Tot 80% van producten is goedkoper op Amazon dan in Belgische webshop

Producten die verkocht worden op Amazon zijn in 80% van de gevallen goedkoper dan wanneer ze verkocht worden op Belgische webshops. Dat blijkt uit een analyse door Vergelijk.be, dat meer dan 200 Belgische webwinkels vergelijkt. “De prijs is voor Vlamingen belangrijker dan de service”, stelt Ben Kerkhof, oprichter van Vergelijk.be.

 

Nu Amazon met onder meer de lancering van Prime ook expliciet de Belgische markt wil veroveren, maakte Vergelijk.be een analyse van de prijzen op de wereldwijde webshop naast die van 200 andere webwinkels voor enkele van de vaakst vergeleken producten. Een Philips-tv, een scheerapparaat, een smartphone en computerscherm, ... Vergelijk.be plaatste de prijs van de 100 populairste producten die zowel deel uitmaken van het Amazon-gamma als dat van andere andere webwinkels naast elkaar. In 80% van de gevallen kwam Amazon er als de goedkoopste aanbieder uit. Zelfs als alle populairste producten van Vergelijk.be opgelijst worden (ongeacht of ze deel uitmaken van het Amazon-gamma), blijft de webshop gigant in meer dan de helft van de gevallen nog steeds de goedkoopste aanbieder.  Eén van de verklaringen daarvoor is dat Amazon in tegenstelling tot veel andere in België actieve webshops niet standaard binnen de 24 uur levert.

Dat een product snel geleverd wordt, lijkt minder belangrijk dan de prijs die Vlamingen willen betalen voor het product. Vlamingen voelen zich niet gebonden aan een bepaalde winkel als het product dat ze wensen elders goedkoper is. Dat heeft een grote impact op de werking van online shops in het algemeen. Webshops kunnen beter de goedkoopste prijs aanbieden dan de snelste levering.”

Ben Kerkhof, oprichter Vergelijk.be

 

Populairder bij Vlamingen dan bij Nederlanders

Bovendien blijkt uit de analyse dat Vlamingen vanuit Vergelijk.be dubbel zo vaak doorklikken naar Amazon als Nederlanders vanuit zustersite Vergelijk.nl. Dat is opvallend omdat er geen officiële Belgische variant, met domeinnaam Amazon.be, is van de website. In Nederland is dat wel het geval, met Amazon.nl. Vlamingen zijn dus aangewezen op de Nederlandstalige diensten van de Duitse website Amazon.de of de Nederlandse variant.

“De meeste populaire webshops in België hebben hun hoofdzetel in het buitenland. Denk maar aan MediaMarkt of Coolblue. Wellicht zijn Vlamingen meer gewend dan Nederlanders om hun producten te bestellen op een buitenlandse webshop. Uit de cijfers van het doorklikken blijkt in ieder geval dat onze bezoekers de prijs het doorslaggevende argument vinden. De prijzenslag van Amazon zal een zware dobber worden voor zowel online als voor fysieke winkels in België.”

Ben KerkhofOverzicht van de populairste producten volgens Vergelijk.be met daarnaast de goedkoopste aanbieder:

 

  1. Philips 6000 series 32PFS6402 32 inch televisie – Amazon

  2. Trust Urban Revolt Primo Powerbank 1000 mAh powerbank – Bol.com

  3. Samsung Galaxy S8 65GB Zwart GSM – Amazon

  4. Philips S5100 scheerapparaat – Blokker.be

  5. Sony KD49XE8005 49 inch televisie – Amazon

  6. Samsung U28H75OUQU monitor – Artencraft.be

  7. Fitbit Charge 2 Lavender rose gold fitness tracker – Amazon

  8. Philips Viva Collection Airfryer HD9220 – Artencraft.be

  9. Siemens HB634GBS1 oven – Amazon

  10. DeLonghi Lattissima EN500W espressomachine – Amazon

 

 

Over Vergelijk.be

Vergelijk.be is in 2002 begonnen als eerste product- en prijsvergelijkingssite van België. In 2009 werd ook Wallonië bedient met Comparer.be. Op de site worden ruim 4 miljoen producten aangeboden door honderden webwinkels met elkaar te vergelijken en staan de meningen en adviezen van duizenden andere consumenten over producten en winkels te lezen. Door inzicht te geven in de verschillen tussen producten, prijzen en winkels wordt het voor de consument makkelijker om een aankoopbeslissing te nemen. Prijsoverzichten worden altijd gesorteerd op prijs en niet op basis van vergoedingen.

Vergelijk.be en Comparer.be zijn onderdeel van het Nederlandse Compare Group, een zelfstandig en onafhankelijk bedrijf. Onder verschillende merknamen beheren wij meerdere vergelijkingssites, ook in Nederland en Finland.

 

Ben Kerkhof

Oprichter Vergelijk.be, Compare Group

Sander Vanlouwe

PR Consultant, Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be