Belg tevreden over gezondheidszorg, toch 4 op de 10 bezorgd over de betaalbaarheid
RIZIV bespaart jaarlijks 1,7 miljard met generische geneesmiddelen
17 juni 2020
Ruim 9 op de 10 Belgen is tevreden over het Belgische gezondheidssysteem, maar tegelijk maakt 43% zich zorgen over de betaalbaarheid ervan. Volgens 35% van de Belgen zou de overheid het gebruik van generische geneesmiddelen moeten promoten om datzelfde gezondheidssysteem betaalbaar te houden. Dat blijkt uit een grote studie die werd uitgevoerd in 12 Europese landen, waaronder België, in opdracht van STADA, het Duitse moederbedrijf boven EG, de Belgische marktleider in generische geneesmiddelen.
Door de coronacrisis staat het gezondheidssysteem in België weer volop ter discussie. Werkt het wel efficiënt? Zijn er echt 9 ministers nodig die zich allen bezighouden met de zorg? Wat moet er veranderen? Wat kan er beter? Het is momenteel één van de belangrijkste discussiepunten op de tafel van de federale regeringsonderhandelaars.
Belg tevreden, maar ongerust over de toekomst
Voor de studie van EG werden in februari - net voor de grote uitbraak van de corona-epidemie - 2.010 Belgen ondervraagd. De onderzoekers peilden naar hun visie op de toekomst van onze gezondheidszorg en geneeskunde.
Uit de studie blijkt dat 91% van de Belgen aangeeft “tevreden” tot “zeer tevreden” te zijn over het gezondheidssysteem van ons land. Enkel Zwitserland scoort met 92% iets hoger en staat dus bovenaan de rangschikking van twaalf landen. België zit ver boven het Europese gemiddelde van 74%. Slechts 1% van de Belgen is “zeer ontevreden”, terwijl 9% “ontevreden” is.
De Belg mag dan over het algemeen tevreden zijn over het gezondheidssysteem, over de betaalbaarheid op de lange termijn maakt hij zich wel degelijk zorgen. 43% geeft aan zich daarover zorgen te maken. Bij de 50-plussers stijgt dat cijfer zelfs naar 47%. Ruim een derde van de respondenten (37%) verwacht dat de gezondheidszorg in ons land duurder zal worden omdat de bevolking ouder wordt en de overheid de uitgaven voor gezondheidszorg niet kan verhogen. Slechts 15% is ervan overtuigd dat de gezondheidszorg betaalbaar zal zijn eens ze ouder dan 70 jaar zijn.
In de studie wordt ook gepeild naar hoe de Belgen denken de betaalbaarheid van onze gezondheidszorg onder controle te houden. 35% is van mening dat de overheid het gebruik van generische geneesmiddelen moet promoten om het systeem overeind te houden. Bij de 50-plussers stijgt dat naar 41%.
"Het feit dat de Belg tevreden tot zeer tevreden is over zijn gezondheidszorg stemt me blij. We staan daarmee in Europa op een tweede plaats, net na Zwitserland. Dat is iets om trots op te zijn. Wat me toch wel zorgen baart, is de onrust bij de mensen over de betaalbaarheid van het systeem. 4 op de 10 is niet weinig. Maar daar kunnen wij als producent van generische geneesmiddelen ons steentje toe bijdragen om dat systeem in stand te houden."
Jef Hus, managing director EG België.
Maatschappelijke rol
Producenten van generische geneesmiddelen spelen namelijk een maatschappelijke rol, zegt Jef Hus, Managing Director van EG België. Ze zorgen voor de trigger van de prijsdalingen van merkgeneesmiddelen eens die van patent zijn. Zowel voor de overheid als voor de patiënt is dat een goede zaak.
“Generische geneesmiddelen zijn op het moment dat ze op de markt komen minstens 54% tot 65% goedkoper dan de initiële prijs van het merkgeneesmiddel, omdat er geen onderzoekskosten aan verbonden zijn. Toch hebben ze hetzelfde medische effect. Generische geneesmiddelen zijn erg cruciaal voor onze maatschappij. Door de prijsdaling die gepaard gaat met de introductie van een generisch geneesmiddel op de markt, kan het RIZIV jaarlijks meer dan 1,7 miljard euro besparen.”
Jef Hus, managing director EG België
Weinig animo voor raadpleging via webcam
De studie heeft ook gepolst naar de appetijt van de Belg om gebruik te maken van de webcam als hij ziek is. De resultaten geven aan dat de Belgen het minst positief zijn van alle nationaliteiten als het gaat over het raadplegen van een arts via een webcam of het internet voor een kleine ziekte.
Slechts 58% kan zich voorstellen deze optie te gebruiken, tegenover een Europees gemiddelde van 70%. Meer dan een kwart van de Belgen (28%) zegt dat dergelijke raadplegingen "vreemd" zouden voelen, meer dan in enig ander land, terwijl voor 15% van de Belgen de persoonlijke interactie met hun arts bijzonder belangrijk en waardevol is. Voor de Belgen blijft hun arts een vertrouwenspersoon.
Informatie over bijwerkingen
Tot slot werden de respondenten ondervraagd over de manier waarop ze informatie zoeken over een geneesmiddel, zoals mogelijke bijwerkingen.
De Belgen gaan daarvoor zeker niet te rade op de website van de producent. Amper 12% doet dat en daarmee scoort België onder het gemiddelde van 14%. 55% haalt zijn info op de verpakking of in de bijsluiter. Ruim de helft (55%) vraagt info aan zijn huisarts. Dit bewijst dat de arts voor Belgen nog altijd een belangrijk vertrouwenspersoon blijft.
Contact
Coralie Wattiaux, 0484 83 91 09
Jef Hus is beschikbaar voor interviews.
Over EG nv/sa
EG is een farmaceutisch bedrijf van Belgische oorsprong en de Belgische marktleider op vlak van betaalbare geneesmiddelen. Het is het eerste farmaceutische bedrijf dat in België generische geneesmiddelen op de markt bracht. Ondertussen is het het uitgegroeid tot het grootste farmaceutische bedrijf in ons land (nr. 1 in verkochte units en zakencijfer), en produceert het nog steeds meer dan de helft van haar geneesmiddelen in België. Bij EG België werken 190 medewerkers; elk jaar gaan er ongeveer 29 miljoen doosjes van EG over de toonbank bij de apotheker.
EG maakt deel uit van de Duitse farmaceutische groep STADA Arzneimittel AG en bestaat uit 3 divisies:
-
EG Generics: generische geneesmiddelen. De EG portfolio bevat meer dan 700 geneesmiddelen voor de behandeling van gezondheidsproblemen in zowat elk therapeutisch domein.
-
Consumer Care: innovatieve merken van voedingssupplementen, medische hulpmiddelen en geneesmiddelen die zonder voorschrift verkrijgbaar zijn in de apotheek (OTC).
-
Specialty Care: gespecialiseerde, geneesmiddelen hoofdzakelijk bestemd voor gebruik in ziekenhuizen.
Over het STADA Group Health Report
Het STADA Health Report is een studie uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Kantar Health in opdracht van STADA Arzneimittel AG. De onderzoekers hebben in februari 2020 meer dan 24.000 mensen ondervraagd in twaalf Europese landen - België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Rusland, Servië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Finland en Zwitserland - naar hun visie over toekomstige gezondheidsthema’s. In België werden 2.010 mensen gedurende 20 minuten online geïnterviewd.
Over STADA Arzneimittel AG
STADA Arzneimittel AG is een farmaceutisch bedrijf met hoofdkantoor in Bad Vilbel, Duitsland. Het bedrijf richt zich op een tweepijlerstrategie die bestaat uit generieke geneesmiddelen, waaronder specialty care producten en voorschriftvrije consumentengezondheidsproducten. STADA Arzneimittel AG verkoopt haar producten wereldwijd in ongeveer 120 landen. In het boekjaar 2019 behaalde STADA een gecorrigeerde groepsomzet van 2.608,6 miljoen euro en een gecorrigeerde winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) van 625,5 miljoen euro. Op 31 december 2019 stelde STADA wereldwijd 11.100 mensen tewerk.