Belgische gezinnen vertrekken steeds vroeger op zomervakantie

Boekingscijfers Thomas Cook Belgium: Spanje populairste vliegbestemming in 2016

  • Juli is meer dan ooit favoriete afreismaand voor Belgische gezinnen

  • Spanje, met de Canarische eilanden op kop, is deze zomer populairste vliegbestemming

Juli is de voorbije jaren uitgegroeid tot de vakantiemaand bij uitstek voor Belgische gezinnen. Zowel Vlaamse als Waalse gezinnen wachten alsmaar minder tot augustus om op zomervakantie te vertrekken. Dat blijkt uit een analyse van de zomerboekingen van touroperator Thomas Cook. Spanje is deze zomer fors populairder als vliegbestemming dan Tunesië en Turkije. Voor autovakanties zijn Frankrijk, Oostenrijk en Italië het aantrekkelijkst.

Opvallende trend in de zomerboekingscijfers van Thomas Cook is dat Belgische gezinnen steeds vroeger op vakantie vertrekken. Daar waar in 2012 en 2013 er nauwelijks een verschil te detecteren viel in populariteit tussen juli en augustus als afreisdatum voor de zomervakantie, vertrekken Belgische gezinnen de laatste jaren steeds vaker in de maand juli op vakantie. Die kloof tussen juli en augustus bereikt dit jaar een piek, zo stelt touroperator Thomas Cook vast bij zowel vlieg- als autovakanties.
 

Juli is vertrekmaand bij uitstek

Zo beginnen dit jaar maar liefst 52,8 procent van de autovakanties al in juli, in augustus amper 23%. In 2015 begon nog slechts 41,9% van de autovakanties in juli, in 2014 was dat 39,5%. Ook op het gebied van vliegvakanties is eenzelfde trend naar een vroegere afreisdatum zichtbaar, zij het minder fel uitgesproken: van 34,7% in 2014 ging het naar 35,5% in 2015. En dit jaar zet de trend zich nog verder door. 39% van de gezinnen vertrekt in 2016 al in juli met het vliegtuig.  

De maand juli wint duidelijk aan populariteit om op vakantie te vertrekken. Dat is een trend die we al enkele jaren vaststellen, maar dit jaar bereikt het verschil echt een hoogtepunt. Mogelijke verklaring is dat Belgische gezinnen de stress van schoolexamens en werk graag meteen achter zich laten en op vakantie vertrekken. Het feit dat de paasvakantie dit jaar zo vroeg viel, versterkt het fenomeen.” 

Koen van den Bosch, woordvoerder bij Thomas Cook

 

Spanje verdringt Turkije en Tunesië als populairste vliegbestemmingen

Turkije prijkte bij de Belgische gezinnen de voorbije jaren steevast op nummer 1 qua populaire vliegbestemming. En ook Tunesië was tot 2014 één van de favoriete vliegbestemmingen. Dat is deze zomer niet langer zo. Waar in 2015 nog 40,5% van de vliegvakanties richting Turkije ging, is dat één jaar later nog slechts 24,3%. Spanje, met de Canarische eilanden op kop, neemt de koppositie van Turkije over. 34,3% van de Belgische gezinnen vliegt deze zomer naar Spanje: Canarische eilanden (13%), Balearen (11,5%), Spanje vasteland (9,8%). Maar ook Griekenland pikt een stukje van de Turkse populariteit in: van 19,6% in 2015 naar 22,4%.


“Dat Spanje en Griekenland populairder worden als vakantiebestemming bij Belgische gezinnen, hoeft niet te verbazen. Onze gezinnen zoeken zonnige en warme alternatieven voor Tunesië en Turkije. Turkije voelt vandaag de druk van de huidige geopolitieke context. En voor Tunesië geldt nog steeds een negatief reisadvies. Al hopen we dat Buitenlandse Zaken het negatief reisadvies voor de regio bijstelt in lijn met het reisadvies dat bijvoorbeeld Frankrijk of Luxemburg geven. Tunesië blijft populair en veelgevraagd bij Belgen. Belgische gezinnen die willen vertrekken doen dat nog steeds. Ze reserveren via een buitenlandse reisorganisator en vertrekken dan via Luxemburg of Lille.” 

Koen van den Bosch


Over Thomas Cook België

Thomas Cook België, met de merken Neckermann, Thomas Cook en Pegase, is een van de toonaangevende bedrijven in de toeristische sector in België en maakt jaarlijks de vakantiedromen waar van meer dan 1 miljoen gasten. Bij Thomas Cook België zorgen meer dan 750 werknemers voor de vakantie van deze gasten. Thomas Cook België maakt integraal deel uit van Thomas Cook Group Plc, een van de belangrijkste toerisme bedrijven op wereldvlak met een jaarlijkse omzet van £7.8 Miljard (30 September 2015). Binnen de Thomas Cook Group werken er wereldwijd  21.823 werknemers. De groep is actief in 15 landen en is in elk van die landen nummer één of twee (op basis van omzet). De aandelen van de Thomas Cook Group Plc staan genoteerd op de London Stock Exchange (TCG).

Voor meer informatie: www.thomascook.be

Koen van den Bosch

Woordvoerder, Thomas Cook België

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be