Belgen betalen jaarlijks honderden euro’s te veel voor hun auto

Nieuwe website berekent hoeveel bestuurders jaarlijks kunnen besparen op autokosten

Belgische bestuurders betalen elk jaar gemiddeld 250 euro te veel voor hun autoverzekering en brandstof. Dat blijkt uit een gedetailleerde berekening op myCarPlatform.com, een nieuwe website die via een online simulatie de autokosten voor de consument wil drukken. Bestuurders kunnen hun jaarlijks autobudget laten doorlichten via een test op de website, en berekenen hoeveel ze kunnen besparen.

                                                                             ***

De kosten voor een auto lopen een pak hoger op dan de aankoopprijs en de verzekeringen alleen. Een wagen van 20.000 euro die 15.000 kilometer per jaar rijdt, kost ongeveer 500 euro per maand. Een flinke hap uit het budget, want het gemiddeld inkomen bedraagt in België zo’n 2.100 euro netto. Het is na de woning de grootste kost voor een gezin.

Test op website

Naast de aankoopprijs of financiering, maken verzekeringen en brandstof het grootste deel uit van die kosten. Wie geen bedrijfswagen heeft, moet daarvoor telkens zelf de beste formule zoeken. Een berekening van de start-up myCarPlatform.com toont aan dat dit niet evident is, want de meeste bestuurders blijken te veel te betalen voor hun auto. Iemand die 15.000 kilometer per jaar rijdt en 1.000 euro neerlegt voor zijn verzekering, betaalt gemiddeld 242 euro per jaar te veel aan brandstof en verzekering.

De website lanceert als eerste een online tool waarmee particulieren en kleine kmo’s meer inzicht kunnen krijgen in hun autokosten. Via een simulatie op de website kunnen ze berekenen of ze kunnen besparen door te veranderen van verzekering of brandstofleverancier, net zoals de online tools om te testen welke energieleverancier het best bij je past. Om de test te kunnen doen,  moeten de bestuurders een aantal vragen beantwoorden, bijvoorbeeld ‘hoeveel jaren rijdt u al zonder schade’ en ‘wat is de jaarlijkse kostprijs van uw huidige verzekering.’

“De meeste mensen beseffen niet dat ze te veel betalen voor hun auto, omdat ze geen tijd hebben om het uit te zoeken. Van autoverzekering veranderen bijvoorbeeld kan maar één keer per jaar. Vaak zijn mensen er niet mee bezig en wordt hun contract automatisch verlengd omdat ze de opzegperiode gemist hebben. Ook is het tijdrovend om alleen op zoek te gaan naar betere tarieven voor de verschillende autokosten.”

Vincent Boxus, medeoprichter van myCarPlatform.com.

Op de website kunnen bestuurders al na een paar klikken zien of ze kunnen besparen. myCarPlatform.com zoekt betere tarieven en houdt in de gaten wanneer de individuele verzekering vervalt of wanneer winterbanden aan vervanging toe zijn. De start-up kan goedkopere prijzen aanbieden omdat ze rechtstreeks met fabrikanten en leveranciers samenwerken en zoveel mogelijk bestuurders verenigen.

Voor banden kunnen bestuurders tot 50 procent besparen op de adviesprijs van de bandenfabrikanten, voor verzekeringen kunnen ze tot 15 procent besparen en voor brandstof tot 10 procent.

Groepsaankoop voor winterbanden

Aangezien de autokosten al hoog oplopen, aarzelen veel mensen om extra investeringen te doen, bijvoorbeeld om winterbanden te kopen. Gemiddeld kosten 4 winterbanden 500 euro en kost een extra set velgen voor de banden minstens 200 euro, wat veel geld is als je het in één keer moet uitgeven. Maar als je de banden eenmaal hebt gekocht, zit je bij een jaarlijks gemiddelde van 15.000 km goed voor vijf jaar. Bovendien is het veiliger, en gaan uiteraard je zomerbanden langer mee.

Op myCarPlatform.com kunnen bestuurders ook testen of hun winterbanden aan vervanging toe zijn. Wie nieuwe winterbanden wil aanschaffen, kan nog tot 31 oktober deelnemen aan een groepsaankoop. Door de banden in grote volumes aan te kopen, kan myCarPlatform.com betere aankoopvoorwaarden krijgen bij de grootste Europese leveranciers.

Meer info: myCarPlatform.com

 

Over myCarPlatform.com

myCarPlatform.com is een Belgische start-up die tot doel heeft om particulieren en kmo’s een beter inzicht te geven in hun autokosten en hen te helpen deze te optimaliseren. De oprichters van myCarPlatform.com hebben een ruime ervaring in de automobielsector en het beheer van wagenparken. Door hun goede kennis van de sector weten ze het juiste aanbod te selecteren uit de wirwar van aanbiedingen die op de markt te vinden zijn. Ze werken hiervoor samen met een groep betrouwbare leveranciers. Door aankopen te groeperen, kunnen ze bij die leveranciers bovendien gunstige voorwaarden onderhandelen. De gerealiseerde inkoopvoordelen vloeien via directe kortingen en jaarbonussen terug naar de deelnemers van myCarPlatform.com.

 

Vincent Boxus

Medeoprichter, myCarPlatform.com

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be