BDO adviseert start-ups Hangar K in hun groeitraject

West-Vlaamse techscene krijgt wekelijks gratis spreekuur om slim te ondernemen in Kortrijk

BDO België heeft een partnership gesloten met Hangar K, de co-creatiehub voor digitale technologie en het centrum van de Belgische gamingsector in Kortrijk. Het advieskantoor stelt vanaf 27 november een team van fiscalisten, juristen, maar ook digitale experts gratis ter beschikking van de starters en student-ondernemers op de Kortrijkse Weide. Bedoeling is om de braindrain van het talent en de innovatieve ideeën in de regio van Kortrijk tot een minimum te beperken.

In 2018 opende Hangar K, de co-creatiehub voor digitale technologie in Kortrijk, de deuren. Een jaar later biedt het West-Vlaamse ecosysteem voor innovatie al onderdak aan ruim dertig innovatieve start-ups. Maar Hangar K wil de komende jaren verder uitgroeien tot dé plaats in West-Vlaanderen waar start-ups kunnen bloeien, kennis kunnen delen en innovatie kunnen stimuleren. Die start-ups en student-ondernemers hebben creatieve ideeën, maar missen vaak de nodige financiële, juridische en fiscale expertise om hun idee optimaal te commercialiseren. Advieskantoor BDO lost dat probleem op door hun experten gratis één dag per week ter beschikking te stellen van de bewoners van Hanger K.  

“Hangar K biedt start-ups en student-ondernemers een creatieve omgeving om te ondernemen. Maar veel van onze jonge bewoners hebben ondersteuning nodig bij de fiscale en juridische aspecten van het ondernemerschap. Ik ben dan ook blij dat we met BDO een partij aan boord halen die hen die kennis en ervaring gratis wil bijbrengen. Het partnerschap laat ons toe verder te bouwen aan ons goed draaiend ecosysteem en innovatie te verankeren in de West-Vlaamse economie.”
Vincent Vanderbeck, CEO van Hangar K

Ondernemerschap en innovatie stimuleren in West-Vlaanderen

Dat er in Kortrijk veel jong en creatief ondernemerstalent rondloopt, staat buiten kijf. De stad telt naast twee hogescholen (Howest en VIVES) met de Kulak en Campus Kortrijk van de UGent ook twee universiteiten. Maar jonge ondernemers en studenten hebben nood aan correcte en betaalbare informatie om hun frisse ideeën te vertalen naar een geolied bedrijf. BDO België zal om aan die vraag tegemoet te komen minstens één dag per week gratis een expert naar Hangar K afvaardigen. Verder zal het advieskantoor gedurende het academiejaar twee opleidingen geven om het ondernemerschap in de West-Vlaamse regio te stimuleren. 

“Voor starters is het cruciaal om vanaf het prille begin de juiste keuzes te maken voor hun bedrijf. Het zou niet de eerste keer zijn dat een start-up enkele duizenden euro’s aan overheidsincentives misloopt, omdat ze bij de oprichting van hun zaak de foute keuzes hebben gemaakt. Immers, om fiscale incentives te kunnen claimen of subsidies te kunnen aanvragen dienen de regels zeer strikt te worden nageleefd. Anderzijds stellen we ook vast dat jongeren zich nog vaak laten afschrikken om te ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan het administratieve kluwen om een zaak op te starten. Die angst willen we met onze wekelijkse gratis consultaties wegnemen.”
Filip Verstraete, Business Developer bij BDO België

Het advies van de experten van BDO gaat trouwens breder dan financiële raad om subsidies of andere fiscale incentives binnen te halen. Starters en groeiers van Hangar K kunnen voortaan wekelijks advies inwinnen over hoe ze een businessplan opstellen, hoe ze een netwerk uitbouwen of hun idee best verder commercialiseren. BDO stelt tot slot zijn experts van BDO Digital ter beschikking om te brainstormen over projecten rond bijvoorbeeld Virtual Reality en robotisering. Waar starters normaal op meer dan tien verschillende plaatsen moeten aankloppen om een antwoord op hun vragen te krijgen, kunnen ze voortaan bij de adviseurs van BDO terecht in Hangar K. 

Over BDO
BDO is een internationaal opererende adviesorganisatie, met een solide reputatie in financiële dienstverlening (Audit, Corporate Finance, Accounting, Tax & Legal) en ander gespecialiseerd advies, waaronder Strategy & Organisation, People, Interim Management, Digital en Risk.  Het advieskantoor begeleidt een brede klanten-basis van grote, internationale bedrijven, (familiale) KMO’s tot privépersonen.

De BDO aanpak is integer, hands-on en pragmatisch, resultaats-gericht én met een juiste focus op de noden van de klant.  Ondernemingen hebben steeds één direct aanspreekpunt, en BDO's kantoor bevindt zich in de directe nabijheid.

In België heeft BDO 700 Partners en medewerkers verspreid over het hele land. BDO werkt vanuit 11 vestigingen in Antwerpen, Brussel Airport, Brussel Centrum (2),  Gent, Hasselt, La Hulpe, Liège, Mechelen, Namur-Charleroi en Roeselare.

BDO maakt deel uit van een sterk internationaal netwerk dat met een ploeg van meer dan 75.000 Partners en medewerkers actief is in 162 landen.

www.bdo.be

Over Hangar K
Hangar K is een Kortrijkse co-creatiehub. Het is een open ecosysteem dat innovatieve spelers samenbrengt onder één dak. Hangar K focust op digitale technologie in de maakindustrie, de digitalisatie van industriële processen en de game-industrie. Daarmee is het dé plek in West-Vlaanderen voor innovatieve start-ups, bedrijven en onderwijsinstellingen met als doel het economisch weefsel te versterken. Hangar K is een partnership tussen Barco, de Cronos Group, Howest, Kulak, Stad Kortrijk, Start it @KBC, UGent, Vives.

www.hangark.be

Bert Bouserie

PR Consultant , Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be