Amateurvoetbal brengt België jaarlijks ruim 2 miljard euro op

  • Economische bijdrage van 420 miljoen euro 

  • Positieve sociale impact op de gemeenschap van 580 miljoen euro 

  • Gezondheidsvoordelen ter waarde van 1,13 miljard euro

Het Belgische amateurvoetbal levert de maatschappij minstens 2,1 miljard euro per jaar op, zo blijkt uit een wetenschappelijk gevalideerde SROI (Social Return On Investment)-studie die de KBVB deed in samenwerking met UEFA, de WHO en tal van academici. De 400.000 jeugd- en amateurvoetballers brengen onze economie elk jaar niet alleen ruim 420 miljoen euro op, ze genereren ook maar liefst 1 miljard euro aan gezondheidsvoordelen. Tot slot zorgt het Belgische voetbal voor lagere criminaliteitscijfers en meer werkende landgenoten, wat nog eens een positieve economische impact van 580 miljoen euro betekent.

De ware impact van een sport op financieel vlak berekenen - de Social Return On Investment - is geen eenvoudige klus. Niet enkel de uitgaven van spelers, clubs of bestuursorganen moet je in rekening brengen, maar ook andere effecten zoals de besparing op gezondheidszorg tellen mee. Daarom bracht de UEFA wetenschappers uit verschillende disciplines zoals sport- en arbeidseconomie, maar ook onder meer fysiologie of psychologie bij elkaar. Samen met verschillende vertegenwoordigers  van de  nationale bonden en het extern onderzoeksbureau Substance creëerden zij een eerste SROI-model voor het voetbal.

Na testen in Schotland en Zweden werd dit model verder verfijnd via een adviesraad met vertegenwoordigers van UEFA, de WHO en academici. Zij filterden alle waarde-elementen weg die wetenschappelijk niet exact becijferd konden worden waardoor het resultaat van deze studie het meest conservatieve model weergeeft. Zo werd bijvoorbeeld de sportieve waarde niet in geld uitgedrukt, omdat de waarde van het opleiden van elite jeugd en profspelers niet eenduidig in euro berekend kan worden, en werd er ook nog geen rekening gehouden met de waarde van de competenties die men bijleert via het voetbal of het netwerk dat men opbouwt via de sport.

dr. Matteo Balliauw, coördinator RBFA Knowledge Centre: “De werkelijke waarde die het voetbal heeft voor onze maatschappij zal dus nooit lager liggen dan de berekende 2,1 miljard. Bovendien toont deze hele studie heel goed aan dat voetbal meer is dan een spelletje. Je hebt het economische aspect, maar de maatschappelijke opbrengsten en vermeden kosten zijn ook van onschatbare waarde voor onze samenleving. Denk bijvoorbeeld aan de gezondere mensen. Of het geld dat onze maatschappij bespaart per persoon die niet in de criminaliteit belandt door zijn sportbeoefening. Alles bij elkaar brengt elk van de 400.000 voetballers in België onze maatschappij omgerekend om en bij de 5.300 euro op.” 

Voetbalgeluk is 1 miljard euro waard

De grootste waarde die voetbal creëert voor onze maatschappij is het mentale welzijn van de spelers. Uit de studie blijkt dat elke voetballende Belg bereid is om ongeveer 3.752 euro te betalen voor een even grote geluksboost als voetbal. Omgerekend naar de 400.000 voetballers in België is ons voetbalgeluk dus 1 miljard euro waard. Naast het mentale aspect, zorgt voetbal ervoor dat er bij spelers heel wat ziektes minder vaak voorkomen dan bij de niet-voetballende bevolking. 

dr. Matteo Balliauw, coördinator RBFA Knowledge Centre: “Dankzij het voetbal telt ons land zo’n 10.000 diabetici minder. Dat bespaart onze maatschappij meer dan 41 miljoen euro per jaar. Maar ook andere ziektes zoals een hoge bloeddruk, verschillende soorten kanker, beroertes, depressies en angststoornissen vermijden we door te voetballen. Dat weegt niet op tegen de kost van 7 miljoen euro aan voetbalblessures, die het model trouwens in mindering bracht.”

350 miljoen euro voor uitrusting, voeding en verplaatsingen

Voetbal brengt het bruto binnenlands product van ons land ongeveer 120 miljoen euro op. Dat is toe te schrijven aan meer mensen die dankzij het voetbal opleidingen of een specifieke training volgen en dan naar school gaan en werken. Daarnaast zorgt de sport er ook voor dat minder Belgen in de criminaliteit belanden, wat opnieuw een besparing qua maatschappelijke kosten betekent. Tel daarbij het equivalent aan onbezoldigde prestaties van alle vrijwilligers in het voetbal, goed voor 460 miljoen euro aan vergoedingen die clubs uitsparen en elke dag opnieuw de sport sterker maken, dan bedraagt de sociale impact van ons voetbal 580 miljoen euro. Kijken we puur naar de economische bijdrage van ons voetbal, dan moeten we nog eens 420 miljoen euro tellen. 

dr. Matteo Balliauw, coördinator RBFA Knowledge Centre: “We kijken voor de economische bijdrage verder dan de vergoedingen voor administratief personeel, scheidsrechters en coaches. We tellen ook de uitgaven van amateurspelers voor uitrusting, voeding en verplaatsing. Dat is goed voor bijna 350 miljoen euro voor alle 400.000 Belgische spelers samen. Tot slot is er ook nog de investering in voetbalterreinen en de verhuur hiervan, goed voor zo een 72 miljoen euro.”

Door de coronapandemie het afgelopen jaar lag het jeugd- en amateurvoetbal quasi volledig stil, maar de KBVB hoopt dat het voetbal weldra opnieuw zijn volledige maatschappelijke waarde kan realiseren. 

 

Pierre Cornez

Press Officer RBFA

Matteo Balliauw

RBFA Knowledge Centre, RBFA

Sander Vanlouwe

PR Consultant, Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be