België minder aantrekkelijk voor buitenlandse bedrijven door zware taksen op energie

International Business Compass van BDO: België tuimelt uit top-15 van meest aantrekkelijke landen om zich als bedrijf te vestigen

België verliest vier plaatsen in de wereldwijde ranking van meest aantrekkelijke landen om zich als bedrijf te vestigen. Dat blijkt uit het ‘International Business Compass’ (IBC), een jaarlijkse studie van consultancykantoor BDO bij 174 landen wereldwijd. Dat verlies aan aantrekkelijkheid is toe te schrijven aan hoe ons land omgaat met energie, de focus van de studie dit jaar. België koopt veel energie in en we betalen na Denemarken en Duitsland de hoogste taksen op energie van Europa. Dat maakt dat België in het eindklassement van het IBC nog net in de top 20 staat.

BDO bestudeerde voor het zevende jaar op rij de economische, politieke en socioculturele omgeving van een land. Die drie factoren bepalen de aantrekkelijkheid van een land voor buitenlandse bedrijven. Maar ook de beschikbare energie van een land en hoe overheden daarmee omgaan, zal de volgende jaren een steeds belangrijkere rol spelen wanneer bedrijven kiezen om zich ergens te vestigen.

België prijkt op de zeventiende plaats wereldwijd als we die drie parameters samen beschouwen. Daarmee verliezen we vier plaatsen in BDO’s bedrijvenkompas ten opzichte van vorig jaar. Zweden, IJsland en Oostenrijk steken ons land voorbij.

De top van het wereldwijde klassement wijzigt niet. Singapore en Hong Kong scoren het beste van alle landen wereldwijd. Zwitserland en Nederland zetten de toon in Europa. Ze staan respectievelijk op plaatsen drie en vier. Ierland, Denemarken, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië vervolledigen de top 10.  

Derde hoogste taksen op energie van Europa  

Houden we alleen rekening met de eerste parameter, het economische klimaat, dan is België het op twaalf na meest aantrekkelijke land wereldwijd om zich vandaag als bedrijf te vestigen. Op politiek (achttiende plaats) en sociocultureel vlak (eenentwintigste plaats) scoort België minder.

“Puur economisch gezien doet België het zeker niet slecht. Maar als we kijken naar de manier waarop we als land omgaan met energie blijkt dat we nog stappen moeten zetten. Zo maken we de energiemarkten vandaag onvoldoende vrij, heffen we zware taksen op energie en ligt onze energieconsumptie per hoofd hoog. Als we de energiekosten en onze CO2-uitstoot kunnen drukken, maken we België aantrekkelijker voor buitenlandse bedrijven om zich te vestigen.” 
Hans Wilmots, CEO van BDO in België

 

De studie
Het BDO International Business Compass 2018 is een studie die werd uitgevoerd in nauwe samenwerking met het Hamburg World Trade Instituut (HWWI).  174 landen werden geanalyseerd. De editie 2018 focust zich op energie en hoe landen hiermee omgaan. De algemene index geeft een snel overzicht van de marktopportuniteiten in bijna elk land wereldwijd. Naast de studie, kan u via de website ook op eenvoudige manier bepaalde landen met elkaar vergelijken.

Over BDO
Wij zijn een internationaal opererende adviesorganisatie, met een solide reputatie in financiële dienstverlening (Audit, Corporate Finance, Accounting, Tax & Legal) en ander gespecialiseerd advies, waaronder Strategy & Organisation, People, Interim Management, Digital en Risk.  We begeleiden een brede klanten-basis van grote, internationale bedrijven, (familiale) KMO’s tot privépersonen.

De BDO aanpak is integer, hands-on en pragmatisch, resultaats-gericht én met een juiste focus op de noden van de klant.  U heeft steeds één direct aanspreekpunt, en uw kantoor bevindt zich in de directe nabijheid.

In België hebben wij 700 Partners en medewerkers verspreid over het hele land. Wij werken vanuit 11 vestigingen in Antwerpen, Brussel Airport, Brussel Centrum (2),  Gent, Hasselt, La Hulpe, Liège, Mechelen, Namur-Charleroi en Roeselare.

BDO maakt deel uit van een sterk internationaal netwerk dat met een ploeg van meer dan 75.000 Partners en medewerkers actief is in 162 landen.

www.bdo.be

BDO International Business Compass 2018

PDF - 9.6 Mb

BDO International Business Compass 2018: Executive summary

PDF - 2.1 Mb

Bert Bouserie

PR Consultant , Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be