BDO helpt Brugse student-ondernemers met gratis spreekuur

Howest en Stad Brugge zoeken extra start-ups rond cybersecurity en blockchain via incubator The Vibe

BDO België heeft een partnership gesloten met The Vibe, het incubatiecentrum voor jonge starters en studenten van de Hogeschool West-Vlaanderen (Howest). Tijdens een wekelijks spreekuur zullen experten van het advieskantoor de ruim 150 student-ondernemers gratis helpen met subsidiedossiers, het beschermen van hun intellectuele eigendom en andere fiscale en juridische vraagstukken. Na Hangar K, de co-creatiehub voor digitale technologie in Kortrijk, is het de tweede West-Vlaamse incubator die BDO gratis ondersteunt.

In september 2018 startte Howest de incubator The Vibe op. Doel is om studenten goesting te laten krijgen om te ondernemen en hen te helpen bij hun eerste stappen tot een start-up. Via het partnership met BDO schakelen Howest en Stad Brugge een versnelling hoger om extra start-ups te creëren rond cybersecurity en blockchain. 

“Als stad willen we het ondernemerschap in de regio blijven stimuleren. Dat doen we met een drietrapsraket. Via incubator The Vibe laten we studenten goesting krijgen om te ondernemen. Met BDO coachen we jonge starters over hoe ze hun zaak best opstarten. En eens ze als start-up actief zijn, begeleidt de Stad Brugge hen samen met o.a. Voka om verder te groeien", zegt Pablo Annys, schepen van sociale zaken, werk en ondernemen van Brugge.

 

Duizenden euro’s winst dankzij juiste keuzes

Ondernemers moeten vanaf het prille begin van hun bedrijf belangrijke keuzes maken. Als ze voor scenario A gaan in plaats van scenario B of C, heeft dat gevolgen. En vaak gaat het zelfs om enkele duizenden euro’s. Dat kan winst zijn of, bij de verkeerde keuzes helaas verlies. Denk aan het tijdig indienen van subsidiedossiers of de keuze om een dure machine te huren met overheidssteun of zelf aan te kopen. De experts van BDO helpen de student-ondernemers van Howest via een wekelijks spreekuur de juiste knopen door te hakken. 

“We houden starters een spiegel voor en bekijken met hen waar hun onderneming binnen tien jaar kan staan. Daarbij reiken we de jonge ondernemers de juiste informatie aan om hen te behoeden nu beslissingen te nemen die hen binnen enkele jaren veel centen kunnen kosten. Eens een bepaalde keuze gemaakt is, is er vaak geen weg terug", klinkt het bij  Stijn Rasschaert, partner Tax & Legal bij BDO.

 

Extra spin-offs en start-ups creëren via West-Vlaamse incubator

Stad Brugge en Howest willen de komende twee jaar extra spin-offs en start-ups creëren. Daarvoor willen ze binnen The Vibe een brug slaan tussen de vele onderzoeksteams rond cybersecurity en blockchain en de ruim 150 student-ondernemers binnen het ecosysteem. Door BDO onder de arm te nemen, kan Howest de studenten helpen sneller de stap te zetten naar het ondernemerschap. 

“We hebben veel interessante onderzoeksprojecten lopen aan Howest. We willen meer van die onderzoeken valoriseren en laten uitgroeien tot beloftevolle spin-offs en start-ups. Op die manier verankeren we de kennis in onze regio en creëren we extra jobs in West-Vlaanderen", aldus nog Marie Vermast, ondernemerscoach bij Howest.

 

Over BDO

BDO is een internationaal opererende adviesorganisatie, met een solide reputatie in financiële dienstverlening (Audit, Corporate Finance, Accounting, Tax & Legal) en ander gespecialiseerd advies, waaronder Strategy & Organisation, People, Interim Management, Digital en Risk.  Het advieskantoor begeleidt een brede klanten-basis van grote, internationale bedrijven, (familiale) KMO’s tot privépersonen.

De BDO aanpak is integer, hands-on en pragmatisch, resultaats-gericht én met een juiste focus op de noden van de klant.  Ondernemingen hebben steeds één direct aanspreekpunt, en BDO's kantoor bevindt zich in de directe nabijheid.

In België heeft BDO 700 Partners en medewerkers verspreid over het hele land. BDO werkt vanuit 11 vestigingen in Antwerpen, Brussel Airport, Brussel Centrum (2),  Gent, Hasselt, La Hulpe, Liège, Mechelen, Namur-Charleroi en Roeselare.

BDO maakt deel uit van een sterk internationaal netwerk dat met een ploeg van meer dan 75.000 Partners en medewerkers actief is in 162 landen. www.bdo.be

 

Over The Vibe

The Vibe op campus Rijselstraat Brugge is een incubator waar de focus gelegd wordt op bedrijven die rond IT, cybersecurity en blockchain werken. De onderzoeksdienst van de opleiding Toegepaste Informatica bevindt zich midden in The Vibe. Dit zorgt voor een vlotte doorstroom van innovatieve kennis naar starters in IT gerichte sectoren. Maar het zijn niet alleen IT-profielen die de dienst uitmaken. Studenten uit diverse opleidingen zijn met hun start-up welkom in The Vibe. Op deze Howest campus bevinden zich diverse opleidingen, zoals bijvoorbeeld Bedrijfsmanagement, Verpleegkunde, Biomedische Laboratoriumtechnologie, ... Howest studenten die werken aan hun eigen bedrijf of project kunnen er gratis een werkplaats krijgen. Het is ook mogelijk om één van de vergaderzalen te reserveren voor bijvoorbeeld een overleg met een klant of leverancier.


Niet voor publicatie

Marie Vermast, Howest: +32 (0)50 68 26 61 / +32 (0)478 445 822, [email protected]

Filip Verstraete, BDO, +32 473 98 61 92, [email protected]  

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be