Belgische sensor die mensen met diabetes meer levenskwaliteit wil geven, haalt 38 miljoen euro op

Indigo Diabetes maakt komaf met pijnlijke prikken en blikken

Pijnlijke vingers van het veelvuldig bloed prikken of het continu nagekeken worden omwille van een apparaatje op de arm maken jammer genoeg deel uit van het dagelijks leven van mensen met diabetes. Het Belgische bedrijf Indigo Diabetes wil daar komaf mee maken. Het bedrijf ontwikkelt een revolutionaire, hoogtechnologische sensor die dokters onderhuids zullen inbrengen en die continu het bloedsuikergehalte monitort. Zo wil de Belgische sensor mensen met diabetes meer levenskwaliteit geven. Het bedrijf heeft net 38 miljoen euro opgehaald om de onzichtbare sensor verder te ontwikkelen en te testen op mensen.

Meer dan 460 miljoen volwassenen op deze aardbol leven met diabetes volgens de recentste cijfers van de Internationale Diabetes Federatie. Diabetes is een stofwisselingsaandoening die abnormaal hoge suiker- (of glucose-) waarde in je bloed veroorzaakt, wat vervolgens leidt tot tal van gezondheidsproblemen. Mensen met diabetes moeten vandaag meermaals per dag via een vingerprik een bloeddruppel opvangen om het suikergehalte in hun bloed te meten ofwel elke 7 à 14 dagen een nieuwe sensorpleister op de arm prikken (Continuous Glucose Monitoring of CGM). In beide gevallen een heel gedoe.

“Mensen met diabetes ervaren de bestaande manieren om hun suikerwaarde te monitoren vaak als negatief. Het vingerprikken is pijnlijk, de zichtbare CGM-pleister is stigmatiserend en vraagt om de haverklap onderhoud en interactie. Met onze toepassing willen we dat veranderen. Diabetes zal niet langer zichtbaar hoeven te zijn. Onze sensor zal onder de huid zitten en niet op de huid. Bovendien willen we met de onderhuidse sensor naast glucose ook ketonen meten. Die unieke combinatie zal ervoor zorgen dat mensen met diabetes samen met hun zorgverstrekkers nog beter kunnen reageren op stijgende of dalende glucosewaarden, maar ook tijdig levensbedreigende ketoacidose zullen kunnen detecteren.” 
Danaë Delbeke, CEO en stichter van Indigo Diabetes


Kleine ontvanger in broekzak of handtas waarschuwt voor te hoge of lage suikerwaarden
De sensor van Indigo Diabetes zal mensen met diabetes opnieuw meer levenskwaliteit geven. Ze zullen dan net als gezonde mensen opnieuw met een gerust hart kunnen sporten of genieten van een dagje aan zee. Er zal geen pleistersensor meer zijn die kapot kan gaan of kan wegschuiven door water of zweet.

“Dankzij fotonicatechnologie, waarbij lichtstralen de signaal- en informatiedrager zijn in plaats van elektrische pulsen, zal onze sensor twee verschillende biomarkers registreren. Vanuit medisch perspectief zal dit een grote stap vooruit zijn ten opzichte van de bestaande methodes die enkel glucose meten. Een arts zal de kleine sensor onderhuids inbrengen waarna de sensor alle waarden zal doorzenden naar een ontvanger. Die zal de gebruiker bewaren in de broekzak, de handtas of op het nachtkastje en zal waarschuwen wanneer waarden te laag of te hoog dreigen te worden. Meteen zullen ook het vingerprikken of het veelvuldig vervangen van een sensorpleister tot het verleden behoren. Alles zal onzichtbaar verlopen.”
Danaë Delbeke, CEO en stichter van Indigo Diabetes
 

38 miljoen euro om sensor te testen op mensen
Indigo Diabetes heeft afgelopen week een tweede kapitaalronde van 38 miljoen euro met verscheidene investeerders afgerond. Met deze investering kan het bedrijf na de beloftevolle preklinische resultaten de klinische studies met testpersonen opstarten in Europa en de Verenigde Staten. Indigo Diabetes verwacht zijn onzichtbare sensor op de markt te mogen aanbieden eind 2023.

Indigo Diabetes werkt voor de ontwikkeling van de sensor samen met onder andere professor dr. Christophe De Block, diensthoofd Endocrinologie, Diabetologie en Metabole Aandoeningen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). 

“Voor mensen met diabetes type 1, maar ook mensen met diabetes type 2 die insulinebehandeling nodig hebben, zal deze toepassing een veel beter inzicht geven op de correcte insulinedosissen en behandelingsmomenten die nodig zijn om de suikerspiegel stabiel te houden. Wanneer we dit op langere termijn zouden kunnen koppelen aan een insulinepomp creëer je als het ware een automatische piloot waardoor mensen met diabetes op geen enkel ogenblik zelf nog moeten ingrijpen of bijsturen.”
Professor dr. Christophe De Block

 

Volledige lijst van investeerders in alfabetische volgorde:
Ackermans & van Haaren
Capricorn Digital Growth Fund
Capricorn Partners
Fidimec
Fund+
imec.xpand
Manuardeo
PMV
Powergraph
QBICII
Qbic Arkiv Fund
Sensinnovat
Thuja Capital Healthcare Fund II
Titan Baratto

Ken Standaert

PR Consultant Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be