8 op de 10 Belgen weet te weinig over beleggingen en aandelen

  • 80% van de Belgen heeft onvoldoende kennis over hoe beleggingen en aandelen in de praktijk werken
  • Zelfs over zichtrekeningen is kennis nog laag
  • Fortuna Financial Group roept op om basisbegrippen als aandelen en beleggingen op te nemen in de eindtermen

De Belg heeft geen kaas gegeten van beleggingen en aandelen. Dat stelt onafhankelijk makelaar Fortuna Financial Group op basis van een bevraging bij 2.000 Belgen tussen 1 mei 2015 en 1 mei 2016. Maar liefst 80% van de Belgen heeft onvoldoende kennis over hoe beleggingen en aandelen in de praktijk werken. “Neem basisbegrippen als aandelen en beleggingen op in de eindtermen en organiseer een beleggerscompetitie tussen onze secundaire scholen”, is de oproep van het Antwerpse kantoor.

***

Fortuna Financial Group, een Belgisch makelaar, bracht het afgelopen jaar de kennis van de Belg rond basisbegrippen als beleggingen, aandelen en tak 21-producten in kaart. Het resultaat van de bevraging bij ongeveer 2.000 Belgen is niet bijster goed: 8 op de 10 Belgen weet niet hoe beleggingen en aandelen in de praktijk werken. Hoe de financiële alternatieven voor een spaarboekje in de praktijk precies werken? 80% van de Belgen heeft er geen benul van.


Slechts 1 op 10 Belgen weet hoe een belegging werkt

Het merendeel van de Belgen is vertrouwd met hoe een zichtrekening werkt. Toch blijkt uit de bevraging van Fortuna Financial Group dat nog altijd 27% van de ondervraagde Belgen te weinig weet over dat nochtans heel courante financiële product. Erger is het gesteld met de kennis rond obligaties, beleggingen, aandelen en TAK21-producten. Daarvan weet slechts 1 op de 5 Belgen voldoende hoe deze financiële producten werken. En amper 1 op de 20 Belgen weet hoe Private Equity en gestructureerde producten in de praktijk in elkaar zitten.

“Sinds 1 mei 2015 is onze sector bij wet verplicht om te peilen naar de financiële kennis van potentiële klanten. Onze bevraging gaat dus over Belgen die concrete plannen hebben om hun spaargeld te beleggen, nu het klassieke spaarboekje nog weinig opbrengt. Eén jaar later blijkt dat 8 op de 10 van die Belgen niet weet hoe die financiële producten zoals beleggingen, aandelen of obligaties werken. Maar ze hebben het ook nooit geleerd op school.”

Frank Peeraer, CEO van Fortuna Financial Group

 

Aandelen en beleggingen opnemen in eindtermen

Fortuna Financial Group roept op om de schoolgaande jeugd beter op te voeden. De bevraging toont aan dat er nood is aan een gestructureerde aanpak. De schoolgaande jeugd moet zich economische begrippen zoals aandelen, beleggingen en obligaties eigen maken.

“Het is niet de bedoeling om van onze jeugd heuse financiële doctors te maken. Maar wie de basisprincipes van de economie niet meekrijgt op school, haalt die achterstand nooit meer in. Die beginselen kan je op een ludieke manier aanleren. Ik denk bijvoorbeeld aan een beleggingscompetitie tussen onze secundaire scholen: praktisch, uitdagend en leerrijk.” 

Frank Peeraer

 

Over Fortuna Financial Group

Fortuna Financial Group NV werd opgericht in 2001 als onafhankelijk financieel tussenpersoon door Frank Peeraer en Jan De Punt. De voornaamste activiteit van Fortuna Financial Group is, om op basis van de persoonlijke situatie van de Belg of het bedrijf, te komen tot een op maat gesneden vermogens– en beleggingsstrategie. Het bedrijf is gevestigd aan de Van Meterenkaai nummer 4, de geboorteplaats van de Antwerpse havenkunstenaar Eugeen Van Mieghem.

Voor meer informatie: http://www.fortunafg.com 

Frank Peeraer

CEO Fortuna Financial Group, Fortuna Financial Group

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be