BDO haalt team douanestrategen aan boord

Adviesbureau bereidt 35.000 Belgische bedrijven voor op de digitale gevolgen van nieuwe Europese douanewetgeving

Europa digitaliseert zijn douanewetgeving. Vanaf 2020 moeten bedrijven zich al aan enkele verplichtingen van die nieuwe Europese douaneregels (UCC) aanpassen. Maar voor ruim 35.000 bedrijven in België lijkt het de logistieke processen en zelfs de bedrijfsstrategie te verstoren. BDO neemt daarom een team van douanestrategen onder zijn vleugels. Het adviesbureau helpt ondernemingen zo in orde te zijn met alle wettelijke verplichtingen, maar bekijkt ook hoe ze dankzij de nieuwe douanewetten hun bedrijfswinst kunnen opkrikken.

In 2016 lanceerde Europa een nieuwe douanewetgeving: Union Customs Code, kortweg UCC. Concreet moderniseert en digitaliseert de wet de douaneprocedures: elektronische douaneaangiftes, aangepaste douanetarieven en nieuwe regels. De technologische veranderingen en uitdagingen die samen vallen met deze wetgeving zijn voor de Belgische bedrijven nog nooit zo groot geweest over de laatste vijfentwintig jaar. Toch liggen ze amper wakker van deze wettelijk verplichte hervorming. Ondernemingen hypothekeren door die houding niet alleen hun hele logistiek en toeleveringsketen, maar laten ook de kans liggen om hun internationale marktpositie te verstevigen.    

“Bijna geen enkel bedrijf in België weet hoe de komst van Union Customs Code de markt en de eigen processen precies zal veranderen. Zeker is dat de gedwongen digitalisatie de overheid en onze bedrijven de komende 3 jaar verplicht te investeren om de deadline van eind 2020/2023 te halen. Anders zullen ze van vandaag op morgen geen goederen meer kunnen in- of uitvoeren.”
Stefaan Amling, Partner Customs Strategy & Customs Transition Strategy bij BDO België

Douanestrategen BDO lagen aan basis van nieuwe douanelandschap

De digitalisatie van de UCC gaat heel ver. Bedrijven tekenen daarom best het komende jaar een hele strategie rond hun douaneactiviteiten uit. Om de Belgische bedrijven met dat veranderingstraject te helpen, voegt BDO een team van douanestrategen toe aan zijn consultancy-activiteiten. Zij hebben de voorbije tien jaar de Europese Commissie begeleidt om de nieuwe wet te schrijven en stippelden de strategie van de veranderingstrajecten voor de Europese lidstaten en bedrijven mee uit.

“Ons team van douanestrategen heeft de laatste 10 jaar intensief meegewerkt binnen de Europese Commissie om deze nieuwe wet te formaliseren. We weten dus als geen ander welke wijzigingen en welke IT-systemen de Europese Commissie gebruikt om zijn data open te stellen. Dat maakt dat we de Belgische bedrijven kunnen helpen om de Europese douanewet om te zetten in hun voordeel. Denk aan hoe ze hun processen kunnen afstemmen op de Europees gestandaardiseerde regelgeving of hun software kunnen aligneren op de databanken van de lidstaten en Europese commissie.”
Stefaan Amling van BDO

Producten tot een kwart goedkoper verkopen dankzij slimme douanestrategie

Het probleem van de Belgische bedrijven vandaag is dat alles wat met douane te maken heeft binnen de bedrijven gefragmenteerd is. Daarnaast gebeuren veel processen nog manueel en op papier. Ondernemingen weten daardoor niet precies hoeveel euro’s ze betalen aan invoer- en uitvoertaksen of hoe hoog ze de marktprijs van hun product in een bepaald land moeten zetten om winst te maken. De nieuwe Europese douanewetgeving met zijn verplichte digitalisatie en nieuwe technologie is een kans om alles in kaart te brengen en de juiste strategische beslissingen te nemen.

“Pas als bedrijven zien hoeveel euro’s er precies omgaan in hun hele douanegebeuren en dat combineren met de mogelijkheden die de UCC-wetgeving onze ondernemingen biedt, wordt het potentieel van een slimme douanestrategie helder. Praktische voorbeelden geven aan dat bedrijven in bepaalde situaties hun producten zelfs tot 25% goedkoper aan de consument kunnen aanbieden. Zonder daarbij zelf te moeten inboeten aan extra kosten of winstverlies.”
Stefaan Amling van BDO

BDO’s team van douanestrategen bestaat vandaag uit 4 experten. Maar het advieskantoor werft dit jaar nog 2 extra experten aan.


Over BDO
BDO is een internationaal opererende adviesorganisatie, met een solide reputatie in financiële dienstverlening (Audit, Corporate Finance, Accounting, Tax & Legal) en ander gespecialiseerd advies, waaronder Strategy & Organisation, People, Interim Management, Digital en Risk.  Het advieskantoor begeleidt een brede klanten-basis van grote, internationale bedrijven, (familiale) KMO’s tot privépersonen.

De BDO aanpak is integer, hands-on en pragmatisch, resultaats-gericht én met een juiste focus op de noden van de klant.  Ondernemingen hebben steeds één direct aanspreekpunt, en BDO's kantoor bevindt zich in de directe nabijheid.

In België heeft BDO 700 Partners en medewerkers verspreid over het hele land. BDO werkt vanuit 11 vestigingen in Antwerpen, Brussel Airport, Brussel Centrum (2),  Gent, Hasselt, La Hulpe, Liège, Mechelen, Namur-Charleroi en Roeselare.

BDO maakt deel uit van een sterk internationaal netwerk dat met een ploeg van meer dan 75.000 Partners en medewerkers actief is in 162 landen.

www.bdo.be

Bert Bouserie

PR Consultant , Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be