Belgische bedrijven koploper in recyclage verpakkingsafval

Van de 717.000 ton bedrijfsverpakkingsafval werd 86,2 procent gerecycleerd in 2015

De Belgische bedrijven hebben vorig jaar 86,2 procent van hun verpakkingsafval gerecycleerd. Dat is 5 procent meer dan vijf jaar geleden en een absoluut record. Ons land scoort daarmee het hoogst in heel Europa. Dat blijkt uit de jaarcijfers van VAL-I-PAC, de organisatie die de recyclageverplichting voor bedrijfsverpakkingen van ruim zevenduizend bedrijven in ons land beheert.

                                                                ***

Nog nooit hebben Belgische bedrijven zoveel verpakkingsafval gerecycleerd als vorig jaar.             Met een recyclagecijfer van 86,2 procent is ons land een absolute koploper in Europa. In totaal hebben de 7.233 bedrijven die lid zijn van VAL-I-PAC, 717.000 ton verpakkingen gedeclareerd. In 2015 werd daarvan 618.000 ton als verpakkingsafval gerecycleerd.

VAL-I-PAC is de schakel tussen de producent die zijn producten verpakt, het bedrijf bij wie de verpakte producten geleverd worden, en de recyclagebedrijven die de verpakking ophalen en recycleren.

Financiële steun

Bedrijven zijn in België verplicht om aan te tonen dat 80 procent van hun verpakkingen, wanneer deze afval geworden zijn, gerecycleerd worden. Dat is zowat de helft meer dan in de meeste andere Europese landen. Voor veel bedrijven die bij het proces betrokken zijn, is het een win-winsituatie. Selectieve inzameling is niet alleen goed voor het milieu, het levert de bedrijven ook een direct financieel voordeel op bij hun ophaler, meestal ook aangevuld met de VAL-I-PAC-premies.

Johan Sneyers, CEO van VAL-I-PAC

VAL-I-PAC geeft financiële steun aan bedrijven die inspanningen leveren om hun verpakkingsafval selectief te sorteren en te laten ophalen. Dat heeft in 2015 duidelijk zijn effect niet gemist. Zo is er 16.000 ton karton en 5.000 ton hout méér gerecycleerd dan vorig jaar.

Bedrijven boeken vooruitgang

De recyclagecijfers die VAL-I-PAC heeft geregistreerd en gecontroleerd, tonen aan dat Belgische bedrijven de voorbije vijf jaar veel vooruitgang hebben geboekt. Vorig jaar werd er zowat 100 procent van de kartonnen verpakkingen gerecycleerd, een stijging van vier procent tegenover 2010. Ook werd 74,6 procent van het hout  gerecycleerd, een stijging van tien procent. En wat met het verpakkingsafval dat niet gerecycleerd kon worden? Daarvan werd nog eens 8 procent verbrand met recuperatie van de warmte-energie.

Het percentage kunststof dat gerecycleerd wordt stijgt recentelijk wat minder sterk: van 55,7 procent in 2010 naar 56,2 procent in 2015.

Achttien jaar geleden werd nog maar 28 procent van het plastic verpakkingsafval gerecycleerd, nu is dat al 56,2 procent. Intussen is de recyclage van kunststof wel wat gestagneerd. Om het percentage weer omhoog te krijgen, doet VAL-I-PAC extra inspanningen. Zo experimenteren we met proefprojecten om de selectieve inzameling van andere stromen kunststofverpakkingsafval te stimuleren zoals bv. spanbanden en ook harde plastics zoals bidons en verfemmers. 

Johan Sneyers

Nieuwe sorteerplicht

VAL-I-PAC verwacht de komende jaren ook een sterkere stijging in Wallonië. In Vlaanderen bestaat de wettelijke verplichting voor bedrijven om te sorteren al sinds juli 2013, in Brussel sinds februari 2014. Waalse bedrijven zijn sinds 1 januari 2016 verplicht om industriële verpakkingen, zoals kunststof, glas, metaal, papier en karton te sorteren. België zal zijn positie als beste afvalsorteerder van Europa dus verstevigen.


We namen een kijkje achter de schermen bij Colruyt, een van de leden van VAL-I-PAC. De beelden van deze reportage zijn vrij te gebruiken. Voor beelden in broadcast-kwaliteit, neem gerust contact op. 

Johan Sneyers

CEO, VAL-I-PAC

Yvette Mortier

Communication manager, VAL-I-PAC

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be