Belgische kledingketen e5 mode vraagt bescherming tegen schuldeisers

“De coronacrisis was geen deel van ons businessplan”

SINT-NIKLAAS - De Belgische kledingketen e5 mode heeft de ondernemingsrechtbank van Dendermonde gevraagd om een procedure van gerechtelijke reorganisatie (‘WCO’) op te starten. De keten wordt hard getroffen door de coronacrisis en ziet geen andere oplossing dan bescherming te vragen tegen de schuldeisers. Door de gedwongen sluiting van de winkels kijkt e5 mode nu al aan tegen een omzetverlies van 12 miljoen euro. “Ik vind dit bijzonder triest voor ons bedrijf en voor onze 500 medewerkers, maar ik zie geen alternatief. Dit scenario was geen deel van ons businessplan”, zegt CEO Frédéric Helderweirt.

Alle winkels dicht

Kledingketen e5 mode telt 56 winkels in Vlaanderen en 12 in Wallonië. Die zijn nu allemaal al sinds 16 maart dicht en dit voor minstens 5 weken. En dat hakt stevig in op de inkomsten.

“Ik heb alle begrip voor de maatregelen van de overheid in deze crisis die ongezien is. De gezondheid van onze klanten en mijn medewerkers komt op de eerste plaats. We hebben zelfs maandag 16 maart op eigen initiatief beslist om onze winkels te sluiten, nog voor dit door de overheid verplicht werd. Maar die wekenlange sluiting betekent een direct omzetverlies van 12 miljoen euro. Net in een periode die voor ons commercieel zeer belangrijk is met de nieuwe lentecollecties en de Oxfam-actie voor het goede doel.” 

Frédéric Helderweirt, CEO e5 mode


e5 mode benadrukt dat de webshop nog steeds open is en open blijft tijdens de procedure van gerechtelijke organisatie. En van zodra de overheid de toestemming geeft de fysieke winkels weer te openen, zal dit ook gebeuren.

Werken aan doorstart

Nu e5 mode voor 3 maanden bescherming vraagt tegen de schuldeisers kan de keten een doorstart bekijken en de zoektocht naar potentiële nieuwe investeerders beginnen. Bedoeling is dat e5 mode de eerder aangekondigde reorganisatie verder doorvoert om zo een groot deel van de totale werkgelegenheid te vrijwaren. Een deel van die reorganisatie is de definitieve sluiting in 2020 en 2021 van de 12 winkels in Wallonië, die reeds aangekondigd werd in januari van dit jaar. Daarbij zijn 41 medewerkers betrokken. “Het plan om de keten weer financieel gezond te maken was ambitieus,” zegt CEO Helderweirt, “maar realistisch. Helaas vraagt een reorganisatie veel tijd en zijn veel inspanningen pas merkbaar na een langere periode.” Tijd die de keten nu niet krijgt. De ondernemer benadrukt dat hij blijft vechten voor het voortbestaan van e5 mode en de bijhorende werkgelegenheid.

E5 mode nog maar pas in nieuwe handen

E5 mode is nog maar sinds eind december 2019 in handen van Feniks Holding, de holding van Frédéric Helderweirt. De keten was voordien 40 jaar in handen van de familie Kaesteker-Talpe. Het herstelplan werd al in de eerste 2 maanden van dit jaar uitgewerkt en opgestart, maar krijgt nu niet de kans om zijn vruchten af te werpen.

“Ik heb eind 2019 e5 mode overgenomen, met de intentie om het bedrijf door een moeilijke periode te loodsen en om het grote deel van de werkgelegenheid te kunnen redden. Ik had nooit gedacht om binnen de kortste keren in de meest ingrijpende gezondheidscrisis sinds mensenheugenis te belanden. Als ik dit vooraf had geweten, was ik er wellicht niet aan begonnen. Maar ik ben niet van plan de handdoek in de ring te gooien. Ik apprecieer enorm het harde werk van alle medewerkers de afgelopen maanden, want we waren op goede weg om het tij te keren.”

Frédéric Helderweirt, CEO e5 mode

 

Contact voor de pers:

Frédéric Helderweirt, CEO e5 mode

0474/99 09 89

Voor audiovisuele pers die een interview wil, is Frédéric bereid zich te verplaatsen naar de winkel in Ternat (Morettestraat 24, 1740 Ternat) of in Groot-Bijgaarden (Robert Dansaertlaan 9b, 1702 Groot-Bijgaarden). Live audiovisuele interviews zijn niet mogelijk.


Over e5 mode

e5 mode werd in 1979 opgericht. De keten groeide van een kledingoutlet uit tot een keten met de uitstraling en service van een boetiek, op gemakkelijk bereikbare locaties buiten het centrum. e5 mode stelt 500 mensen tewerk in 68 winkels in Vlaanderen en Wallonië, en op het hoofdkantoor in Sint-Niklaas. Het aanbod van e5 mode is kwalitatief en betaalbaar, met veertigplussers dames en heren als belangrijkste doelgroep. Naast kleding verkoopt e5 mode ook aanvullende lifestyleproducten. 

 

Frédéric Helderweirt

CEO e5 mode

Gunter Huyghe

consultant Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be