhout

PR consultant, Bepublic

 

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be