Basiliek van Koekelberg laat Belg rouwen met klassieke muziek
Orkest Brussels Philharmonic wekt laatste woorden van Jezus tot leven
24 september 2020
De basiliek van Koekelberg is vrijdagavond het decor voor een Bijbels tafereel. Brussels Philharmonic wekt met het muziekstuk ‘Die sieben letzten Worte’ van componist Joseph Haydn de laatste woorden van Jezus tot leven. Dat doet het orkest in een voorstelling met zaalpersoneel dat ronddwaalt in capes, in het licht van lantaarns en met reuzegrote ledschermen waarop poëtische beelden worden geprojecteerd. Acteur Johan Leysen kruipt in de huid van Jezus. Brussels Philharmonic wil met deze unieke belevenis de Belg zijn emoties na de hectische coronatijd een plaats laten geven.
De basiliek van Koekelberg krijgt bij een mis in het weekend nog gemiddeld 200 mensen over de vloer. Vóór corona waren dat er meer dan 1000. Maar de kerkfabriek blijft niet bij de pakken zitten en stelt ook op andere momenten zijn gebouwen ter beschikking voor unieke evenementen. Na eerdere succesvolle samenwerkingen vorige jaren, treedt Brussels Philharmonic deze vrijdag opnieuw op in de basiliek. Het ensemble wekt in twee unieke concerten voor telkens 150 mensen het Bijbelverhaal over de dood van Jezus tot leven. Met Haydn, beeldprojecties en acteur Johan Leysen tovert het orkest de vijfde grootste kerk ter wereld om tot een intiem decor en zorgt het voor kippenvelmomenten voor de toeschouwers.
De basiliek van Koekelberg laat ons toe om één van de belangrijkste verhalen uit de Bijbel in een hedendaagse context te brengen. Die totaalbeleving is iets waar we altijd naar op zoek gaan. Want de impact van de muziek wordt versterkt als we ook de beleving en de ervaring van het publiek centraal zetten. We willen een plek en een moment creëren waar mensen het verdriet en verlies van de voorbije maanden een plaats kunnen geven. Live klassieke muziek luisteren helpt daar zeker bij.
Gunther Broucke, intendant Brussels Philharmonic
We zijn de laatste maanden overspoeld door cijfers en getallen over lijden en dood. Maar achter die cijfers schuilt een onoplosbare vraag: hoe komen we met in het reine met de dood, de pijn en het verdriet ? Haydn's fenomenale muzikale uitnodiging tot meditatie helpt ons wellicht een beetje op weg.
Acteur Johan Leysen
Kippenvel met live muziek, zaalpersoneel in capes en grote ledschermen
Brussels Philharmonic gooit de klassieke opdeling tussen muzikanten, dirigent en publiek tijdens het concert ‘Die sieben letzten Worte’ in de basiliek van Koekelberg op de schop. Een deel van de muzikanten zal tussen het publiek en de dirigent spelen. Het zaalpersoneel dwaalt - volledig in de tijdsgeest van het stuk - gehuld in capes rond. Lantaarns die tussen het publiek opgesteld staan, verlichten de kerk. Het is een referentie naar de verduisterde kapel waarvoor Haydn het stuk schreef.
Acteur Johan Leysen kruipt in de huid van Jezus. De samenwerking met Leysen is meteen een primeur voor het Brusselse orkest. De acteur, die verbonden is aan het NTGent en bekend is van verschillende Belgische series en films, zal live tijdens het concert de laatste woorden van Jezus gestalte geven. Fotograaf Stef Van Alsenoy projecteert passende zwart-wit sfeerbeelden en video’s op levensgrote ledschermen. Dirigent van dienst is de flamboyante Fransman Hervé Niquet. Hij werkt al vele jaren met Brussels Philharmonic samen en is gepokt en gemazeld in het barok repertoire. Samen zorgen ze voor een kippenvelmoment in de basiliek vrijdagavond.
De interpretaties van Brussels Philharmonic van ‘Die sieben letzten Worte’ van Joseph Haydn vinden op vrijdag 25 september plaats in de Basiliek van Koekelberg. Er is een voorstelling om 18u30 en eentje om 21u00. Elke voorstelling duurt ongeveer anderhalf uur.
***
Over Brussels Philharmonic
Brussels Philharmonic werd in 1935 opgericht door de Belgische openbare omroep (NIR), onder de naam Groot Symfonie-Orkest. Het orkest had als belangrijkste taak om het ‘ernstige’ repertoire naar het Belgische volk te brengen: Belgische en Vlaamse muziek, onontgonnen partituren uit het verleden, gekend 19de -eeuws werk en nieuwe, hedendaagse muziek. Vandaag de dag brengt Brussels Philharmonic, onder leiding van muziekdirecteur Stéphane Denève, een veelzijdig en divers repertoire. Op internationaal vlak heeft Brussels Philharmonic een eigen plaats veroverd, met vaste afspraken in de grote Europese hoofdsteden en tournees in onder andere Japan en de Verenigde Staten. Brussels Philharmonic profileert zich ook met het uitvoeren en opnemen van soundtracks voor films, series en games, met als highlights onder meer de opnames voor The Aviator en de Oscar-winnende muziek voor de film The Artist. Brussels Philharmonic is, samen met het Vlaams Radiokoor, een instelling van de Vlaamse Gemeenschap.