Advieskantoor BDO sluit partnership met softwareleverancier Pepperflow

Digitalisering beleid en financiën helpt steden en gemeenten overzicht te behouden op stadskas

Advieskantoor BDO en Pepperflow, een Nederlandse softwareleverancier, slaan de handen in mekaar om steden en gemeenten te helpen het overzicht te bewaren op hun meerjarenplan. De opvolging en rapportering van dit plan wordt steeds belangrijker. Niet enkel omwille van wettelijke verplichtingen, maar ook omdat de coronacrisis steden en gemeenten dwingt duidelijke keuzes te maken in het beleid. Met een SaaS-oplossing (software as a service) komen beide spelers tegemoet aan de noden van heel wat gemeentebesturen.

De coronacrisis zet de financiën van heel wat steden en gemeenten onder druk. Ze hebben meer uitgaven en minder inkomsten. Vorig jaar viel die impact nog relatief mee, omdat steden konden beschikken over een goede buffer en konden rekenen op steunmaatregelen van de Vlaamse en de federale overheid. Voor 2021 ziet het plaatje er echter minder rooskleurig uit. Veel gemeenten vrezen met tekorten te kampen omdat ze minder personenbelasting zullen kunnen innen. Uit een rondvraag van de UGent en Radio 2 bleek recent nog dat een kwart van de gemeenten grote investeringen uitstelt. Omwille van die druk wordt opvolging en rapportering van de meerjarenbegroting des te belangrijker.

“De gemeentebesturen staan financieel onder druk. Tegelijk zien we een stijgende trend van tussentijdse rapportering per kwartaal en de verplichte septemberrapporten. Die rapportering is meer dan een verplicht nummertje geworden en verhoogt de planlast. Een bestuur moet op maat kunnen rapporteren aan alle stakeholders en ook gemakkelijk het volledige overzicht kunnen bewaren van de voortgang van projecten. De huidige softwareoplossingen voldoen meestal niet meer. We willen gemeenten helpen om wendbaar te zijn en daarom is het digitaliseren en optimaliseren van de financiële processen een cruciale stap”.

Bert Gijsels, expert openbare besturen bij BDO.


Visueel overzicht van beleid en financiën  

Pepperflow is een Nederlandse softwarefirma die slimme, digitale oplossingen creëert (SaaS) en sinds 2019 actief is op de Belgische markt. Het bedrijf ontwierp een geïntegreerd softwarepakket waarmee lokale besturen hun beleid en financiën kunnen bundelen in één overzichtelijke tool, gericht informatie kunnen opvragen bij de betrokken medewerkers en alle informatie in een duidelijk visueel rapport kunnen weergeven. Pepperflow onderscheidt zich daarmee van het louter boekhoudkundig werken aan de beleids- en beheerscyclus en zet de stap richting concrete beleidsopvolging met geïntegreerde cijfers vanuit de boekhouding.

“We zijn heel blij dat we dit partnership met BDO kunnen opbouwen. We sluiten naadloos aan bij de expertise van BDO in de publieke sector. Samen kunnen we gemeentebesturen een totaaloplossing bieden voor de strategische uitvoering, de opvolging en de rapportering van hun meerjarenplan, zeker in deze erg uitdagende coronatijden”.

Hans Vandeweyer, sales manager Pepperflow België.

 

Het Nederlandse Pepperflow bestaat al ruim 13 jaar en helpt via zijn digitale oplossingen meer dan 120 lokale besturen en particuliere organisaties in België en Nederland bij het digitaliseren van bedrijfsvoeringsprocessen.

 

Gunter Huyghe

PR-consultant, Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be