Belgische website maakt Europese bedrijven wegwijs in wetgeving rond verpakkingsafval

VAL-I-PAC stimuleert buitenlandse organisaties om informatie te delen met nieuwe tool

Voor het eerst kunnen Europese bedrijven makkelijk alle informatie vinden over de wetgeving rond verpakkingsafval in de 28 Europese lidstaten. VAL-I-PAC, de organisatie die de recyclageverplichting voor bedrijfsverpakkingen van zevenduizend bedrijven in België overneemt, heeft alle info gebundeld op de nieuwe website wikiwasteschemes.com. “We willen gelijkaardige organisaties in Europa graag aanzetten om hun informatie ook te delen”, zegt Johan Sneyers, CEO van VAL-I-PAC.

                                                           ***

De wirwar van reglementen in Europa bezorgt heel wat bedrijven kopzorgen. In Europa is er dan wel vrij verkeer van goederen en diensten, in de praktijk verdwalen bedrijven die naar de Europese markt willen uitbreiden vaak in een doolhof van regels en wetten. Zo moeten de bedrijven die commercieel actief willen zijn in de buurlanden vaak eerst uitzoeken hoe zij aan de wetgeving over verpakkingen kunnen voldoen in die andere Europese landen. Dankzij wikiwasteschemes is alle informatie die ze nodig hebben over verpakkingsafval nu gecentraliseerd.

Kennis delen

VAL-I-PAC wil zijn expertise graag delen met andere landen.

Om onze klanten te helpen, hadden we een grote hoeveelheid informatie over de Europese wetgeving rond verpakkingsafval verzameld. We waren eerst van plan om die info alleen intern te gebruiken, maar we merkten dat de interesse hiervoor groeide. Daarom besloten we om onze kennis te delen. We hebben intussen al heel wat positieve reacties gekregen, onder meer van milieucoördinatoren en collega’s in het buitenland.
 

 Johan Sneyers, CEO van VAL-I-PAC

Op de website kan je per land snel zien welke overheidsinstelling de wetgeving beheert, wie de producentenverantwoordelijkheid opneemt in het buitenland en welke doelstellingen moeten behaald worden. De lokale organisaties die bevoegd zijn voor afvalbeleid, hebben meegewerkt aan de inhoud van de site. Het is de eerste keer dat een Europese organisatie de informatie van alle lidstaten zo gebundeld en gedeeld heeft. Iedereen kan info aanpassen en toevoegen, net zoals bij de online-encyclopedie Wikipedia. Het wikiwasteschemes-team controleert de suggesties en publiceert ze na goedkeuring. Zo wordt de informatie constant geüpdatet en verbeterd.

Koploper

In België wordt nu al 86 procent van het verpakkingsafval van de bedrijven gerecycleerd. We zijn daarmee absolute koploper in Europa. Door onze kennis te delen, willen we Europese bedrijven helpen om gemakkelijker te recycleren.

Johan Sneyers

Over VAL-I-PAC

VAL-I-PAC vzw is een initiatief van 26 Belgische ondernemingen, 20 sectorfederaties en de drie regionale werkgeversorganisaties  VOKA, het UWE en Beci.

VAL-I-PAC is als privé organisatie erkend  voor de uitvoering van de wettelijke terugname- en informatieplicht van het Bedrijfsmatig Verpakkingsafval van haar leden.

VAL-I-PAC is een multisectorieel en multimateriaal systeem dat werkt met bestaande ophalers, recuperanten en recyclagestructuren en dat een economisch haalbare oplossing biedt voor alle betrokken partijen in de drie gewesten. VAL-I-PAC stimuleert de selectieve inzameling van bedrijfsmatig verpakkingsafval door het betalen van financiële tegemoetkomingen aan ontpakkers.

Karel Gemmeke

Business Development Director, VAL-I-PAC

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be