Belgische start-up BioStrand haalt 2 miljoen euro op

Oprichters Globachem investeren in Belgische technologie die genetisch onderzoek accurater en toegankelijker maakt

De Belgische start-up BioStrand heeft 2 miljoen euro opgehaald bij K&E, het investeringsfonds van Koen Quaghebeur en Els Paesmans, de oprichters van het gewasbeschermingsbedrijf Globachem. Cegeka-topman Stijn Bijnens zal in de Raad van Bestuur van de start-up zetelen. Biostrand gebruikt de investering om zijn revolutionaire technologie voor genetische data-analyse te commercialiseren. De technologie zal innovaties in precisiegeneeskunde, biotechnologie en landbouw stimuleren.

BioStrand, opgericht in februari 2019, is het geesteskind van serie-ondernemer dr. Dirk Van Hyfte. Van Hyfte verkocht in 2011 het bedrijf i.Know en zijn technologie om grote hoeveelheden ongestructureerde data toegankelijk te maken aan de Amerikaanse dataplatform-bouwer InterSystems. De voorbije 7 jaar ontwikkelde hij samen met zijn echtgenote dr. Ingrid Brands technologie om genetische overeenkomsten en variaties te detecteren. Ook de zonen Arnout en Ewald Van Hyfte spelen een actieve rol in het bedrijf.  

“We voelen ons trots dat we deze financieringsronde van 2 miljoen euro hebben afgerond. Tegelijkertijd blijven we bescheiden. Het stelt ons in staat om ons ontwikkelingsteam verder uit te bouwen en deze zomer onze oplossingen op te schalen naar industriële producten. Zo voeren we momenteel een reeks bètatests uit samen met verschillende universiteiten en onderzoekafdelingen. Onze technologie kan voor een revolutie zorgen in het genetisch onderzoek van R&D-afdelingen bij farmaceutische, biotechnologische, diagnostische, agrochemische en voedingstechnologische bedrijven.”
Dr. Ingrid Brands, CEO en mede-oprichtster van BioStrand 

Technologie helpt R&D-afdelingen in life sciences en biotech 

De focus op de familiewaarden en de agrochemische toepassingsmogelijkheden van BioStrand’s technologie trokken de aandacht van de oprichters van Globachem. Koen Quaghebeur en Els Paesmans zullen naast de investering een actieve rol spelen om BioStrand te helpen zijn ambitieuze doelen te bereiken. Ze sturen onder andere mee de commerciële strategieën, vooral in de life sciences en de markt van gewasbescherming. 

“We waren al geruime tijd op zoek naar een baanbrekende technologie in het bio-wetenschappelijke domein. BioStrand is alles waar we naar op zoek waren: een boeiend technologieconcept, een bekwaam team met een sterke strategie en een werkconcept dat we momenteel testen in onze eigen R&D-afdeling.”
Koen Quagebeur, gedelegeerd bestuurder Globachem 

“Als investeerders kijken we altijd hoe commercieel haalbaar een opportuniteit is. Daarnaast zijn er ook meer idealistische redenen voor onze inzet: de samenleving zal veel baat halen uit het gebruik van baanbrekende oplossingen zoals die van BioStrand. De technologie maakt genetisch onderzoek veel effectiever en minder complex.”
Els Paesmans, gedelegeerd bestuurder Globachem 

Stijn Bijnens, CEO van Cegeka, zetelt in Raad van Bestuur BioStrand 

BioStrand haalt niet alleen kapitaal op. Het verwelkomt ook Dirk Witters en Stijn Bijnens als leden van de Raad van Bestuur. Stijn is CEO van de internationale IT-groep Cegeka en tot voor kort CEO van LRM, een investeringsmaatschappij die een cruciale rol speelt in het stimuleren van de economische groei in de provincie Limburg. Dirk bouwde een carrière uit in corporate en investment banking bij KBC Group. Zo was hij onder meer CEO van KBC’s activiteiten in Frankrijk en vanuit KBC Securities verantwoordelijk voor de groepswijde aanpak naar grote familiale ondernemingen. Onder het mentorschap van beide heren verwacht BioStrand uit te groeien tot een wereldspeler die voor een omwenteling zal zorgen op vlak van genetisch onderzoek.  

Over BioStrand   
BioStrand biedt een revolutionaire methodologie voor het identificeren van overeenkomsten en variaties in genetische data en het detecteren van structurele ankerpunten die innovaties in precisiegeneeskunde, medicijnontwikkeling en landbouw zullen stimuleren. De BioStrand-methodologie biedt een ongekende accuraatheid bij het detecteren van overeenkomsten en variaties in DNA, RNA en eiwitten. Door de detectie van HYFTSTM wordt structurele 3D-informatie automatisch geïntegreerd in de analyses, wat een revolutie teweegbrengt in patroon- en profieldetectie die cruciaal zijn bij het ontrafelen van ziekten en biologische processen.
Voor meer info: www.biostrand.be      

Over Globachem   
Globachem is een internationaal familiebedrijf actief in gewasbescherming. Ze helpen land- en tuinbouwers hun productie te optimaliseren door een breed scala aan out-of-patent en innovatieve gewasbeschermingsmiddelen te ontwikkelen, te registreren en internationaal op de markt te brengen.  Globachem draagt op die manier als veerkrachtig en dynamisch familiebedrijf bij aan de productie van voldoende en veilig voedsel voor de groeiende wereldbevolking en dit met een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk. 
Voor meer info: www.globachem.com  

Over de oprichters van BioStrand
Medeoprichter, Ingrid Brands, CEO, met een PhD in neurorevalidatie en een veelzijdige  carrière in de revalidatiegeneeskunde, extensieve expertise in wetenschappelijk onderzoek en succesvolle hoger management ervaring . 

Medeoprichter, Dirk Van Hyfte, CTO, met een PhD in medische artificiële intelligentie en expertise in psychiatrie en wetenschappelijk onderzoek. Serie-ondernemer. Zijn grootste succes tot hiertoe is i.Know, opgericht in 2000. i.Know werd overgenomen door Intersystems in 2010. Vervolgens werd Dirk uitgenodigd om InterSystems bij te staan als bio-medisch adviseur. 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be