8 tips om je huis te beveiligen terwijl je op reis bent

Ga je binnenkort op reis? Dan is het geen overbodige luxe om tijdens de vakantie jouw woning extra te beveiligen. Inbrekers houden goed in de gaten wanneer huizen onbewoond zijn, en slaan dan toe. Securitas geeft tips om dat te vermijden. 

 

Geen post
Wanneer een brievenbus uitpuilt, is dat een teken dat de bewoners wellicht al langer afwezig zijn. Maak daarom afspraken met de post om je post gedurende je vakantie in te houden Onderbreek ook je krantenabonnement. Of vraag aan de buren om tijdens je vakantie jouw brievenbus regelmatig te komen leegmaken.

 

Wees alert
Sociale controle blijft een van de beste preventiemaatregelen. Heb daarom zelf ook oog voor auto’s met vreemde nummerplaten die zich laten opmerken, of voor een wagen met inzittenden die schijnbaar zonder reden in de straat geparkeerd staat.

 

Toch iemand thuis?
Probeer de indruk te wekken dat er toch iemand thuis is. Regel domotica zo dat ‘s avonds de lichten aangaan, de rolluiken afgelaten en weer opgetrokken worden (of vraag iemand om dat te komen doen), dat iemand het gras komt maaien en de bloemen komt water geven. Schakel de sensor voor de buitenverlichting in. En vraag een familielid om regelmatig eens langs te komen. Die sociale controle is een belangrijk afschrikmiddel voor dieven.

 

Alarmcentrale en politie op de hoogte
Wie een alarmsysteem heeft, doet er goed aan om de alarmcentrale te waarschuwen over zijn vakantie. Laat weten dat je er een tijdje niet bent. En vergeet ook niet om alle raam- en deuralarmen aan te zetten wanneer je vertrekt. Je kan ook de lokale politie informeren over je vakantie. Doe dat ruim op tijd, dan houden zij mee een oogje in het zeil.

Communiceer niet te veel over je vakantie
Neem tijdens je vakantie ook een break van de sociale netwerken. Kondig niet aan dat je weggaat, post geen berichtjes en foto’s van op je vakantieadres. Deel je vakantieverhalen en -foto’s pas wanneer je terug thuis bent. Vertel in de voicemailbegroeting of op het antwoordapparaat van jouw vaste lijn niet dat je afwezig bent: een vast toestel kan je ook doorschakelen op je mobiele toestel.

  

Inventariseer en markeer waardevolle voorwerpen
Geld, juwelen of andere dure voorwerpen of documenten bewaar je tijdens je vakantie best op een veilige plek, bijvoorbeeld in een kluis. Heb je waardevolle voorwerpen in huis, neem hier foto’s van en stel een uitgebreide inventaris op, waarop de serienummers staan vermeld. Hou tegelijk de facturen bij. Je kan de voorwerpen ook markeren met een speciale pen of sticker, of met jouw rijksregisternummer, zo geef je het voorwerp een identiteit. Daardoor worden ze voor inbrekers meteen minder interessant. Op die manier kan de politie je goederen sneller identificeren en terugbezorgen, mocht er toch iets misgaan.

 

Help ze niet!
Laat geen ladders of ander gereedschap in je tuin rondslingeren. Dat zijn voor inbrekers vaak heel nuttige middelen om hen te helpen je woning binnen te dringen. Zorg ook dat je ramen en deuren uitgerust zijn met degelijke sloten, zoals bv. een driepuntsslot, een veiligheidscilinder, of een meerpuntssluiting in combinatie met ingebouwde magneetcontacten die in verbinding staan met een alarmsysteem. Ook veiligheidsbeglazing is het overwegen waard, zeker bij kleinere ramen die vaak het doelwit van de inbrekers zijn.

 

Slimme wachtwoorden
Zorg er ten slotte ook voor dat je domoticasysteem of andere vorm van elektronische beveiliging goed beheerd wordt. Laat het wachtwoord niet in fabrieksinstellingen staan, maar kies verschillende, moeilijk te kraken codes voor je netwerken en elektronica.

 

Over Securitas

Securitas is wereldwijd vooruitstrevend in kennis over veiligheid. Securitas combineert kennis, technologie en mensen om op maat van de klant efficiënte veiligheidsoplossingen te leveren. Meer dan 330.000 werknemers maken een verschil in zowel de residentiële sector, bij kmo’s, grote ondernemingen als in de publieke sector. In België telt Securitas meer dan 6000 werknemers.

Jochem Goovaerts

Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be