BDO is eerste klimaatneutrale consultancykantoor van België

BDO België dringt CO2-uitstoot met kwart per werknemer terug met dank aan telewerk

BDO België heeft samen met het personeel en onafhankelijk klimaatadvieskantoor CO2Logic een ambitieus klimaatactieplan uitgetekend om volledig klimaatneutraal te worden. Het consultancykantoor zal een deel van de collectieve bonus aan de CO2-doelstellingen van het bedrijf koppelen, zal 100% hernieuwbare energie aankopen en minstens de helft van zijn 11 kantoren in België zal passief zijn tegen 2030. Tot het moment dat BDO zijn interne emissies volledig heeft teruggedrongen, compenseert het de restuitstoot met een klimaatproject in Ghana. BDO België is meteen het eerste klimaatneutrale consultancykantoor van België.

BDO België heeft de voorbije 7 jaar de CO2-uitstoot per werknemer verminderd met een kwart. Dat deed het bedrijf samen met het onafhankelijke klimaatadviesbureau CO2Logic. Vandaag bedraagt de jaarlijkse uitstoot per BDO’er 7 tCO2e. Voor het hele bedrijf gaat het om 4.578 tCO2e, vergelijkbaar met de uitstoot van zo’n 450 Belgen op een jaar tijd. Om ook die directe uitstoot (energieverbruik, koelmiddelen, brandstofverbruik, eigen wagenpark) en indirecte uitstoot (afval, papierverbruik, dranken, woon-werkverkeer en vliegtuigreizen) weg te werken, tekende het advieskantoor een ambitieus actieplan uit. Voor die inspanning  ontving BDO het ‘CO2-neutraal’-certificaat, gevalideerd door inspectie- en certificatie-instelling Vinçotte, uit handen van CO2Logic dat gespecialiseerd is in de berekening, reductie en compensatie van CO2-uitstoot.

Telewerk en hybride voertuigen hielpen CO2-uitstoot met kwart te reduceren

BDO liet in 2011 onder begeleiding van CO2Logic een eerste carbon footprint maken. Sindsdien maakte het consultancykantoor werk van het reduceren van zijn emissies. 

“Op vlak van mobiliteit werd telewerk actief gepromoot, werden er hybride voertuigen opgenomen in de fleet en lanceerde BDO het platform ‘Vaigo’ voor alternatieve transportmodi. Qua infrastructuur werd er overgestapt op led-verlichting en werden er al op één van de sites  fotovoltaïsche zonnepanelen geplaatst. Andere maatregelen zoals het gebruik van herbruikbare bekers en gerecycleerd papier brachten de uitstoot verder naar beneden.”
Jan Janssen, project director bij CO2Logic

Met succes, maar BDO België wil meer doen voor het klimaat. Daarom stelde het samen met de werknemers en onder begeleiding van CO2logic een ambitieus klimaatplan op om de CO2-uitstoot van het bedrijf verder te reduceren.

Collectieve bonus gekoppeld aan ambitieus klimaatplan

BDO zal tegen 2020 onder meer 100% hernieuwbare energie aankopen, vergaderingen op afstand via het internet verder stimuleren, een mobiliteitsbudget implementeren, een strenger beleid voor vluchten opstellen en ecodriving-lessen voor alle werknemers invoeren. Tegen 2025 wil BDO naar 25% telewerk en 25% elektrische fleetvoertuigen, moet een vierde van de werknemers gebruikmaken van het mobiliteitsbudget en wil het een deel van de collectieve bonus koppelen aan de CO2-doelstellingen. Tegen 2030 moet minstens de helft van de kantoren passief zijn en 50% van de voertuigen elektrisch zijn.

“Die betrokkenheid van de werknemers is zeer belangrijk. De werknemers hebben gestemd op de te implementeren maatregelen en staan zo aan de basis van het nieuwe actieplan en ambitieuze doelstellingen voor de toekomst. We willen onze CO2-voetafdruk per werknemer t.o.v. 2018 bijkomend verminderen met 10% tegen 2020 en 50% tegen 2030. Op die manier willen we ons steentje bijdragen aan de klimaatambities zoals geformuleerd in het akkoord van Parijs.”
Fabrice Grognard, Partner van BDO België

Klimaatproject in Ghana compenseert resterende CO2-uitstoot 

Deze maatregelen implementeren vergt tijd waardoor er nog een deel CO2-uitstoot overblijft. BDO wil er vanaf vandaag reeds voor zorgen dat het netto geen impact meer heeft op het klimaat en zal daarom de resterende uitstoot compenseren door een gecertificeerd klimaatproject in Ghana te ondersteunen. Het ‘Efficient Cookstoves’-project gaat de ontbossing van het regenwoud in Ghana tegen met energiezuinige ovens. BDO België betaalt een deel van de productiekosten van die ovens. 

“De ovens worden gemaakt in lokale werkateliers met lokale materialen en verbruiken 40% tot 50% minder hout of houtskool. Bovendien zorgt de lokale productie van deze oventjes voor extra werkgelegenheid en economische ontwikkeling. Het project is Gold Standard gecertificeerd, de hoogste standaard voor klimaatprojecten, wat betekent dat er veel aandacht gaat naar bijkomende socio-economische aspecten, zoals gezondheid, biodiversiteit, werkgelegenheid, etc. Het gaat dus niet alleen over CO2-reductie, maar echt over duurzame ontwikkeling.”
Jan Janssen van CO2Logic


Over BDO
BDO is een internationaal opererende adviesorganisatie, met een solide reputatie in financiële dienstverlening (Audit, Corporate Finance, Accounting, Tax & Legal) en ander gespecialiseerd advies, waaronder Strategy & Organisation, People, Interim Management, Digital en Risk.  Het advieskantoor begeleidt een brede klanten-basis van grote, internationale bedrijven, (familiale) KMO’s tot privépersonen.

De BDO aanpak is integer, hands-on en pragmatisch, resultaats-gericht én met een juiste focus op de noden van de klant.  Ondernemingen hebben steeds één direct aanspreekpunt, en BDO's kantoor bevindt zich in de directe nabijheid.

In België heeft BDO 700 Partners en medewerkers verspreid over het hele land. BDO werkt vanuit 11 vestigingen in Antwerpen, Brussel Airport, Brussel Centrum (2),  Gent, Hasselt, La Hulpe, Liège, Mechelen, Namur-Charleroi en Roeselare.

BDO maakt deel uit van een sterk internationaal netwerk dat met een ploeg van meer dan 75.000 Partners en medewerkers actief is in 162 landen.

www.bdo.be

Over CO2Logic
CO2logic (www.co2logic.com) is een onafhankelijk klimaatadviesbureau dat gespecialiseerd is in het berekenen, terugdringen en compenseren van CO2-uitstoot. CO2logic ontwikkelt en ondersteunt ook klimaatprojecten in ontwikkelingslanden (Burkina Faso, Benin, Oeganda, Rwanda, Kenia, Congo ...), samen met lokale ngo’s. Deze projecten compenseren de restuitstoot aan CO2 van zijn klanten en partners. Bezoek voor meer info www.wanrou.org en www.ugastove.org.

Bert Bouserie

PR Consultant , Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be