8 tips voor een veilige strandvakantie

Op warme zomerdagen kan het erg druk worden aan de kust. Ieder jaar lopen bovendien bijna 1500 kinderen aan zee verloren. Op zo’n momenten kunnen bewakingsagenten – aanwezig in hun uniform op festivals, strandbars of evenementen – mee een oogje in het zeil houden. Hun alertheid kan helpen om kinderen terug bij hun ouders te krijgen. Securitas geeft daarom alvast 8 tips voor een veilige strandvakantie.

 

 

Kleding: herkenbaar en met labels

Voorzie ieder kledingstuk van je kinderen met een label waarop je hun naam en jouw gsm-nummer kan aanbrengen. Ook in de zwemkledij, met watervaste inkt. Vertel aan je kind dat hij/zij die informatie aan mensen op het strand of aan redders moet tonen wanneer ze je kwijt zijn. Het is ook handig om je kind duidelijk herkenbare kleren aan te doen. Kies voor een zwembroek, een badpak of bikini die je van ver herkent.

 

Polsbandje

Laat je kind een polsbandje dragen waar je de naam van je kind, jouw gsm-nummer of andere nuttige informatie op kan noteren. Vertel je kind dat hij/zij direct naar een redder moet gaan wanneer hij/zij je kwijt is, en het meteen het polsbandje moet tonen.

 

Mobiele telefoon opladen

Zorg ervoor dat je mobiele telefoon ‘s morgens helemaal is opgeladen. Neem ook een oplader mee naar het strand. Zo kan je steeds gebeld worden wanneer het nodig is. Let er natuurlijk ook op dat je niet voortdurend op je smartphone bezig bent en de batterij leeg is op het moment dat je die telefoon écht nodig hebt. Controleer ook of je voldoende bereik hebt. Is dat niet het geval, moet iemand in noodgevallen met de telefoon een plek zoeken met voldoende bereik en daar blijven wachten of er gebeld wordt. Wees bereikbaar.

 

Iedere ochtend een foto

Maak ‘s morgens voor het vertrek naar het strand met je smartphone een foto van je kind, in de kleding die hij/zij die dag draagt. Dan heb je in geval van nood altijd de meest recente foto, wat bij het zoeken een enorme hulp kan zijn.

 

Kies een vast punt om elkaar terug te vinden

Kies samen met je kind een makkelijk herkenbaar punt wanneer je op het strand aankomt en waar je nadien zal blijven zitten. Dat kan een paal op het strand zijn, een winkel of een restaurant op de dijk, of een opvallende parasol die je hebt meegebracht. Of laat een vlieger op en maak die aan je stoel vast. Natuurlijk mag dat geen verplaatsbaar object zijn, zoals de ijskar die op en neer rijdt op het strand, of de parasol van een ander gezin.

 

Afspraken maken

Wanneer je kind iets verderop mag spelen, maak je best heel duidelijke afspraken. Zeg heel precies tot waar hij/zij mag gaan zonder dat je er zelf bij bent. “Ga niet te ver weg” is voor kinderen niet duidelijk genoeg, “Je mag niet voorbij die paal” is dat wel. Maar zorg er in ieder geval voor dat de plek waar je kinderen spelen altijd heel goed zichtbaar zijn vanop de plaats waar jij zit.

 

Splits op

Wat doe je als je kind toch verdwaalt? Ben je met meerdere volwassenen, of kan je met een groep mensen zoeken, splits op en zoek in verschillende richtingen. Zorg echter dat 1 persoon altijd op de vaste afspraakplek blijft. Je kind kan immers altijd vanzelf terugkomen.

 

Zoek een redder

Waarschuw de eerste redder die je vindt. Zeg hem waar en wanneer je je kind het laatst hebt gezien en geef hem meteen ook de foto die je ‘s morgens hebt gemaakt. Vertel de redder alle andere nuttige informatie, zoals naam, leeftijd, welke kleding, bijzondere uiterlijke kenmerken, … En geef hem het nummer van je mobiele telefoon, zodat je bereikbaar bent voor de strandwachters.

 

Over Securitas

Securitas is wereldwijd vooruitstrevend in kennis over veiligheid. Securitas combineert kennis, technologie en mensen om op maat van de klant efficiënte veiligheidsoplossingen te leveren. Meer dan 330.000 werknemers maken een verschil in zowel de residentiële sector, bij kmo’s, grote ondernemingen als in de publieke sector. In België telt Securitas meer dan 6000 werknemers.

Koen Colpaert

woordvoerder / porte-parole, Securitas

Jochem Goovaerts

Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be