Bedrijven moeten parkeerslagbomen weghalen of openzetten om fiscaal voordeel voor slimme laadpalen te krijgen

Bedrijven moeten hun parkings openstellen voor buurtbewoners en andere chauffeurs als ze het fiscaal voordeel van 200% aftrekbaarheid voor nieuwe slimme laadpalen willen. “Het wagenpark moet vergroenen en dan zijn extra laadpalen nodig, maar de recente wetgeving zet heel wat bedrijven voor een moeilijke keuze: ofwel blijft je parking voorbehouden voor het personeel en is er geen extra fiscale aftrek, ofwel maakt men het laadstation publiek toegankelijk en krijg je wel het fiscale voordeel”, zegt Yves Verdingh, Head of Tax bij BNP Paribas Fortis, naar aanleiding van de Week van de Accountant door Wolters Kluwer.

Het pad naar de vergroening en verdere elektrificatie van het bedrijfswagenpark inclusief fiscale stimuli rond de laadpaalinfrastructuur die de regering enkele maanden geleden aankondigde, stelt heel wat bedrijven voor een opmerkelijke keuze. Yves Verdingh, gastspreker tijdens de Week van de Accountant door Wolters Kluwer en Head of Tax bij BNP Paribas Fortis, ziet hoe accountants samen met bedrijven verschillende scenario’s moeten overwegen.

“Een bedrijf met een mooie, ruime ondergrondse parking met slagboom of toegangspoort zoals er vele zijn over het hele land en een groot bedrijfswagenpark dat moet elektrificeren tegen 2026 staat vandaag al voor een bijzondere keuze. Indien bedrijven die extra laadpaalinfrastructuur willen installeren in hun parking - hetgeen niet formeel verplicht is maar veelal wel het geval zal zijn -om hun werknemers en bezoekers bedrijfswagens te laten laden tijdens het werken of meetings, stellen vast dat hun parking een openbaar karakter moet krijgen als ze gebruik willen maken van het fiscale voordeel van 200% aftrekbaarheid tot 31 december 2022 of 150% aftrekbaarheid tussen 1 januari 2023 en 31 augustus 2024. Bovendien mag je niet vergeten dat in centrumsteden heel wat bedrijven naast kantoren ook hun parkings huren en dus afhankelijk zijn van de bereidheid van die eigenaars om mee te gaan in hun laadpaalnoden.”

In de huidige wetgeving is wel voorzien dat de onderneming tijdens de “normale werkuren” wel de toegang mag verhinderen voor derden, maar op andere uren moet het laadstation wel toegankelijk zijn.

“Als buurtbewoners na de kantooruren ’s avonds hun wagen komen laden, gaan die wagens de volgende ochtend dan al weg zijn en is er bijgevolg dan wel nog voldoende plaats zijn bij de slimme laadpalen voor de werknemers? En wat als de slagboom al opnieuw naar beneden is en een buurtbewoner zijn wagen uit de parking wil halen? Dat zijn praktische vraagstukken met een fiscale impact voor alle bedrijven momenteel. Bovendien zijn er ook bedrijven waar de klok rond gewerkt wordt, dus die staan zeker voor een bijzondere opdracht als ze het fiscale voordeel willen”, zegt Verdingh.

Aftrekken combineren kan en mag
De fiscale expert voorspelt ook dat heel wat bedrijfsleiders met een managementvennootschap en vrije beroepers een andere fiscale keuze zullen maken voor hun slimme laadpaal dan hun wagen. “Elektrische wagens zullen geleaset of aangekocht worden via de vennootschap, waardoor alle kosten zoals verzekering, onderhoud, banden, inschrijving via die vennootschapingeboekt worden. Voor hun laadpaal daarentegenzie ik deze groep ze eerderals particulier aanschaffen aangezien ze op die manier ook 45% aftrekbaarheid genieten in hun personenbelasting en ze ontsnappen aan het openbaar karakter van hunlaadstation. Mochten ze hun laadpaal via de vennootschap installeren op het adres van hun managementvennootschap wat vaak samenvalt met hun privéwoning, betekent dat gelijk wie via die laadpaal mag laden”, zegt Verdingh. ​

Maar niemand wil natuurlijk onbekenden op zijn oprit, ook al is het zijn of haar buurman. Bovendien heeft de overheid al aangekondigd dat ze weldegelijk de locatie en de beschikbaarheid gaat controleren van slimme laadpalen waarvoor een aftrekbaarheid van 200% of daarna 150% wordt aangevraagd. ​

“Wat je als particulier, die tot 31 december 2022 recht heeft op 45% aftrek met een plafond van 1.500 euro, daarna tot 31 december 2023 op 30% en daarna tot 31 augustus 2024 op 15% aftrek, wel in de gaten moet houden is je elektriciteitscontract. Een voorwaarde is om je wagen te laden met groene stroom. Dat mag van je zonnepanelen komen, maar een elektriciteitscontract met 100% groene stroom volstaat ook”, klinkt het.

 


Ellyne Temmerman

Marketing Communications Manager - Wolters Kluwer Belgium

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be