8 tips om inbraken te voorkomen

Securitas wijst n.a.v. Batibouw op goede beveiliging van het dak

Iedere dag worden in ons land ruim 250 inbraken gepleegd, zo blijkt uit statistieken van de Federale Politie. Opvallend daarbij is dat inbrekers vaak via het dak van de woning of het bedrijf binnendringen. Naar aanleiding van de bouw- en renovatiebeurs Batibouw geeft bewakingsbedrijf Securitas enkele eenvoudige tips om het de inbrekers een pak moeilijker te maken.

1. Vermijd inklimmen
Wie ladders laat rondslingeren, maakt het voor inbrekers wel erg gemakkelijk om via een dakraam binnen te dringen.  Vermijd ook dat er voorwerpen tegen de muur staan die inbrekers kunnen gebruiken om naar omhoog te klimmen, zoals afvalcontainers of paletten, …
 

2. Parkeren
Zorg ervoor dat de inbrekers hun voertuig niet vlak tegen de gevel kunnen parkeren. Want die voertuigen kunnen evengoed gebruikt worden om hogerop te komen.

 

3. Lichtkoepels beveiligen
Inbrekers dringen vaak via de lichtkoepels op daken het huis binnen. Maak deze lichtkoepels vast met eenrichtingsschroeven, die niet meer gewoon kunnen worden losgedraaid. Of gebruik  sterke magneetcontacten, die het de inbrekers een heel pak moeilijker maken.
 

4. Aandacht voor dakconstructie
Niet alle dakconstructies zijn even inbraakveilig. Houten of stalen ondergronden zijn gevoeliger voor inbraak. Laat je goed informeren over het gebruik van de juiste materialen, die bestand zijn tegen indringers.
 

5. Alarmsysteem heeft ontradend effect
Zorg voor een goede alarm- of camerabewaking, die verbonden is met een alarmcentrale. Verdachte bewegingen zullen onmiddellijk worden opgemerkt, waardoor inbraken kunnen worden voorkomen.

 

6. Detectiesystemen en verlichting
Zorg voor automatische detectie- en verlichtingssystemen rond het gebouw, vooral aan de achterzijde. Bij ongewenste bezoekers schakelen de lichten vanzelf in, waardoor de inbrekers minder gecamoufleerd zijn en zich niet op hun gemak zullen voelen. Plaats eventueel ook bijkomende detectiesensoren op de boven- of dakverdieping.
 

7. Controlerondes
De waakzaamheid van iemand die op geregelde tijdstippen het gebouw komt controleren, kan afschrikkend en preventief werken. Zeker voor bedrijven of industriezones kunnen controlerondes na sluitingsuur veel problemen voorkomen.

 

8. Dakramen extra beveiligen
Zorg ervoor dat het dakraam tijdens uw afwezigheid altijd dicht is, en niet op een kiertje staat. Gebruik ook extra anti-inbraaksystemen om uw dakraam extra te beveiligen tegen inbraak, bijvoorbeeld een opzetslot of een veiligheidsketting.

 

Over Securitas

Securitas is wereldwijd vooruitstrevend in kennis over veiligheid. Securitas combineert kennis, technologie en mensen om op maat van de klant efficiënte veiligheidsoplossingen te leveren. Meer dan 330.000 werknemers maken een verschil in zowel de residentiële sector, bij KMO’s, grote ondernemingen als in de publieke sector. In België telt Securitas meer dan 6000 werknemers.

Jochem Goovaerts

Bepublic

Koen Colpaert

woordvoerder, Securitas

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be