Belg durft weer naar het (verre) buitenland op vakantie

Vakantiebarometer Touring: 4 op de 5 Belgen laten coronastress thuis tijdens vakantie

  • Bijna 8 op de 10 Belgen (78%) trekt naar het buitenland op vakantie
  • Helft Belgen neemt na twee jaar opnieuw het vliegtuig
  • 4 op de 5 Belgen maken zich niet langer zorgen om COVID tijdens vakantie
  • Amper 1 op de 10 Belgen heeft zijn geplande reis nog niet geboekt
  • Hoge brandstofprijzen beïnvloeden vakantieplannen van 2 op de 5 Belgen

Belgen laten dit jaar hun vakantieplannen niet langer dwarsbomen door het coronavirus. Dat blijkt uit de jaarlijkse vakantiebarometer van Touring die bij meer dan 2.400 Belgen begin april polste naar hun reisplannen. Slechts 18% maakt zich nog zorgen over het virus dat twee jaar lang onze vakantiedromen domineerde. Dat is een halvering in vergelijking met 2021 en weerspiegelt zich in de reistrends voor 2022: we trekken opnieuw massaal naar het buitenland. Het vliegtuig en de trein zijn dit jaar bijna even populair als voor de pandemie. Alleen de hoge brandstofprijzen ​ doen 2 op de 5 Belgen nog wat aarzelen over hun reisbestemming en vervoersmiddel.

Het coronavirus lijkt ons niet langer tegen te houden om op vakantie te vertrekken. 9 op de 10 Belgen nemen dit jaar vakantie. En dat in het binnen- en buitenland. Ook onze vroegere vakantiegewoontes zijn terug van twee jaar weggeweest.

Amper 1 op de 10 Belgen heeft geplande vakantie nog niet geboekt

Strand- en zwembadvakanties blijven de meest favoriete vakanties van de Belg. Dat beïnvloedt ons boekingsgedrag. We boeken ons hotel, vakantiehuis, B&B of camping in 2022 sneller dan andere jaren. Amper 11% van de Belgen heeft zijn geplande reis nog niet geboekt. ​ Ter vergelijking: voor de coronacrisis wachtte bijna een kwart van de Belgen (23%) ​ nog langer om te boeken. Daarnaast trekken we ook weer meer rond: zo gaat 28% van de vakantiegangers de streek verkennen en onderneemt 27% een citytrip.

Helft van de Belgen vliegt weer en vér

Het coronavirus deed de luchtvaartsector de afgelopen twee jaar geen deugd. Op zijn hoogtepunt durfde slechts 29% van de Belgen, de helft van voor corona, met het vliegtuig op vakantie. De angst om besmet te raken in de lucht lijkt voorbij. De helft van de Belgische vakantiegangers neemt vandaag opnieuw met een gerust hart het vliegtuig. 40% van hen laat bovendien weten dat er geen andere vervoersoptie mogelijk is voor de reis die ze ondernemen. Verre bestemmingen zoals de Verenigde Staten, Turkije en Tunesië winnen dit jaar dan ook opnieuw aan populariteit.

Ook op de trein is de angst om besmet te geraken verminderd. We nemen opnieuw even vaak de trein om op vakantie te gaan als voor de crisis. Toch blijft de auto het meest populaire vervoersmiddel om te reizen voor bijna 7 op 10 Belgen. Voor 2% onder hen is dat zelfs volledig elektrisch. De snelheid, de rit op zich en de flexibiliteit geven de doorslag.

Economische crisis strooit roet in het vakantie-eten

Hoewel de gezondheidscrisis ons minder zorgen baart om te reizen, houdt de economische crisis ons wél in haar greep. In vergelijking met een jaar geleden houden we meer rekening met de prijs bij de keuze van onze bestemming. De betaalbaarheid ​ is, na zon en warmte, het belangrijkste criterium om onze reisbestemming te kiezen. 40% van de vakantiegangers geeft bovendien aan dat de dure brandstofprijzen hun vakantieplannen heeft beïnvloed. Daarnaast gaan 1 op 10 Belgen niet op vakantie. Bijna de helft van hen doet dat voornamelijk uit budgettaire redenen.

 

Over het onderzoek:

De bevraging van 2022 werd uitgevoerd tussen 25 maart en 10 april 2022 aan de hand van een online vragenlijst bij een representatieve steekproef van 2.437 mensen (wat herwogen werd naar N=1.000). Daarbij werd een foutenmarge van +/- 1,98% in acht genomen. De steekproef werd gewogen naar geslacht, leeftijd, taal, opleidingsniveau en provincie. ​ De vakantiebarometer is een jaarlijks initiatief van Touring dat wordt uitgevoerd door het onderzoeksbureau Indiville. De jaarlijkse herhaling van het onderzoek maakt het mogelijk om resultaten te vergelijken met voorbijgaande jaren.

 

Danny Smagghe

Communications Manager, Touring

Lorenzo Stefani

Communications Manager, Touring

Sander Vanlouwe

PR Consultant, Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be