Belgische specialist in design domotica voor slimme luxewoningen trekt Duits groeikapitaal aan om door te groeien tot een absolute wereldspeler

Investeringsfonds EMH Partners ziet veel buitenlands potentieel in high-end smart home toepassingen van luxemerk Basalte

Merelbeke, 14 september 2022 - Basalte, de ontwikkelaar en producent van gesofisticeerde high-end technologieën voor slimme luxewoningen uit het Oost-Vlaamse Merelbeke, gaat in zee met het Duitse investeringsfonds EMH Partners. De private equity groep uit München, met 1 miljard euro onder beheer, verwerft een significant minderheidsbelang in Basalte en zal het bedrijf internationaal verder helpen groeien. “Voor ons is dit een heel belangrijke stap om ons enorm groeipotentieel te kunnen waarmaken”, zegt Klaas Arnout, oprichter en CEO van Basalte. “De tijd was rijp om een nieuwe fase aan te boren in ons groeiproces en het eerste wereldwijde luxe designmerk in het domein van smart homes te worden”. EMH Partners is als investeringsfonds actief in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, maar investeert nu voor de eerste keer buiten die regio. Hoeveel EMH Partners investeertmaken de partijen niet bekend. Oprichters en eigenaars Klaas Arnout en Sandra Maes blijven het bedrijf verder leiden.

In België doet de naam Basalte bij weinig mensen een belletje rinkelen, maar in de wereld van Arabische sjeiks, koninklijke families, internationaal bekende topvoetballers, populaire dj’s, rijke ondernemers en toparchitecten is het bedrijf uit Merelbeke al lang geen onbekende meer. Basalte gooit de laatste jaren hoge ogen met zijn uiterst intuïtief en minimalistisch ontworpen besturingssysteem voor slimme woningen waarmee je o.a. de verlichting, zonwering, klimaatregeling, muziek of veiligheid in huis centraal kan bedienen.

 

Combinatie van hoogwaardig design met slimme technologie

Gestart met het vervaardigen van een lichtschakelaar in 2008, is het ondernemerskoppel Arnout en Maes erin geslaagd één volledig ecosysteem te ontwerpen op basis van een aparte server in de woning. Gebruikers kunnen zo op een erg intuïtieve manier het licht, de temperatuur, de muziek en veiligheid in elke ruimte van het huis bedienen via een designschakelaar, een appof een afstandsbediening. Alles wordt met elkaar verbonden zodat de bewoner kan genieten van het ultieme comfort in zijn woning.Gebruiksgemak, gesofisticeerde technologie en een minimalistisch design zijn kenmerkend voor de luxeproducten van Basalte.

“De grote valkuil van technologieën voor slimme woningen, is dat die technologieën niet eenvoudig zijn om te gebruiken. Wij hebben ervoor gezorgd dat alle complexe systemen in een huis gestroomlijnd zijn en kunnen samenwerken. Het heeft jaren geduurd om dat platform en die software te ontwikkelen. Dat combineren we met een uitgepuurd design in hoogwaardigematerialen. Die constante focus op kwaliteit, design én technologie heeft ertoe geleid dat we nu top of mind zijn in het luxesegment van slimme woningen”, zegt Klaas Arnout, CEO van Basalte.

Zo’n 90% van de productie is bestemd voor het buitenland. Duitsland is de belangrijkste afzetmarkt binnen Europa. Verder richt Basalte zich op clusters zoals de Côte d’Azur in Frankrijk, Marbella in Spanje en de Spaanse Balearen. Maar ook het Midden-Oosten wint steeds meer aan belang. Tegelijk zal ook de Amerikaanse markt verder aangeboord worden.


De laatste jaren ging het erg snel en groeide de onderneming organisch naar een omzet van 11,2 miljoen euro in 2021 (30% meer dan in 2020). Tegen eind dit jaar mikt Basalte op een groei in de omzet van meer dan 40% in vergelijking met vorig jaar.

Nieuwe fase in groei familiebedrijf

Arnout en Maes speelden al langer met het idee om een extra financiële partner aan boord te halen, maar de tijd was er nog niet rijp voor. Tot vandaag dus. Alle puzzelstukken vallen nu samen: de producten staan op punt en de vraag naar high-end technologie voor slimme woningen blijft groeien. De instap van EMH Partners moet ervoor zorgen dat Basalte kan doorgroeien tot een absolute wereldspeler.

“De komst van EMH Partners geeft ons financiële vleugels. Ons doel is om het eerste wereldwijde luxe designmerk in de wereld van smart homes te worden. Met deze investering kunnen we onze groei nog meer aanzwengelen en meer zichtbaarheid verwerven. We zullen ons productportfolio verder uitbreiden en extra mensen aanwerven in alle afdelingen van het bedrijf. Ook de Amerikaanse markt gaan we verder aanboren. EMH is de ideale partner om ons te ondersteunenin al die plannen. Ze geloven in onze droom en zijn vertrouwd met onze sector. De oprichters achter het fonds waren ooit zélf succesvolondernemer. Ze zijn de ideale partner om ons vooruit te stuwen”, zegt Sandra Maes, COO van Basalte.

Op korte termijn zal Basalte investeren in een nieuwe showroom in Düsseldorf, Duitsland. Plannen voor showrooms in Amsterdam en München liggen eveneens op de tafel.

EMH Partners is een investeringsfonds opgericht door en voor ondernemers. Het focust op middelgrote ondernemingen. Via kapitaal en expertise laat het die verder groeien. Zo investeerde het onder meer in Brainlab, een wereldwijde leider van software-gestuurde medische technologie, Occhio, een Duitse fabrikant van hoogwaardige verlichting, en Design Offices, de Duitse marktleider in de sector van co-workingplekken.

“In het verleden hebben we reeds meermaals bewezen hoe we middelgrote bedrijven kunnen helpen in hun verdere expansie en hoe we het potentieel ten volle kunnen benutten. Zo hebben we er onder meer voor gezorgd dat Occhio, een Duitse specialist in high-end verlichting, internationaal marktleider is kunnen worden. We zien grote gelijkenissen met Basalte. De sterke omzetgroei van de laatste jaren heeft ons overtuigd dat wij Basalte verder kunnen doen uitgroeien tot een wereldspeler in het luxesegment van slimme woningen. Het samenspel tussen design en technologie maken van Basalte een unieke onderneming waarin we graag investeren”, zegt Simon Joha bij EMH Partners.

Exclusieve designschakelaars ‘Made in Belgium’

Uniek voor Basalte is dat zowel het ontwerp, de ontwikkeling als de assemblage van alle producten volledig in de vestiging in Merelbeke gebeuren. Ook alle ateliers waar het mee samenwerkt voor de aanlevering van materialen zoals brons, aluminium of nikkel bevinden zich in België. En geen vraag gaat te ver: recent leverde Basalte tientallen vergulde lichtschakelaars voor een paleis in het Midden-Oosten.

 

iPad-houders in hoofdkantoor van Apple

Een vijftal jaar geleden deed het bedrijf voor het eerst van zich horen. Toen kreeg Basalte de vraag van Apple om de houders voor de iPad die het ontwikkeld had, te mogen gebruiken in zijn kantoren in Japan, China, Australië en ten slotte ook in het hoofdkantoor in Cupertino, Californië. Een vraag waar Basalte graag op inging. Tot vandaag hangen er dus iPad-houders van Basalte aan de ingang van de vergaderzalen in alle kantoren van Apple wereldwijd.

 

 

 

Perscontact

  • Eline Bau, marketing manager Basalte

Fraterstraat 37 b, 9820 Merelbeke, +32 484 35 96 60, eline.bau@basalte.be

 


 

Over Basalte

Basalte werd opgericht in 2008 door Klaas Arnout, ingenieur van opleiding. Samen met zijn vrouw Sandra Maes, interieurvormgever, ontwikkelden ze een design schakelaar voor KNX, de wereldwijde standaard voor de intelligente woning. Het bedrijf groeide in de jaren nadien langzaam uit tot een groep van 65 medewerkers gespecialiseerd in intuïtieve smart home technologie gecombineerd met designbedieningen (verlichting, klimaat, muziek en veiligheid). Het won tal van gerenommeerde designprijzen zoals de Red Dot Design Award, iF Design, Henry Van de Velde en GOOD Design Award. Het bedrijf telt naast de vestiging in Merelbeke ook een kantoor in Duitsland en de VS. Samen met lokale partners zijn er nog showrooms in Mallorca, Shanghai, Shenzhen en Polen.Basalte richt zich op het luxesegment van slimme woningen. Het bedrijf is actief in ruim 65 landen. Meer dan 90% van de omzet komt uit export. Het bedrijf werkt nauw samen met architecten, integratoren en interieurontwerpers die de producten kwalitatief integreren in woningen. In 2021 haalde Basalte een omzet van 11,2 miljoen euro en is winstgevend. Tegen eind dit jaar mikt Basalte op een omzetgroei van meer dan 40% in vergelijking met vorig jaar. Oprichters en eigenaars Klaas Arnout en Sandra Maes behouden een meerderheidsbelang na de instap van EMH Partners. Ze houden de operationele leiding in handen.

www.basalte.be

 

Over EMH Partners

EMH Partners is een door de eigenaars gerund investeringsfonds, ontwikkeld door ondernemers voor ondernemers. Als toonaangevend groeikapitaalbedrijf in de regio van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland ondersteunt EMH Partners de groei van kmo’s door middel van expertise op zowel het gebied van kapitaal, digitalisering als expansie. EMH Partners investeert in bedrijven die marktleider zijn in hun segment en die nog altijd worden gerund door de oorspronkelijke oprichter of eigenaar. Hun doelstelling is om deze bedrijven met behulp van een partnership te begeleiden in de volgende groeifase. Vandaag de dag beheert EMH Partners meer dan €1 miljard aan toegezegd kapitaal.

 

www.emh.com

 

 

 

 

 

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be