BDO investeert in start-up Eurides om woon-werkverkeer slim aan te pakken

Mobiliteitsbudget: explosie van vragen bij bedrijven en werknemers

De federale regering heeft afgelopen vrijdag 16 maart het mobiliteitsbudget goedgekeurd. Maar hoe brengen bedrijven dat mobiliteitsbudget in de praktijk? Advieskantoor BDO investeert daarom in de Leuvense start-up Eurides. Deze groeiende onderneming helpt bedrijven en hun personeel om alle soorten nieuwe mobiliteit (fietskilometervergoeding, treinabonnement, deelwagens, etc.) correct te combineren. Naast de financiële ondersteuning zal BDO het jonge bedrijf versterken met expertise op het gebied van procesbeheer, fiscaliteit en loonadministratie.


Mobiliteitsbudget invoeren niet evident

Niet alleen bedrijven liggen wakker van het woon-werkverkeer. Ook meer en meer werknemers zijn op zoek naar hoe ze het mobiliteitsbudget het best in de praktijk omzetten. Hoe bedrijven het mobiliteitsbudget integreren in hun verloningsbeleid zal met andere woorden een bepalende factor worden om al dan niet voor een werkgever te kiezen. Maar de variatie aan mobiliteitsoplossingen maakt het beheer van mobiliteit voor werknemers  er niet eenvoudiger en goedkoper op.

Een recente analyse van Eurides heeft aangetoond dat in een bedrijf van 1.000 werknemers het bijkomende werk voor de administratie bij HR & Finance makkelijk kan oplopen tot 1 voltijds equivalent. Eurides heeft daarom een softwareplatform ontwikkeld waarmee bedrijven de alternatieven voor de bedrijfswagen of de besteding van een gepersonaliseerd mobiliteitsbudget eenvoudig kunnen beheren. Maar nog belangrijker ook op een fiscaal en sociaalrechtelijk correcte manier.  

Werkgevers en werknemers zijn klaar voor een grote mobiliteitsomslag. Nieuwe slimme mobiliteitsdiensten en -formules schieten als paddenstoelen uit de grond. Denk aan de verschillende fiets-en autodeelsystemen of nieuwe abonnementsformules bij de traditionele openbaar vervoerders. Werkgevers willen deze slimme mobiliteitsalternatieven toegankelijk maken voor hun personeel, maar kijken op tegen de administratieve werklast voor het dagelijkse beheer hiervan.” 
Roeland Vanrenterghem, Director Eurides

10 keer meer vragen rond mobiliteitsbudget en fiscaliteit

Met de kapitaalinjectie van BDO, kan Eurides zijn mobiliteitstool verder verfijnen. Het fiscale luik van het mobiliteitsbudget valt niet te onderschatten. Die expertise brengt BDO binnen. Zo bieden beide spelers samen een volledig softwarepakket aan waarmee bedrijven het mobiliteitsbudget kunnen uitrollen.

Dit nieuwe partnership laat ons toe om de vele vragen die we van bedrijven krijgen rond mobiliteit voor werknemers op te vangen. Tegelijk kunnen we onze eigen expertise inzetten om de oplossing mee verder vorm te geven en te professionaliseren.  Op deze manier bieden we onze cliënten een bijkomende oplossing, en kunnen zij zich richten op hun kerntaken.”
Hans Wilmots, CEO BDO België

“Vroeger kregen we van bedrijven een handvol vragen per maand over hun mobiliteitsproblematiek. Vandaag zijn er dat tien keer zoveel. Samen met Eurides kan BDO deze bedrijven voortaan nog beter adviseren over de regelgeving, over de verschillende mobiliteitsoplossingen én over het fiscale luik hieraan. Want het “fiscaal beheer” van diverse mobiliteitsoplossingen is heel wat  complexer dan enkel het beheer van een bedrijfswagen.”
Erwin Boumans, Partner Tax BDO België

Het komende jaar verwachten BDO en Eurides 20.000 gebruikers op het platform.


Over BDO
BDO België is gespecialiseerd in vier domeinen: Audit & Assurance, Accounting & Reporting, Tax & Legal, en Advisory Services, waaronder Corporate Finance, Risk Advisory, Digital & Innovation, Operational Management, Human Capital & Interim Management. BDO staat voor deskundig advies van een hoog niveau. Beschikbaarheid, nabijheid, integriteit, een pragmatische aanpak en ons internationaal netwerk zijn onze troeven. In België heeft BDO meer dan 600 Partners en medewerkers verspreid over het hele land. Wij werken vanuit 10 vestigingen in Antwerpen, Brussel (Airport), Brussel (Centrum),  Gent, Hasselt, La Hulpe, Liège, Mechelen, Namur-Charleroi en Roeselare.
BDO maakt deel uit van een sterk internationaal netwerk dat met een ploeg van meer dan 70.000 Partners en medewerkers actief is in 162 landen.
www.bdo.be

Over Eurides
Eurides is een dynamisch groeiend bedrijf, geleid door zaakvoerders met ervaring in grote organisaties en slimme mobiliteit.  
File-stress, ongelukken, klimaatimpact … mobiliteit moet drastisch anders.  Eurides helpt organisaties op weg om de verandering richting slimme mobiliteit bij hun werknemers aan te moedigen en dagdagelijks te beheren.
www.eurides.eu

Bert Bouserie

Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be