BDO monitort als eerste consultancybedrijf stressniveau van medewerkers

App registreert energieverbruik zodat medewerkers op tijd kunnen bijsturen

Advieskantoor BDO start met een pilootproject om het persoonlijke welzijn van zijn medewerkers preventief aan te pakken. Een 50-tal medewerkers zal de komende zes maanden dag en nacht een FitBit om de pols dragen. Een app van BioRICS, een spin-off van de KU Leuven, brengt op basis van die data met algoritmes hun mentale energieverbruik in kaart. Het testproject kadert in het HR-beleid van BDO dat medewerkers individueel ondersteunt om zich, zowel op het werk als privé, goed in hun vel te voelen.

De helft van de Belgen zegt stress te hebben en 4 op de 10 geven aan dat stress niet bespreekbaar is met hun leidinggevende. Komt daarbij dat op mentale en praktische problemen in de privésfeer nog altijd een taboe rust op de werkvloer. Dat blijkt uit diverse studies. Met deze oplossing wil advieskantoor BDO zijn medewerkers helpen fysiek en mentaal gezond te blijven.

“Werk en privé zijn vandaag niet meer los te koppelen. Stress op het werk, slaapgebrek door kleine kinderen thuis of slechte eetgewoontes. Ze hebben allemaal impact op hoe we ons in ons vel voelen. Om het werkgeluk van onze medewerkers te vergroten, stappen we in dit pilootproject waarbij technologie onze mensen helpt een beeld te krijgen van hun energieniveaus. Zo kunnen we elk individu met persoonlijke adviezen bijstaan. Dat is de kern van ons HR-beleid.”
Wim Galbusera, HR-directeur bij BDO België.

App monitort mentaal welzijn

Mindstretch van de Leuvense spin-off BioRICS laat toe het stressniveau van medewerkers te meten. Een FitBit registreert dag en nacht de hartslag, de lichaamstemperatuur en de lichamelijke activiteit van de gebruikers. Vervolgens becijfert het algoritme van de app waaraan de lichaamsenergie wordt besteed. Niet alleen fysieke inspanningen worden gemeten, ook de mentale inspanningen.

“Als werkgever is het een hele uitdaging om het mentale welzijn en de veerkracht van je medewerkers op een objectieve manier in kaart te brengen en een strategie te bepalen die voor iedereen in het bedrijf relevant is. Veel HR-managers zullen moeten toegeven dat hun welzijnsprogramma’s niet iedereen bereiken of hun doel voorbij schieten. Deze nieuwe tool van BioRICS helpt ons om af te stappen van een one-size-fits-all beleid en te focussen op een welzijnsaanpak op maat van iedere individuele medewerker, door op een wetenschappelijke manier onze mensen inzicht te geven in hun persoonlijke stressniveau en mentaal welzijn.”
Wim Galbusera, HR-directeur bij BDO België.

Rood knipperlicht bij te veel stress

Toen BDO intern het pilootproject aankondigde, was het enthousiasme onder de medewerkers erg groot. In totaal nemen er 50 mensen deel. Zij zullen gedurende de volgende zes maanden een FitBit dragen die volledig automatisch en in real time monitort. Het doel is de energiebalans in evenwicht te houden. Gebruikers kunnen in de app de mentale component in de energiebalans op elk moment raadplegen en zien in welke mate ze energie verbruiken of opladen. Per dag, week en maand krijgen de personeelsleden een overzicht en kunnen ze op basis daarvan actie ondernemen als er afwijkingen zijn.

“Als je ziet dat je te veel oranje of rode dagen hebt, gaat er een knipperlicht branden. Dat betekent dat je meer energie verbruikt dan je oplaadt. Het risico bestaat dat je in de gevarenzone belandt en afglijdt naar een burn-out of een depressie. Stress en mentale druk zijn op zich geen probleem, want je hebt dat soms nodig om te presteren. Het is wél een probleem als je niet genoeg recupereert. En via deze tool kan je dat perfect zien. We reiken onze medewerkers de handvaten aan om hun mentale veerkracht nauwlettend te bewaken.” Wim Galbusera, HR-directeur bij BDO België.

Het einddoel van de stress-app is dat gebruikers bij een oranje knipperlicht hun professioneel en privéleven tijdig bijsturen en niet wachten tot het te laat is. Het management van BDO krijgt geen zicht op de individuele data van de proefpersonen. Het zijn uiteindelijk de medewerkers zelf die aan de slag moeten gaan met de output die ze via Mindstretch krijgen. Op geaggregeerd niveau kunnen de data wel nuttig zijn. Als BDO merkt dat in een bepaalde vestiging of in een bepaald team de energiebalans vaak op rood staat, betekent dat er wellicht iets aan de hand is en dat het bedrijf moet ingrijpen.

Mindstretch app
Mindstretch app

Over BDO 

BDO is een internationaal opererende adviesorganisatie, met een solide reputatie in financiële dienstverlening (Audit, Corporate Finance, Accounting, Tax & Legal) en ander gespecialiseerd advies, waaronder Strategy & Organisation, People, Flexible Resources, Digital en Risk. ​ Het advieskantoor begeleidt een brede klantenbasis van grote internationale bedrijven, (familiale) KMO’s tot privépersonen. De BDO aanpak is integer, hands-on en pragmatisch, resultaats-gericht én met een juiste focus op de noden van de klant. ​ Ondernemingen hebben steeds één direct aanspreekpunt, en BDO's kantoor bevindt zich in de directe nabijheid. In België heeft BDO 850 Partners en medewerkers verspreid over het hele land. BDO werkt vanuit 11 vestigingen in Antwerpen, Antwerpen-Noord, Zaventem, Brussel, ​ Gent, Hasselt, Ter Hulpen, Luik, Moeskroen, Namen-Charleroi en Roeselare. BDO maakt deel uit van een sterk internationaal netwerk dat met een ploeg van meer dan 91.000 Partners en medewerkers actief is in 167 landen. Voor meer info: www.bdo.be

Over BioRICS

BioRICS werd in 2006 door professor Daniel Berckmans opgericht als een spin-off van de KU Leuven. Het legt zich toe op algoritmes om de fysieke en mentale gezondheid van mensen in kaart te brengen. Die technologie werd vastgelegd in vier patenten. Mindstretch, de basissoftware, meet aan de hand van de hartslag (Fitbit) de stressniveaus en voorspelt depressies en burn-outs. BioRICS werkte in de beginjaren samen met onder meer voetbalclub AC Milan, Adidas en het raceteam GetSpeed Porsche om het stressniveau en de fysieke fitheid van voetballers en racepiloten in real time te meten. Het adviseerde ook de Britse hockeyploeg en de Belgische zwemfederatie. Sinds eind 2021 zit Françoise Chombar, ex-CEO van Melexis, mee in het kapitaal van BioRICS. Voor meer info www.biorics.com

Elke Verstraeten

Employee Experience & Change Expert, BDO

 

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be