Belgische ondernemers creëren eerste Europese whisky

Belgische, Franse, Zweedse, Italiaanse, Duitse, Ierse en Finse whisky kenden we al, maar er bestond nog geen enkele whisky die verschillende Europese landen samenbracht. Daarom creëerde een groep Belgische ondernemers de eerste whisky die hulde brengt aan Europa. Hij kreeg de naam ‘TALENTS OF SPIRITS Collection’.

De nieuwe sterkedrank in de Europese kleuren wordt gelanceerd met een collectie die gecreëerd werd door een tandem van Belgische en Nederlandse meester-distileerders. Beide landen, die mee aan de basis van de Europese Unie lagen, bieden een mix van rogge- en gerstdistillaten. Deze eerste collectie bevat vier whisky's. Elk van hen heeft een vierletterige naam, die net als het woord ‘Europa’ afkomstig is uit het Oudgrieks:

  • IOTA betekent dat het kleinste detail telt
  • OREX betekent verlangen
  • AKRO betekent de top
  • UDOR betekent gewoon water, het essentiële bestanddeel van whisky.
Hubert Coussement: “Deze collectie van Europese whisky's is veel meer dan een gewone blend, zoals zelfs de beste onafhankelijke bottelaars die maken. Ze is het resultaat van een authentieke samenwerking tussen gerenommeerde meester-distilleerders, als een partituur die door meerdere handen wordt gespeeld."

En om ervoor te zorgen dat die partituur bij whiskyliefhebbers in de smaak valt, heeft TALENTS OF SPIRITS Collection van bij het begin gestreefd naar uitmuntendheid, vooral dankzij de hulp van Etienne Bouillon, dé Belgische meester-distilleerder, die besloot om mee in het avontuur te stappen.

Samenwerking van Nederlandse en Belgische meester-distilleerders

Voor deze eerste editie sloeg de Nederlandse meester-distilleerder Patrick Van Zuidam de handen in elkaar met de Belgische meester-distilleerder Etienne Bouillon. Ze verenigden op harmonieuze wijze hun respectieve specialiteiten – rogge voor Patrick en mout voor Etienne – in een whisky met een ongeëvenaarde diepte en complexiteit. Samen zijn ze de uitdaging aangegaan om de whiskyervaring opnieuw uit te vinden en whiskyliefhebbers een unieke Europese whisky te doen ontdekken.

TALENTS OF SPIRITS brengt van deze eerste productie zo'n 8.000 flessen op de markt, verkrijgbaar bij wijnhandelaren en in taxfreeshops op luchthavens.

Van links naar rechts: ​ strategisch ontwerper Jean-Louis Baltus, Nederlandse meester-distilleerder Patrick Van Zuidam, oprichter Hubert Coussement en Belgische meester-distilleerder Etienne Bouillon
Van links naar rechts: ​ strategisch ontwerper Jean-Louis Baltus, Nederlandse meester-distilleerder Patrick Van Zuidam, oprichter Hubert Coussement en Belgische meester-distilleerder Etienne Bouillon

1 miljoen euro opgehaald

Projectontwikkelaar Hubert Coussement voelde zich onmiddellijk aangetrokken tot dit project, dat werd uitgedacht door een – eveneens Belgische – ontwerper, en besloot het te financieren. Hij is de hoofdaandeelhouder in de fondsenwerving en samen met andere investeerders is het doel om uiteindelijk 1 miljoen euro op te halen. Dat bedrag zal de eerste twee meester-distilleerders in staat stellen om deze startcollectie te produceren en zal ook een nieuwe productie in 2025 mogelijk maken. De landen die deze nieuwe productie in handen zullen nemen, blijven voorlopig nog geheim.

Een wereldwijd selectiecomité

Onder leiding van Etienne Bouillon, die als een ware tempelbewaarder zal waken over de kwaliteit van de producten en de uiteindelijke selectie, gaat TALENTS OF SPIRITS nu op zoek naar de volgende Europese meester-distilleerders.

Patrick Van Zuidam, Nederlands meester-distilleerder: “Ik ben er trots op dat ik onze familiedistilleerderij kan meenemen op een nieuw, internationaal avontuur. Ik wil in dit project voortbouwen op mijn mantra: kwaliteit spreekt voor zich!”.
Etienne Bouillon: “Met dit ambitieuze nieuwe project kan ik mijn passie niet alleen in België, maar in heel Europa delen. Deze nieuwe start is als een frisse wind voor mij en ik kijk erg uit naar deze uitdaging. Ik begin dit Europese project in totale symbiose.”

 

Nederlandse meester-distilleerder Patrick Van Zuidam en Belgische meester-distilleerder Etienne Bouillon
Nederlandse meester-distilleerder Patrick Van Zuidam en Belgische meester-distilleerder Etienne Bouillon

Meer informatie op www.europeanwhisky.eu

Simon Laval

Senior PR Consultant, Bepublic

 

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be