Belgiës grootste leverancier geneesmiddelen werkt aan oplossing voor tekort

EG levert in samenwerking met Sanico vanaf begin 2020 maandelijks een half miljoen extra verpakkingen aan Belgische apotheken.

EG, grootste leverancier van generische geneesmiddelen en consumer care producten, zal vanaf begin 2020 maandelijks een half miljoen extra medicijnen kunnen leveren aan de Belgische apotheken. Daarvoor investeert haar belangrijkste Belgische producent, het Kempense Sanico, ruim 7 miljoen euro in extra productiecapaciteit. Marktleider EG verkoopt in België de meeste geneesmiddelen, én heeft het meest uitgebreide gamma. Daardoor zal deze extra investering het grootste stuk van het structurele geneesmiddelentekort in ons land wegwerken. Dat tekort werd de voorbije maanden veroorzaakt door onder meer een tekort op de internationale markt aan bepaalde grondstoffen, en door de invoering van de Falsified Medicine Directive (FMD).

Volgens het federaal agentschap voor geneesmiddelen, het FAGG, is er voor verschillende geneesmiddelen een tijdelijke onbeschikbaarheid. Het tekort aan medicijnen is een complex probleem met vele oorzaken. 

Grondstoffen

Voor een aantal geneesmiddelen is er een structureel tekort aan grondstoffen, waardoor farmabedrijven elders in de wereld op zoek moeten gaan naar de actieve bestanddelen voor hun geneesmiddelen. Omdat niet overal dezelfde kwaliteit kan gegarandeerd worden, ontstaat er zo vaak een tijdelijk tekort aan grondstoffen wat zich ook doet voelen op de Belgische markt.

“Bij een tekort van bepaalde geneesmiddelen op de Belgische markt is het logisch dat de artsen en de apothekers een oplossing zoeken voor hun patiënten. EG, marktleider op het vlak van de productie van generische geneesmiddelen, wordt daardoor soms overbevraagd, wat druk legt op onze eigen productie en voorraden”

Jef Hus, Managing Director EG.

FMD ( Falsified Medicine Directive)

Bovendien is er sinds februari een nieuwe Europese regelgeving van kracht, de Falsified Medicine Directive (FMD), die vervalsing van geneesmiddelen moet tegengaan. Het betekent dat van elk pakje moet kunnen worden gecontroleerd waar het vandaan komt. Daardoor moet elke verpakking voorzien zijn van een beveiligde zegel en een barcode. Om die zegels aan te brengen werken alle verpakkingslijnen trager, wat voor bijkomende productievertragingen tot 25% heeft gezorgd bij Sanico.
 

Extra productiecapaciteit

Als grootste leverancier (marktaandeel van 27%) van geneesmiddelen aan Belgische apotheken, met het meest uitgebreide gamma, kampte ook marktleider EG met productie- en bevoorradingsproblemen door de invoering van de FMD wetgeving. 

“We zijn de voorbije maanden op zoek gegaan naar oplossingen en we hebben met onze belangrijkste producent, Sanico uit Turnhout, naar mogelijkheden gezocht om haar productiecapaciteit met 25 procent te verhogen. Dit was mogelijk door het aanwerven van bijkomend personeel en een investeringen van meer dan 7 miljoen euro in extra productielijnen, goed voor een extra capaciteit van 6 miljoen verpakkingen per jaar. We zijn erg blij dat Sanico op deze manier haar verantwoordelijkheid heeft genomen, in het belang van de Belgische patiënt en dat we daardoor een belangrijk deel van onze productie in België kunnen behouden"

Jef Hus, Managing Director EG.

Vanaf januari 2020 zullen de extra productielijnen operationeel zijn, en zullen er maandelijks een half miljoen extra verpakkingen aan de apotheken kunnen geleverd worden. Sanico blijft ondertussen actief verder zoeken naar geschikt personeel.


 

 

Over EG

EG is een farmaceutisch bedrijf van Belgische oorsprong en de Belgische marktleider op vlak van generische geneesmiddelen. Het is het eerste farmaceutische bedrijf dat in België generische geneesmiddelen op de markt bracht in 1987. Ondertussen is het het grootste farmaceutische bedrijf in ons land, en produceert het nog steeds meer dan de helft van haar generische geneesmiddelen in België. Bij EG België werken 180 medewerkers; elk jaar gaan er ruim 30 miljoen doosjes van EG over de toonbank.  

EG maakt deel uit van de Duitse farmaceutische groep STADA Arzneimittel AG en bestaat uit 3 divisies: 

  • EG Generics: generische geneesmiddelen. De EG portfolio bevat meer dan 700 geneesmiddelen (voornamelijk medicatie op voorschrift) - voor de behandeling van gezondheidsproblemen in zowat elk therapeutisch domein.
  • Consumer Care: innovatieve merken van voedingssupplementen, medische hulpmiddelen en geneesmiddelen die zonder voorschrift verkrijgbaar zijn in de apotheek (OTC). 
  • Specialty Care: gespecialiseerde, voorschriftplichtige geneesmiddelen hoofdzakelijk bestemd voor ziekenhuizen.

Jef Hus

Managing Director, EG

Sander Vanlouwe

PR Consultant, Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be