60% minder opleidingen bij Belgische IT’ers door COVID-19 pandemie

Rem op IT-trainingen toont verontrustende trend in voortgang digitalisering van bedrijven

Bedrijven in ons land hebben sinds corona drastisch gesnoeid in hun budgetten voor IT-opleidingen. Dat meldt IT-dienstenleverancier CTG, die tevens marktleider is binnen de sector van professionele IT-trainingen. Het bedrijf noteerde de afgelopen maanden tot 60% minder opleidingsaanvragen dan dezelfde periode vorig jaar. Dat is een verontrustende evolutie voor de digitalisering van onze bedrijven.

De coronacrisis bracht de digitale transformatie van heel wat bedrijven in een stroomversnelling. Het hielp hen om zich staande te houden. Maar paradoxaal genoeg investeerden bedrijven niet meer, maar net minder in opleidingen voor de eigen IT-professionals. Bedrijven riskeren zo dat hun IT’ers verouderde technologieën en methodologieën gebruiken of dat IT’ers overstappen naar een concurrerend bedrijf, dat wel opleidingsmogelijkheden aanbiedt.

“IT’ers willen hun IT-vaardigheden up-to-date kunnen houden. De technologieën en vaardigheden die je vandaag leert, zijn na 5 jaar nog amper bruikbaar. Als je als bedrijf de digitale sneltrein niet wilt missen en competitief wilt blijven, bieden ondernemingen hun IT’ers best regelmatig opleidingen aan.”

Michaël Pilaeten, Learning & Development Manager bij CTG

 

IT’ers lopen niet warm voor virtuele IT-opleidingen

Naast de kleinere budgetten voor IT-opleidingen, speelt ook de vrees om besmet te raken met het coronavirus een grote rol in de daling van IT-trainingen. Nochtans hebben veel opleidingen zich aangepast aan de huidige omstandigheden. Zo nemen de opleidingen in fysieke lokalen de nodige veiligheidsmaatregelen in acht en verplaatst het merendeel van de opleidingen zich naar een virtuele omgeving, nog steeds geleid door een professionele instructeur. Maar dat lijkt niet alle bedrijven te overtuigen.

“Een online opleiding kan even waardevol zijn als een klassikale training. Toch als de trainer even betrokken is en hij van de deelnemers evenveel verwacht als in een offline opleiding. Dat kan door huiswerk, maar ook door goed in de gaten te houden of iedereen nog goed bij de les is. Zo zetten we bij CTG een extra trainer in tijdens de virtuele trainingen. Die houdt de mimiek van de deelnemers in het oog om te signaleren of iedereen alles begrijpt en speelt vragen onmiddellijk door aan de lesgever. ”

Michaël Pilaeten, Learning & Development Manager bij CTG

IT-opleidingen voor freelancers maal vier 

IT-dienstenleverancier CTG verwacht dat bedrijven vanaf 2021opnieuw extra zullen investeren in de opleiding van hun IT-personeel. Toch als ze het voorbeeld volgen van de IT-freelancers in België. Zij volgen vier tot vijf keer meer IT-trainingen dan voltijds werkende IT-professionals in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. 

Nu de markt zich herstelt, blijft CTG investeren in het concept van constante bijscholing, door het huidige portfolio uit te breiden met nieuwe opleidingen, bestaande opleidingen te vernieuwen en de opleidingsvormen aan te passen. 

 

Over CTG

Sinds zijn oprichting in 1966 heeft CTG een uitstekende reputatie opgebouwd qua reactiesnelheid en betrouwbaarheid – eigenschappen waarmee we volgens onze klanten het verschil maken. CTG biedt totaaloplossingen aan op het gebied van informatie, technologie en bedrijfsvoering die een antwoord bieden op kritieke uitdagingen voor klanten in snelgroeiende sectoren in Noord-Amerika en West-Europa. CTG heeft een bewezen staat van dienst op het gebied van betrouwbare dienstverlening en zet in op langdurige klantrelaties en -vertrouwen. Daardoor kunnen we strategische inzichten ontwikkelen die de investeringen en het concurrentievoordeel van de klant maximaliseren. CTG is actief in Noord-Amerika, West-Europa en India. Het bedrijf publiceert regelmatig nieuws en andere belangrijke informatie online op www.ctg.com.  

Voor meer informatie over CTG Academy en CTG’s Training programma, ga naar https://training.ctg.com/

Voor meer informatie over CTG's IT-oplossingen en dienstverlening, ga naar www.ctg.com

Michaël Pilaeten

Learning & Development Manager, CTG

Sander Vanlouwe

PR Consultant, Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be