Belgische topchocolatier en Uitgeverij Averbode leren kleuters bakken én rekenen met nieuw bakboek

Primeur: allereerste wiskundebakboek in ons land voor drie- tot zesjarigen

Uitgeverij Averbode lanceert samen met topchocolatier Herman Van Dender en Valériane Gréban, finaliste bij de Waalse versie van ‘Bake-Off’, het eerste kookboek in ons land voor kleuters waarin ze ook wiskunde op hun bord krijgen. Aan de hand van eenvoudige recepten en praktische oefeningen kunnen drie- tot zesjarigen zo - samen met de hulp van mama, papa, oma of opa - deze zomer al spelenderwijs wiskunde-opdrachten tot een goed einde brengen.  Zo starten ze het nieuwe schooljaar met voorsprong, want wiskunde is vaak het moeilijkste vak van de allerkleinsten in de klas.

Aardbeien rangschikken van klein naar groot om een heerlijke Coupe Aardbei te maken of het aantal gedroogde bloemen per koekje tellen om aan het einde van het jaar aan de juf of meester te geven: het zijn maar enkele van de opdrachten en recepten uit het nieuwe boek "Lekker bakken? Reken maar! - 20 recepten voor pientere bakkertjes". Het bakboek van Uitgeverij Averbode leert kleuters - drie- tot zesjarigen - al spelenderwijs wiskunde oefenen aan de hand van eenvoudige opdrachtjes.

Door onze recepten te volgen, leren kinderen van 3 tot 6 jaar tellen, sommen maken en hoeveelheden afmeten. Ze leren bijvoorbeeld een appel doormidden of in kwartjes te snijden, of stukken fruit van zwaar naar licht te rangschikken. Bovendien ontdekken de kinderen zo nieuwe woordenschat en komt het hun fijne motoriek en algemene ontwikkeling ten goede. En ze moeten niet helemaal alleen aan de slag in de keuken. Het boek is bedoeld om samen met ouders of grootouders te experimenteren met ingrediënten.

Herman Van Dender

Het eerste kookboek over wiskunde voor kleuters

Uitgeverij Averbode stelde vast dat er voor de allerkleinsten nog geen boeken bestonden die de leerstof uit de wiskundeles koppelen aan praktische vaardigheden zoals bakken volgens een recept. Daarom ging de uitgeverij samen met onder andere topchocolatier Herman Van Dender en Valériane Gréban, voormalig finaliste van de wedstrijd "Meilleur Pâtissier" op RTL, aan de slag om gezonde en eenvoudige recepten te schrijven. Logopediste Maryse Collignon ontwierp vervolgens bijpassende speelse wiskunde-oefeningen.

We merken dat veel jonge kinderen problemen hebben met wiskunde. Ook de laatste PISA-resultaten van Belgische leerlingen voor wiskunde waren niet om over naar huis te schrijven. In een onderzoek van Uitgeverij Averbode geeft bovendien 77% van de leerkrachten lager onderwijs aan dat hun leerlingen problemen hebben met wiskunde-opdrachten. Geen wonder dus dat heel wat kinderen wiskunde helemaal niet leuk vinden. Met dit bakboek willen we daar verandering in brengen, al van jongs af aan.

Jan Van der Auwera, uitgever bij Uitgeverij Averbode

 

Reeks van drie boeken

Dit boek is het tweede deel van een driedelige serie. Het eerste bakboek werd gepubliceerd in november 2020, en was gericht op kinderen van 6 tot 12 jaar. Met 8000 verkochte exemplaren was dat een succes. Nu richt Uitgeverij Averbode zich tot een nog jonger publiek. Binnenkort zal nog een derde bakboek in de reeks verschijnen, waarbij kinderen al bakkend in de wondere wereld van geschiedenis kunnen duiken.

Het doel van Uitgeverij Averbode is kinderen op een leuke manier kennis en vaardigheden bij te brengen en hen te laten uitgroeien tot ondernemende volwassenen die onze samenleving versterken. Leren kan overal gebeuren, zelfs in de keuken. Onze boeken combineren plezier maken en leren voor de jongste spruiten. Want als leerrijke dingen leuk zijn en leuke dingen leerrijk, dan willen kinderen altijd en overal leren.

Jan Van der Auwera

 

“Lekker bakken? Reken maar” is online en in de boekhandel verkrijgbaar en kost 24,95 euro.

***

Over Uitgeverij Averbode

Uitgeverij Averbode geeft tijdschriften, boeken en interactieve lesmethodes uit voor het kleuter-, het basis-, het secundair en het volwassenenonderwijs. De uitgeverij is al meer dan 100 jaar een begrip in België en richt zich ondertussen al geruime tijd op de Nederlandse en de Franse markt. Ze levert lesmateriaal aan meer dan 3000 lagere en bijna 1000 secundaire scholen in Vlaanderen en verkoopt meer dan 100.000 abonnementen op kindertijdschriften (en leesreeksen) en meer dan een half miljoen Vlaamse schoolboeken per jaar. Bij de ontwikkeling van al het materiaal werkt het nauw samen met specialisten uit het onderwijs. Uitgeverij Averbode is tevens distributeur van andere educatieve uitgeverijen, zoals Hachette, Didier, Edelsa en Mary Glasgow.

Arno Creve

PR Consultant, Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be