6 tips om met je leasewagen op reis te vertrekken
3 juli 2020
De voorbije maanden hebben vele bedrijfswagens door het thuiswerken weinig kilometers moeten afmalen. Nu de grenzen naar onze buurlanden open zijn, maar we toch nog graag in onze eigen bubbel blijven, is een autovakantie met het gezin een geliefd alternatief voor een vliegvakantie of staycation. Dieter Peeters, expert bij Arval, geeft enkele tips hoe je je autorit met je bedrijfswagen het best kan plannen.
Mets je passagiers niet in met bagage
Als je de auto neemt om op reis te gaan, moet je geen rekening houden met het gewicht van je bagage. Toch kan je maar beter niet overdrijven met het aantal kilo’s die je je wagen laat meesleuren. “Laad de zware bagage zo laag mogelijk in de wagen, zodat het zwaartepunt laag blijft en het risico op verschuiven van bagage vermindert”, legt Dieter Peeters van Arval uit. Je wil namelijk niet dat bij het remmen zware bagage op je passagiers terechtkomt.
Zet geen fietsen op het dak
Indien je fietsen meeneemt, kan je die ofwel op je dak mee vervoeren of aan een trekhaak. Volgens cijfers van het ADAC (Allgemeine Deutsche Automobil-Club) is het meerverbruik bij een fietsendrager op de trekhaak bij 130 km/uur 18% hoger dan zonder drager, wat overeenkomt met een meerverbruik van 1,1 liter per 100 km. Vervoer van twee fietsen op het dak levert een nog hoger meerverbruik op: 41% meerverbruik, oftewel 2,4 liter extra per 100 km, bij 130 km/h. Dit meerverbruik is gemeten bij een Opel Zafira diesel. Bij een benzine-auto zal het meerverbruik in beide gevallen hoger zijn.
Opgelet met je GPS en flitswaarschuwingen
Kijk even na of je GPS de kaarten heeft van de landen die je doorkruist om je vakantiebesteming te bereiken. Niet alle GPS-systemen werken over de landsgrenzen heen. En pas op met GPS-apps die flitslocaties weergeven. In landen als Duitsland en Frankrijk zijn ze verboden en kan je er een boete voor krijgen.
Weet wie je moet bellen bij pech of ongeval
Check voor vertrek of je leasingcontract een optie pechverhelping heeft. Niets zo onaangenaam als hulpeloos op de pechstrook te staan in het buitenland. Hetzelfde geldt voor een ongeval: weet welke organisatie je in je thuisland moet bellen en ga ook even na of je passagiers verzekerd zijn in het buitenland.
Mag je van je baas wel naar het buitenland reizen met je wagen?
Niet alle werkgevers laten toe dat je met je bedrijfswagen naar het buitenland reist. Raadpleeg daarom je car policy voor vertrek om zeker te zijn dat je je bedrijfswagen wel mag gebruiken over de landsgrenzen heen. Anders riskeer je problemen mocht je iets aan de hand hebben. Daarbij aansluitend: kijk na of het land waar je naartoe reist of dat je moet doorkruisen, vermeld staat op je groene kaart. Is dat niet het geval? Neem dan contact op met de verzekeringsafdeling van je leasemaatschappij of met je verzekeringsmaatschappij als je zelf een bijstand hebt afgesloten.
Doe de check check check van je wagen
Voor je op reis vertrekt met je bedrijfswagen, kan je het best de algemene staat van je wagen nakijken. Zorg zeker dat je je zomerbanden geplaatst hebt en dat de bandenslijtage en bandenspanning in orde zijn. Dat is volgens recent onderzoek bij 1 op de 2 voertuigen niet het geval. “Rijden met winterbanden bij hogere temperaturen zorgt immers voor minder grip, een langere remweg, meer slijtage en een hoger brandstofverbruik. Dit komt door het zachtere rubber van deze banden”, legt Dieter Peeters van Arval uit. Check ook of alle vloeistofniveaus goed aangevuld zijn, of je spiegels goed afgesteld zijn en uiteraard of al je lichten (koplampen en andere lichten, richtingaanwijzers) werken.